Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Το «μενού» της συνάντησης στο Βερολίνο


Η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μονοπωλεί το ενδιαφέρον του Τύπου σε Ελλάδα κι Ευρώπη.
Ως τεστ εμπιστοσύνης περιγράφει τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο η «Εφημερίδα των Συντακτών». Με τίτλο «πάρε λίστα, δώσε χρήμα», η εφημερίδα γράφει: Τις πύλες της γερμανικής καγκελαρίας περνά σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας που θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογο του. Ο πρωθυπουργός με διαπραγματευτικό χαρτί τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσει μέχρι τον Ιούνιο στοχεύει να αποδείξει στην καγκελάριο ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα, τηρώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.
«Οι τραυματισμένες διμερείς σχέσεις και η λίστα Τσίπρα με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να εξασφαλισθεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από τους δανειστές θα είναι το μενού στην αποψινή συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα στο Βερολίνο», γράφουν τα «Νέα», που στο κεντρικό τους σχόλιο «σερβίρουν»... ψαρονέφρι.
«Το μείζον ζητούμενο της μετεκλογικής συγκυρίας είναι η επιστροφή στην κανονικότητα: η οικονομία να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς χωρίς να πιέζεται από την καθημερινή αβεβαιότητα – αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη», γράφουν «Τα Νέα». «Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να δείξει ότι δεν βάφτισε το κρέας ψάρι – όπως κατήγγειλαν δικά της στελέχη – με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Η επαναβεβαίωση της συμφωνίας στην πολυμερή συνάντηση των Βρυξελλών πρέπει να λειτουργήσει ως το πιστόλι του αφέτη για να αρχίσει η κούρσα της κυβέρνησης: δεν έχει σημασία αν τα μέτρα θα βαφτιστούν κρέας, ψάρι η ψαρονέφρι. Αυτό που έχει σημασία είναι να εγκριθούν – και να αρχίσει η υλοποίηση τους», καταλήγουν.
Νέα ατζέντα θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, που συζητά ένα «μίνι» πακέτο παρεμβάσεων με στόχο το νοικοκύρεμα του συστήματος, σύμφωνα με το «Έθνος». Το πακέτο φέρεται να περιλαμβάνει ενοποίηση Ταμείων, περιορισμό των πρόωρων συντάξεων με φρένο στην εθελούσια έξοδο, δημιουργία κουμπαρά ασφαλείας για το σύστημα, μπλόκο στην εισφοροδιαφυγή και ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΕ. Στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά αναμένεται να ανοίξει πέντε θέματα για να μπει ζεστό χρήμα στα ταμεία, ωστόσο δεν συζητά μειώσεις συντάξεων, σημειώνει η εφημερίδα.
«Κλοιό αμφισβήτησης γύρω από την Frau Μέρκελ» με αφορμή τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα βλέπει η εφημερίδα «Δημοκρατία», σχολιάζοντας το εξώφυλλο του Spiegel που την παρουσιάζει ανάμεσα σε ναζί αλλά και της Bild που καλοσορίζει τον Αλέξη Τσίπρα στα ελληνικά. 
Τέλος, τοξικά βαρέα μέταλλα σε αστρονομικά ποσοστά και απόκρυψη της επικινδυνότητας των προϊόντων της εταιρείας δείχνει η έκθεση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος για την «Ελληνικός Χρυσός». Την έκθεση παρουσιάζει η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Δείτε τα σημερινά πρωτοσέλιδα:

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *