Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Προς συμφωνία χωρίς επώδυνα μέτρα

Η νέα ελληνική κυβέρνηση πήρε εντολή από τον ελληνικό λαό να διαπραγματευθεί αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τους δανειστές. Για να γίνει αποδεκτή η συμφωνία αυτή, πρέπει να είναι σύμφωνη με τη λαϊκή εντολή. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να περιλαμβάνει νέες περικοπές συντάξεων, περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με αύξηση του ορίου απολύσεων ούτε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα ισοδυναμούσαν με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Πήρε πρωτοβουλίες, που σε πρώτη φάση κατέληξαν στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να διαπραγματευθεί σκληρά για να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας εντός της Ευρωζώνης. Η νέα ελληνική κυβέρνηση τίμησε και τιμά την εντολή του λαού, ο οποίος με τη σειρά του της το αναγνωρίζει. Η αποδοχή της διαπραγματευτικής τακτικής παραμένει πάνω από το 50%, ποσοστό αποδοχής που δεν ευτύχησε να δει ούτε με τα κιάλια η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη μάχη που δίνουν ώστε να πετύχει αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που θα βάλει τέλος στις σκληρές μνημονιακές πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης.
Η κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη και τις υποβολιμαίες διαρροές που επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών, επιμένει ότι, για να επιτευχθεί συμφωνία, πρέπει να μετακινηθεί και η πλευρά των δανειστών από τις σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, τις οποίες απέρριψε ο ελληνικός λαός.
Η Αθήνα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της σύγκλισης χωρίς να απεμπολεί τις βασικές της δεσμεύσεις. Ο λόγος είναι τώρα στην πλευρά των δανειστών, οι οποίοι οφείλουν να σεβαστούν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και να απομονώσουν τις ακραίες δυνάμεις της Ευρωδεξιάς που επιχειρούν να πλήξουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να υποβαθμίσουν τη σημασία του εναλλακτικού της υποδείγματος.
Υπό αυτήν την έννοια δεν είναι, δυστυχώς, ανεξήγητη η ακραία στάση των ετερόκλητων εγχώριων μνημονιακών δυνάμεων. Επιχειρούν να πάρουν ρεβάνς, συντασσόμενοι με τις πιο αδιάλλακτες δυνάμεις της Ευρωδεξιάς, που βάλλουν κατά της χώρας. Για να 'χουμε καλό ρώτημα, ποια εναλλακτική πρόταση κάνουν; Να υποταχθεί η νέα κυβέρνηση στις δικές τους μνημονιακές δεσμεύσεις προκειμένου να απαξιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού;
Ας πάψουν να κρύβονται πολιτικά πίσω από τον θόρυβο που προκαλούν και τη σκόνη που σηκώνουν. Η απεμπλοκή από την παρούσα δύσκολη φάση προς την ενδιάμεση συμφωνία δεν πρόκειται να περιλαμβάνει νέα μέτρα σκληρής λιτότητας. Το e-mail Χαρδούβελη - Σαμαρά και οι επώδυνες δεσμεύσεις του ανήκουν στο παρελθόν. Όπως και οι εμπνευστές του...

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *