Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και το επιτελείο του υπουργείου, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου η Αθήνα να λάβει χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, το Brussels Group θα συνεδριάσει, δια ζώσης, στις Βρυξέλλες το Σάββατο, «πάνω στη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης», με τα αποτελέσματα να γίνονται γνωστά την ερχόμενη Δευτέρα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στη λίστα περιέχονται αναπτυξιακά και όχι υφεσιακά μέτρα ενώ τα έσοδα που προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση είναι 3 δισ. ευρώ, τα οποία -όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι- δεν θα προέρχονται «σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%. Επίσης, τονίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις «για πρώτη φορά» δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά «θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες».
Πρώτα Euroworking, μετά Eurogroup
Η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί στη συνέχεια στο Euroworking Group, όπου θα την εξετάσουν τα τεχνικά κλιμάκια των εταίρων, τα οποία θα κληθούν να την εγκρίνουν προκειμένου αυτή να οδηγηθεί στο Eurogroup, εκεί όπου θα παρθούν και οι όποιες αποφάσεις.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, το Euroworking αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη (31/3) και αμέσως μετά, σε περίπτωση που υπάρξει θετική απόφαση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα καλέσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε Eurogroup, την Τετάρτη (01/04).
Παράλληλα, πηγές του Μαξίμου τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος χωρίς αναχρηματοδότησή του από ιδίους εθνικούς πόρους και εσωτερικό δανεισμό (T. Bills), με τα στελέχη της κυβέρνησης να υπογραμμίζουν -όλο αυτό το δίμηνο- στους εταίρους ότι «δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014».
Όπως σημειώνουν μάλιστα, «η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014 και παρ' όλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».
Γερμανία: Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες
Για το θέμα της λίστας των μεταρρυθμίσεων η γερμανική κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες και σημειώνει ότι η προβλεπόμενη διαδικασία θα ακολουθηθεί «βήμα – βήμα».
«Δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες» δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ και πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει όταν θα έχουν κατατεθεί οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου