Επόμενη ημερομηνία φωτιά
για την Ελλάδα είναι σε μόλις μία εβδομάδα και συγκεκριμένα
η 22η Ιουλίου καθώς είναι η καταληκτική ημερομηνία που έχει δεσμευτεί η
κυβέρνηση για περάσει το δεύτερο και σκληρότερο πακέτο μέτρων.Χθες το
κυβερνητικό στρατόπεδο χρειάστηκε τη στήριξη της αντιπολίτευσης για να
υπερψηφιστεί η συμφωνία, αφού η «απώλεια» 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφηνε
περιθώρια στον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο εγείρονται ερωτήματα τι θα γίνει έως την
επόμενη εβδομάδα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το βέβαιο είναι πως το αργότερο
μέχρι την Παρασκευή θα έχει γίνει σαρωτικός ανασχηματισμός με τους υπουργούς
που ψήφισαν «Οχι» να βλέπουν την πόρτα της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα
Τι θα ψηφίσουν στις 22 Ιουλίου
Ωστόσο, στο Μαξίμου όλα τα βλέμματα επικεντρώνονται και στην επόμενη ψηφοφορία στη Βουλή, την επόμενη Τετάρτη στις 22 Ιουλίου, όπου μεταξύ άλλων θα κληθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τη φορολογία στους αγρότες και το περιβόητο ταμείο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τρέμει το ενδεχόμενο στην επόμενη ψηφοφορία οι διαρροές από τους κυβερνητικούς βουλευτές να είναι ακόμα περισσότερες, καθώς σε εκείνο το νομοσχέδιο θα υπάρχει η διάταξη για τη φορολόγηση των αγροτών, αλλά και το δύσκολο μέτρο του ταμείου με την δημόσια περιουσία των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Και επειδή πλέον με 39 απώλειες στο κυβερνητικό σχήμα οι εκλογές δείχνουν να πλησιάζουν στις αρχές του φθινοπώρου, το Μαξίμου θεωρεί πως θα αυξηθούν περαιτέρω οι απώλειες, καθώς οι βουλευτές θα νιώσουν πως θα πρέπει να προασπίσουν την εκλογική τους πελατεία.
Φυσικά ανησυχίες υπάρχουν και στο απέναντι στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας και για το λόγο αυτό ο κ. Μεϊμαράκης σήμερα είχε συνάντηση με βουλευτές από την περιφέρεια που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι, την αύξηση στη φορολογία των αγροτών.
Μεϊμαράκης: Από τις 23 Ιουλίου σταματάει η ανοχή στην κυβέρνηση
Στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε πως η το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει την κυβέρνηση και «βάζει πλάτη» για τη σωτηρία της χώρας. Πρόσθεσε μάλιστα πως η ανοχή θα σταματήσει μετά τις 22 Ιουλίου, οπότε και θα ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους.
Τι πρέπει να ψηφιστεί έως τις 22 Ιουλίου
Μέχρι τις 22 Ιουλίου, θα πρέπει να ψηφιστεί:
Η θέσπιση του κώδικα πολιτικής δικονομία, η οποία μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τις δαπάνες
Η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων με τη συνδρομή της ΕΕ
Σε δεύτερη φάση η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς και να περάσει από τη Βουλή τους εφαρμοστικούς νόμους:
- Να πραγματοποιήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό
- Να προσδιορίσει πολιτικές ώστε να αντισταθμίσει πλήρως τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012
- Να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν αμοιβαία έως τον Οκτώβριο του 2015
- Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με σαφές χρονοδιάγραμμα (εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ), που θα αφορούν, μεταξύ άλλων: α) τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Κυριακές, β) τις περιόδους εκπτώσεων, γ) το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δ) το γάλα και τα αρτοποιεία. Σε επόμενη φάση θα ακολουθήσουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μεταποίηση
- Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
- Να γίνει αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμός των συλλογικών διπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και των ομαδικών απολύσεων.
- Να γίνουν βήματα ενίσχυσης των τραπεζών (πρόβλεψη για τα κόκκινα δάνεια)
- Να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία της χώρας σε ανεξάρτητο Ταμείο με έδρα την Ελλάδα
- Να αποπολιτικοποιήσουν την ελληνική δημόσια διοίκηση
- Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για επιτόπιους ελέγχους, με την κυβέρνηση να «οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή».
- Να τροποποιήσει νομοθετικές πράξεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αλλιώς να προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου