Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ντέρμπι για γερά νεύρα στις Βρυξέλλες

(upd2) Με αβέβαιο αποτέλεσμα οι συζητήσεις στο Brussels Group. Απομακρύνεται η πιθανότητα Eurogroup εντός εβδομάδας. Στο Athens Group η εξειδίκευση μέτρων. Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο. Τα σχέδια για ΦΠΑ, φόρους και πάταξη φοροδιαφυγής. Ορόσημο το διήμερο 8-9 Απριλίου.


Με το χρονοδιάγραμμα ασφυκτικό και τα περιθώρια να προχωρήσει η συμφωνία στις Βρυξέλλες ώστε να πραγματοποιηθεί Eurogroup εντός της εβδομάδας περιορισμένα, συνεχίζεται το παζάρι στις Βρυξέλλες.
Τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, καθώς οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αργά, και πιθανότατα με εντάσεις, κάτι που εκ των πραγμάτων αυξάνει το βαθμό δυσκολίας στην κυβερνητική προσπάθεια για άμεση επίτευξη συμφωνίας. Οι εταίροι φαίνεται να πιέζουν σε θέματα όπως το ασφαλιστικό (ενοποιήσεις ταμείων και περιορισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων συζητά η Ελλάδα) και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να βάλει στο τραπέζι τα εργασιακά και την απελευθέρωση απολύσεων τον ιδιωτικό τομέα.
Και ενώ οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται ο πρωθυπουργός αποφάσισε αιφνιδιαστικά να ζητήσει από την Πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί αύριο Δευτέρα 30/03 στις 20:00, συζήτηση, με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα γύρω από ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Πηγές από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι θα συζητηθεί η παράταση της δανειακής σύμβασης, εκκρεμότητα που υπήρχε εδώ και καιρό με την αντιπολίτευση μάλιστα να ζητά και ψηφοφορία.

Τα χρονοδιαγράμματα

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις διαπραγματεύσεις στόχος είναι να μπορέσει να συνεδριάσει το Eurogroup Working Group την ερχόμενη Τετάρτη, πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας. Είναι πιθανότερο, αναφέρουν, το Eurogroup να συγκληθεί μετά τις αργίες του Πάσχα των Καθολικών (την προσεχή Κυριακή) που προηγείται μια εβδομάδα του Ορθόδοξου. Δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου.
Από την πλευρά τους πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριζαν ότι το κλίμα είναι «καλό». "Χθες η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινήσεις από κάθε πλευρά", έλεγαν.
Στο Brussels Group, σημειώνουν, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα. Να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες». Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι πονοκέφαλοι για την Ελλάδα μεγαλώνουν καθώς στις 8 Απριλίου (Μεγάλη Τρίτη), ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων για το «ρολάρισμα» τίτλων που λήγουν στις 14 Απριλίου.
Το ύψος τους φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ και από αυτά κοντά στο 50% ή 700 εκατ. ευρώ είχαν καλυφθεί στην αντίστοιχη δημοπρασία από ξένους, οι οποίοι τώρα είναι «άφαντοι». Με τις ελληνικές τράπεζες «νομικά δεσμευμένες» από την ΕΚΤ να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό κρατικό χρέος θα πρέπει να βρεθεί αγοραστής σε μια στιγμή που τα διαθέσιμα της κυβέρνησης, μετά και την άντληση ρευστότητας από φορείς και Ταμεία «ξύνουν πάτο».
Στις 9 Απριλίου υπάρχει νέο ορόσημο: τα περίπου 450 εκατ. ευρώ της δόσης προς το ΔΝΤ.

Η λίστα και οι φόροι

Η κυβέρνηση έχει μπει στη διαπραγμάτευση με στόχο τη συμφωνία, διαμηνύουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν υφεσιακά μέτρα. Μιλά για έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ και στόχευση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Ωστόσο το θέμα του ΦΠΑ (όπου αίφνης κυκλοφορούν και σενάρια για επιβολή αυξημένων συντελεστών σε τρόφιμα με υψηλά λιπαρά κατά τα πρότυπα του fat-tax) και της προώθησης νέων φόρων είναι στο τραπέζι. Τους προβληματισμούς της κυβέρνησης για το θέμα του ΦΠΑ και των φόρων περιγράφει εύγλωττα η αρμόδια υπουργός σε σημερινή συνέντευξή της στην Αυγή.
Η Νάντια Βαλαβάνη κρατά αρνητική στάση στο θέμα της αύξησης του φόρου στα τσιγάρα («με το σύνολο των φόρων στα καπνικά είδη να ανέρχεται ήδη στο 88% της τιμής που καταβάλλει ο τελικός καταναλωτής, οποιαδήποτε παραπέρα αύξηση θα ευνοήσει όχι τα έσοδα, αλλά το λαθρεμπόριο, που για ν' αντιμετωπιστεί χρειάζονται όχι μόνο διωκτικά αλλά και τιμολογιακά μέτρα) αλλά αφήνει παράθυρο για τα οινοπνευματώδη.
Αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά υποστηρίζει ότι «ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θεσμοθετήθηκε για εξαιρετικά ισχυρούς λόγους, για ν' αντιμετωπισθούν τα αυξημένα έξοδα κατοίκων και επιχειρήσεων λόγω μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών, λόγω γεωγραφίας, οικονομικών παραγόντων. Οι λόγοι αυτοί έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, βέβαια, για νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που το τουριστικό προϊόν τους τιμολογείται πενταπλάσια π.χ. από την Κρήτη, και το κατά κεφαλή εισόδημα των κατοίκων τους είναι πολύ υψηλότερο (...) Ωστόσο, μια τέτοια ευθυγράμμιση είναι μάλλον δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς τα νησιά του Αιγαίου έχουν μπει όλα μαζί στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ».
Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής οριοθετεί τις κινήσεις της κυβέρνησης:
* Συνδυασμός για πρώτη φορά των κάθε λογής «λιστών», με πρώτη τη «Lagarde», που αλλάζει την «ανάλυση ρίσκου»,
* Ολοκλήρωση ενός ηλεκτρονικού «καταθεσιολόγιου» για την τελευταία δεκαπενταετία, που θα δώσει τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας. Όπως λέει η υπουργός «θα διευκολύνει σχεδιασμούς της κυβέρνησης για δυνατότητες 'εθελοντικής δήλωσης', χωρίς ποινικές συνέπειες, χρήματος από φοροδιαφυγή – και όχι βέβαια από 'μίζες' ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες - που υπάρχει ή πέρασε από τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ελλάδα κι εξωτερικό».
* Ολοκλήρωση της εφαρμογής για ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειομηχανών με τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και την επέκταση των πληρωμών με πιστωτικές, χρεωστικές, pre-paid κλπ κάρτες. Αυτό προϋποθέτει μεγάλη επέκταση των σημείων με τα ειδικά «μηχανάκια» ηλεκτρονικών συναλλαγών, που σήμερα δεν ξεπερνούν συνολικά τα 130.000 σε όλη την επικράτεια. Σ' ένα τέτοιο σύστημα, όπως λέει μπορούν να διασυνδεθούν επίσης γιατροί και δικηγόροι.
* Μέτρα ανάλογα με τον προληπτικό φόρο 26% σε συναλλαγές που είναι ύποπτες για «τριγωνικές». Όπως βέβαια παραδέχεται οι βασικές αντιδράσεις, που αφορούν το πεδίο εφαρμογής της νέας νομοθετικής ρύθμισης, το ότι δηλαδή χρειάζεται να καταβάλλουν σε κάθε εισαγωγή «προληπτικά» για ένα τρίμηνο το 26% της δαπάνης και εταιρείες που ολοφάνερα δεν κάνουν «τριγωνικές», είναι βάσιμες. Θ' αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα μέσω Υπουργικής Απόφασης ή και νομοθετικής ρύθμισης.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *