Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Νομοσχέδιο για εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων στην Ελβετία


Tην εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων που έχουν Έλληνες στην Ελβετία έναντι καταβολής ποσού φόρου θα προωθήσει με νομοσχέδιο η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον Ελβετό υφυπουργό Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων Ζακ ντε Βατεβίλ στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται επί τάπητος μια τέτοια πρόταση και συνιστά μια πολύ καλή ευκαιρία για όσους έχουν βγάλει κρυφά λεφτά στο εξωτερικό, να τα νομιμοποιήσουν απαλλασσόμενοι από οποιαδήποτε φορολογική ή και ποινική μελλοντική ευθύνη σχετικά με την πράξη αυτή, με την καταβολή φόρου που θα κυμαίνεται, βάσει των πληροφοριών, μεταξύ 15%-20%.
Τούτο συνεπάγεται ότι με την ενεργοποίηση των διατάξεων οικειοθελούς αποκάλυψης η ελβετική κυβέρνηση θα δώσει οδηγίες στις ελβετικές τράπεζες να ενημερώσουν - προειδοποιήσουν τους πελάτες τους ότι έχουν τη δυνατότητα να «νομιμοποιήσουν» τα μαύρα του εξωτερικού, αποκαλύπτοντας στις ελληνικές αρχές τις καταθέσεις που διατηρούν στην Ελβετία, προκειμένου να επωφεληθούν και των ευεργετικών διατάξεων του νέου νόμου.
Αν δεν προχωρήσουν οικειοθελώς στη διαδικασία αποκάλυψης, τότε θα απειλούνται με κλείσιμο του λογαριασμού στην Ελβετία. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη προς όλους: «Έχετε συμφέρον να προσαρμοστείτε στο πρόγραμμα διότι στην αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να αποφύγετε τη φορολόγηση».
Σημειώνεται ότι από το 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και η συμφωνία ΕΕ – Ελβετίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.
«Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει να νομοθετήσει για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων του εξωτερικού με βάση τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε και σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους μας Ελβετούς. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την εφαρμογή του θα υπογραφεί πολιτική διακήρυξη ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Γ. Βαρουφάκης.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *