Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Πώς είδαν τα γερμανικά ΜΜΕ την επίσκεψη Τσίπρα στη Μέρκελ


Στο επίκεντρο των γερμανικών ΜΜΕ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το θέμα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.
«Στην Αθήνα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο παρουσιάζεται ως μια προσπάθεια νέας προσέγγισης και τήρησης των συμφωνιών. Στην πραγματικότητα η Καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλησε να υποσχεθεί τίποτα». Με αυτόν το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, προσπαθεί να αποκρυσταλλώσει τα αποτελέσματα της πρώτης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, εστιάζοντας στο γεγονός πως και οι δύο ηγέτες θέλησαν να ρίξουν τους τόνους ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να συνεργαστούν, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γερμανικό περιοδικό κάνει ιδιαίτερο λόγο στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο οποίος για πρώτη φορά δεν κατηγόρησε τη Γερμανία για τα προβλήματα της χώρας μας, καθώς και η σαφής δήλωσή του πως η σημερινή Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με τα δεινά που προκάλεσε το Γ' Ράιχ. «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας υπογράμμισε πως και οι δύο πλευρές πρέπει να σταματήσουν τα στερεότυπα, καθώς ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί υπεύθυνοι για τα δεινά της Ελλάδας», αναφέρει.
Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε εκτενές της ρεπορτάζ και από την Αθήνα, υπογραμμίζει πως, ενώ αρχικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας ήθελε να συναντήσει την Καγκελάριος Μέρκελ χωρίς κανένα σαφές σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τώρα θα πρέπει, ενδεχομένως. να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Süddeutsche Zeitung κάνει εκτενείς αναφορές στα εσωτερικά ελληνικά ζητήματα, τόσο από τον κ. Κατρούγκαλο, όσο και τον κ. Βαρουφάκη, υπογραμμίζοντας πως ενώ ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τον «ανοιξιάτικο καιρό της Ελλάδας» που έφερε μαζί του στο Βερολίνο, στην Αθήνα μια δυνατή βροχή, αλλάζει το κλίμα.
Στην προσπάθεια και των δύο ηγετών να ρίξουν τους τόνους αναφέρεται και η έγκριτη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Σύμφωνα το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Καγκελάριος Μέρκελ φρόντισε να ξεκαθαρίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό πως η Γερμανία δεν είναι θεσμικό όργανο, αλλά απλώς ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, παραπέμποντας την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup και τους τρεις θεσμούς. «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας υποσχέθηκε εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, υποστηρίζοντας πως η Καγκελάριος προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα με σκοπό να σταματήσει αυτός ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα σε Έλληνες και Γερμανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemein, στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων δεν υπήρξε καμία συμφωνία και ο υφυπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων Μίκαελ Ροτ, πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *