Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Επανορθώσεις: «Η Αθήνα επιδιώκει περισσότερο μια πολιτική λύση»

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να συζητήσουμε λογικά τα υπάρχοντα προβλήματα» δηλώνει σε γερμανική εφημερίδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων που διεκδικεί η Ελλάδα. Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς ελπίζει σε μια αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Με στόχο την αποκλιμάκωση των διμερών εντάσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ελπίζει σε μια αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις. «Υπάρχει μια μακροχρόνια φιλία και κοινά συμφέροντα των δύο χωρών», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς σε αποκλειστική συνέντευξη στην τηλεόραση της Deutsche Welle το απόγευμα της Κυριακής λίγο πριν τη συνάντηση του με το γερμανό ομόλογο του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. «Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι η βελτίωση της αλληλοκατανόησης, η αποδόμηση των στερεότυπων που υπάρχουν και στις δύο πλευρές και να συζητηθεί περισσότερο η πραγματικότητα και το μέλλον της Ευρώπης αντί να δίνεται τροφή στην αντιπαράθεση», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της DW ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι σε αυτό το πνεύμα θα διεξαχθεί αύριο και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Όπως όλα δείχνουν η συνάντηση Κοτζιά-Στάινμαϊερ είχε ως στόχο να προετοιμάσει κατά κάποιο τρόπο το έδαφος των συνομιλιών της Δευτέρας.
Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διεξήχθη σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων και εξέτασαν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της δικαιοσύνης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και της νεολαίας.

Οι κ.κ. Κοτζιάς και Στάινμαϊερ συζήτησαν, επίσης, σημαντικά θέματα ευρωπαϊκού, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η κρίση στην Ουκρανία, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και οι ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.  
Ο κ. Κοτζιάς προσκάλεσε, τέλος, τον κ. Στάινμαϊερ να επισκεφθεί την Αθήνα, πρόσκληση την οποία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε αμέσως.  

Επανορθώσεις: «Η Αθήνα επιδιώκει περισσότερο μια πολιτική λύση»
Σε προδημοσίευση συνέντευξης που θα δημοσιευθεί αύριο στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων προσπάθησε να αποδυναμώσει τις ελληνικές απειλές για κατάσχεση ακινήτων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «η Αθήνα επιδιώκει περισσότερο μια πολιτική παρά μια νομική επίλυση του ζητήματος. Νομίζω, είπε, ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να συζητήσουμε λογικά τα υπάρχοντα προβλήματα», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και τάχθηκε υπέρ τη σύστασης επιτροπής γερμανών και ελλήνων ειδικών, η οποία, όπως τόνισε θα «αναζητήσει ένα κοινό παρανομαστή».
Για μια ακόμα φορά ο Νίκος Κοτζιάς προειδοποίησε στη συνέντευξή του για κύμα παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη σε περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδας: «Αν εκατομμύρια άνθρωποι αρχίσουν να μετακινούνται προς την Ευρώπη ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *