Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Π. Λαφαζάνης: Μια ισχυρή ελληνορωσική συνεργασία θα αλλάξει τη χώρα και την Ευρώπη

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ΥΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ, για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά από την Ελλάδα. 
"Η κυβέρνηση θέλει την ουσιαστικότερη δυνατή ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων", δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, έξω από το μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης των τριών ανδρών, η οποία διήρκεσε δυόμιση ώρες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μίλερ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το σχέδιο κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα σύνορα με την Τουρκία και σημείωσε ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να το υλοποιήσει μια ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο.
"Η Gazprom εγγυάται ότι μέσα από τον αγωγό αυτό που θα διέρχεται μέσα από το ελληνικό έδαφος θα μεταφέρονται έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο", εξήγησε και επεσήμανε ότι ο όγκος του μεταφερόμενου φυσικού αέριου θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων στη χώρα.
Προηγουμένως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της Gazprom, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για την προώθηση της επένδυσης του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.
Ο υπουργός τόνισε ότι η ελληνορωσική συνεργασία "έχει πολύ μεγάλη στρατηγική σημασία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα" και πως "ο αγωγός ενδιαφέρει πάρα πολύ τη χώρα μας και είναι στις προτεραιότητές μας".
Ενημέρωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και πως "ελπίζουμε πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφέρουσα συμφωνία για τον αγωγό για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία" και πρόσθεσε ότι μια "ισχυρή σχέση μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας", αλλά "και τον ευρωπαϊκό χώρο".
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το έργο του αγωγού θα γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο. Σχολίασε μάλιστα ότι "από την Ελλάδα θα περάσει ο TAP ο οποίος θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο. Δεν δικαιολογείται η Ε.Ε. να δίνει άδεια στον TAP και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στη Fyrom σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές".

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *