Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Η Ελλάδα, γέφυρα Ε.Ε. - Ρωσίας

Νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις αναμένεται να ανοίξει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τη συνάντησή με το πρόεδρο Πούτιν. Με τη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑSS, εν όψει της επίσκεψης, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επίσκεψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, που προηγήθηκε, προχώρησε τις δυνατότητες συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα με τη διέλευση του αγωγού Turkish Stream από την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει με κάθε τρόπο την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν μακρούς δεσμούς φιλίας, στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Η συμφωνία του Μινσκ είναι σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να σταματήσει η σύρραξη στην Ουκρανία. Η Αθήνα τάσσεται υπέρ της πλήρους συμμετοχής της Ρωσίας στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας τονίζοντας ότι η "νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία».
Με την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα αναμένεται η επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία, που βρίσκονταν στον "πάγο" και νέα ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην Ιστορία. Το εμπάργκο που επιβλήθηκε και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχει βλάψει σοβαρά την ελληνική οικονομία. Η βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων καθώς και των ελληνοκινεζικών διευρύνει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας και ενισχύει τις οικονομικές σχέσεις με αμοιβαίο όφελος. Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που ακολουθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, ενισχύει και τη θέση της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους - δανειστές, οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Η Ελλάδα αποκτά τη δική της φωνή και ταυτόχρονα συμβάλλει στην εξομάλυνση των ευρω-ρωσικών σχέσεων, εξέλιξη που είναι αναγκαία για να καταστεί βιώσιμο και αποτελεσματικό το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας και συνεργασίας, που έχει ανάγκη η Γηραιά Ήπειρος και ο κόσμος ολόκληρος, ιδιαίτερα στη σημερινή ταραχώδη περίοδο.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *