Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Eurogroup: Πολιτικό bullying κατά Βαρουφάκη και νέος εκβιασμός Ντράγκι


Δύσκολη υπέρβαση και συμφωνία μέσα από αλλεπάλληλους «εμπρησμούς» επιζητεί η κυβέρνηση, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup  στη Ρίγα της Λεττονίας.
Ακυρώνοντας, για μια ακόμη φορά, τα θετικά πολιτικά μηνύματα της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ, οι «σκληροί» του Eurogroup έβαλαν ξανά όλα τα μνημονιακά τελεσίγραφα στο τραπέζι, επιδόθηκαν σε... ασκήσεις πολιτικού bullying κατά της Ελλάδας και του Γιάνη Βαρουφάκη και, ούτε λίγο ούτε πολύ αξίωσαν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, θέτοντας ζήτημα Plan B για την Ευρώπη και απειλώντας να σφίξουν κι άλλο τη θηλιά της πιστωτικής ασφυξίας.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε μια ίσως από τις πιο αυστηρές έως τώρα τοποθετήσεις του για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι η χρηματοδότηση θα ανοίξει μόνο εάν υπάρξει «συμφωνία σε όλα»,  ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε με επιβολή ακόμη πιο αυστηρών περιορισμών για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνεδρίαση επιχειρήθηκε να ανατραπούν ακόμη και όσα έχουν συμφωνηθεί στο Brussels Group: Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αξίωσαν υψηλότερο στόχο για το πλεόνασμα από το 1,5% που, θεωρητικά, είχε ήδη κλείσει, απαίτησαν άμεση προώθηση του μέτρου των κατασχέσεων για τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και ζήτησαν να μεταφερθούν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις πίσω στην Αθήνα, όπως στις παλιές... καλές μέρες της τρόικας.
«Αξιωματούχοι της ευρωζώνης ζητούν να επιστρέψουν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα αντί των συναντήσεων σε Βρυξέλλες και Παρίσι» μετέδωσε και ο Πήτερ Σπίγκελ των Financial Times, ενώ σύμφωνα με τον Guardian ο σλοβένος υπουργός Οικονομικών είπε πως «η ευρωζώνη χρειάζεται Plan B για την περίπτωση στάσης πληρωμών από την Ελλάδα». Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είπε στον Σλοβένο ομόλογό του πως είναι «ανέντιμο» να θέτει τέτοια σενάρια, τα οποία χαρακτήρισε «βαθιά αντιευρωπαϊκά». 
Το κλίμα αυτό - το οποίο τα διεθνή μέσα περιγράφουν ως «σκηνικό απομόνωσης» - ήρθε να επισφραγίσει η ευθεία, προσωπική επίθεση κατά του Γιάνη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με το Bloomberg o έλληνας υπουργός Οικονομικών κατηγορήθηκε από ομολόγους του πως αρνείται να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις όπως προέβλεπε η συμφωνία του Φεβρουαρίου και δέχθηκε χαρακτηρισμούς όπως «τυχοδιώκτης» και «ερασιτέχνης».
Το θερμό επεισόδιο δεν διέψευσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος όταν ερωτήθηκε σχετικά είπε ότι ήταν μια «πολύ κριτική συνεδρίαση», ενώ ο - συνήθης «δορυφόρος» του Σόιμπλε - υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Εντβαρντ Σικλούνα δήλωσε: «Θα περιέγραφα τη σημερινή συνεδρίαση ως την πλήρη κατάρρευση της επικοινωνίας με την Ελλάδα».
Ο δε ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος είπε πως το σημερινό  Εurogroup έθεσε στον Γιάνη Βαρουφάκη «επείγον αίτημα γα δράση, τόσο σε επίπεδο τύπων όσο και ουσίας».
Η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη σ'αυτό το σκηνικό ήταν ψύχραιμη και ρεαλιστική: Απέρριψε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής της τρόικας, δήλωσε ότι η Ελλάδα «είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις» αλλά «δεν θα υπογράψει μη βιώσιμα πλεονάσματα», χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική» την πίεση για κατασχέσεις και επέμεινε ότι «η συμφωνία θα κλείσει, έστω και δύσκολα, διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Η συμφωνία αυτή, ωστόσο, μετά και το σημερινό  Εurogroup φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι καταδικασμένη να περάσει μέσα από συμπληγάδες και ασφυκτική πίεση χρόνου και ρευστότητας. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ιδιαίτερα το νέο εκβιαστικό μήνυμα Ντράγκι, ο οποίος προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει πιθανό περαιτέρω «κούρεμα» των ελληνικών τίτλων με την εγγύηση των οποίων δίνεται η έκτακτη χρηματοδότηση στις τράπεζες από τον ELA.
«H σημερινή κατάσταση δεν είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που υπήρχε όταν αποφασίστηκε από την ΕΚΤ το υφιστάμενο επίπεδο ‘κουρέματος’ και το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να χρειαστεί να γυρίσει πίσω και να το επανεξετάσει», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.
Στην πράξη, αυτό θα σηματοδοτούσε και την χαριστική βολή της πιστωτικής ασφυξίας - ενδεχομένως και το τελευταίο βήμα πριν από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες.
Το εάν ο εκβιασμός θα φθάσει μέχρι εκεί θα κριθεί από την τελική στάση της Ανγκελα Μέρκελ. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «οι θεσμοί δεν έχουν κοινή γραμμή» και πως η γερμανίδα καγκελάριος «επιθυμεί όντως επίλυση της κρίσης». Το ερώτημα, όμως, είναι εάν μπορεί κι εάν θέλει - για λόγους εσωτερικών και ευρωπαϊκών πολιτικών σκοπιμοτήτων - να σπάσει τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε και Ντράγκι.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *