Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Οι Φινλανδοί γύρισαν την πλάτη στην ΕΕ


Σημαντικές εξελίξεις ακόμη και για την Ελλάδα προκύπτουν από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στη Φινλανδία που έγιναν χθες Κυριακή, με το Κεντρώο κόμμα του πολυεκατομμυριούχου Γιούχα Σίπιλα (φωτό) να κερδίζει στη μάχη της κάλπης και το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών «Φινς» (σ.σ. «Φινλανδοί») του Τίμο Σόινι να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και να διαδραματίζει στο εξής ρόλο ρυθμιστή στις πολιτικές εξελίξεις.
Τα δύο αυτά κόμματα, όσο βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, είχαν καταψηφίσει όλες τις αποφάσεις της φινλανδικής Βουλής για τη στήριξη της Ελλάδας.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Σίπιλα δήλωσε πως είναι ανοικτός σε μια συνεργασία με τους ευρωσκεπτικιστές, ακόμη κι αν αυτό θα περιέπλεκε τους δεσμούς της Φινλανδίας με την Ε.Ε., αφού και τα δύο κόμματα επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα ενδέχεται να συναντήσει εμπόδια στο εξής ως προς την έγκρισή του από το φινλανδικό κοινοβούλιο.
Ο ηγέτης των Ευρωσκεπτικιστών «Φινς» Τίμο Σόινι. 

«Εάν οι Φινς μπουν στην κυβέρνηση, πιστεύω ότι η πολιτική της Φινλανδίας απέναντι στην Ελλάδα θα αλλάξει. Θα αλλάξει προς το καλύτερο, επειδή δεν μπορεί να γίνει χειρότερη», δήλωσε ο πρόεδρος των Φινλανδών ευρωσκεπτικιστών Τίμο Σόινι.
Με καταμετρημένο το 98,8% των ψήφων το Κεντρώο Κόμμα κατέλαβε 49 έδρες στη 200μελή Βουλή, ενώ οι ευρωσκεπτικιστές «Φινς» κατέλαβαν 39 έδρες. Μεγάλος ηττημένος αναδείχθηκε ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Αλεξάντερ Σταμπ. Ενδεικτικά, οι Συντηρητικοί του Σταμπ κέρδισαν μόλις 34 έδρες, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 37 έδρες.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *