Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Και η Γερμανίδα θέλει τον... Μπόμπολα της. Του Σ. Κούλογλου


Η προσωρινή κράτηση του Λεωνίδα Μπόμπολα, όπως και το γεγονός ότι αναγκάστηκε να πληρώσει  την «φορολογική εκκρεμότητα που ήταν στη φάση της διευθέτησης», που λέει και το Mega, είναι καλά νέα για την Ανγκελα Μέρκελ. Μια μέρα πριν από την σημερινή συνάντηση της με τον Α. Τσίπρα, η καγκελάριος θα διαθέτει ένα επιχείρημα απέναντι στους ευρωσκεπτικιστές στην Γερμανία που υποστηρίζουν ότι οι Ελληνες «είναι όλο λόγια, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να χτυπήσουν την διαφθορά και την φοροδιαφυγή».
Οι  Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές καθώς και οι  συντηρητικοί του νεοσύστατου κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», συνεχίζουν να πιέζουν από τα δεξιά την Μέρκελ.  Μάλιστα χθες Τετάρτη, οι τελευταίοι  οργάνωσαν εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με αντικείμενο την κρίση του ευρώ, το Grexit ή και το Germanexit, δηλαδή την αποχώρηση της Γερμανίας από την ευρωζώνη. Παρασυρμένη και ποδηγετημένη με ευθύνη της ίδιας της Μέρκελ, η κοινή γνώμη στη Γερμανία εξακολουθεί να πιστεύει τα περί τεμπέληδων, αδιόρθωτων Ελλήνων και αντιδρά θετικά-για την Ελλάδα- μόνο σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως ήταν παραδείγματος η παρότρυνση του Α. Τσίπρα προς τους βουλευτές για τα βουλευτικά αυτοκίνητα. Η υπόθεση Μπόμπολα λειτουργεί στην ίδια κατεύθυνση, και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το CNN  χαρακτήρισε την εξέλιξη «πρώτη νίκη για την Ελλάδα».
Αρκεί όμως το κεφάλι του Μπόμπολα -και όσα άλλα έπρεπε ήδη να είχαν πέσει- για να βάλει το Βερολίνο νερό στο κρασί του; Στην γερμανική πρωτεύουσα γίνεται ήδη πολύς λόγος για την διάσταση απόψεων ανάμεσα στον προτεσταντικό φανατισμό του Βόλφανγκ Σόιμπλε και τον ρεαλισμό της Ανγκελα Μέρκελ, που εμφανίζεται να μην θέλει να συνδέσει το όνομα της με την κατάρρευση της ευρωζώνης. Αλλά η καγκελάριος δεν παύει να είναι μια αδιόρθωτη καιροσκόπος που καθυστερεί τις αποφάσεις της μέχρι να δει προς τα που καταλήγουν τα πράγματα, πριν πάρει θέση.
Την πλήρωσε ακριβά, χωρίς να το έχει ποτέ καταλάβει, ο Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο είχε standby επί 4 μήνες, όταν από την θέση του Ελληνα πρωθυπουργού της ζητούσε υποστήριξη, από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι τα τέλη Μαίου, που ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με την σημερινή κυβέρνηση: η Μέρκελ δείχνει τους τελευταίους μήνες να συμφωνεί  με τα αιτήματα Τσίπρα στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις, με την όποια προφορική συμφωνία να ανατρέπεται άλλοτε από τον Σόιμπλε και άλλοτε από τους τεχνοκράτες των «θεσμών».
Η υπόθεση Μπόμπολα μπορεί λοιπόν να την διευκολύνει, αλλά η Μέρκελ δεν λέει ποτέ ένα καθαρό ναι ή όχι... Εκτός απροόπτου, την ίδια στάση θα κρατήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και στην σημερινή συνάντηση, την πραγματοποίηση της οποίας δίσταζε χθές να επιβεβαιώσει η εκπρόσωπος της καγκελαρίας! Είναι μάλλον η ώρα της ελληνικής πλευράς να πάρει τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, όπως συνέστησε χθες και ο Ελληνας διαπραγματευτής στο eurogroup.
Η Γερμανίδα μπορεί να θέλει τον Μπόμπολα της, αλλά μάλλον θα τον χρησιμοποιήσει αποκλειστικά για δικό της λογαριασμό.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *