Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

«Δεν είπαμε ποτέ να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη»

Η κυβέρνηση στην Αθήνα, το πιθανό ή... απίθανο Grexit, οι σχέσεις με τη Μέρκελ, η αυστηρή λιτότητα και το αναγκαίο πικρό φάρμακο για τους δυστυχείς Έλληνες, η κυρίαρχη θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη... Όλα τα θέματα τέθηκαν σε συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιοδικό Spiegel, αποσπάσματα της οποίας παραθέτουμε στη συνέχεια.

Για το Grexit

«Ποτέ δεν είπαμε ότι πρέπει η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη. Απλώς επισημάναμε την πιθανότητα η ίδια η Αθήνα να αποφασίσει να κάνει ένα διάλειμμα. Η μείωση του χρέους δεν είναι δυνατή εντός της ευρωζώνης. Οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν»  

Για τη δημοφιλία του και την Ελλάδα

«Τα ακούω (τα αρνητικά σχόλια) με ψυχραιμία. Το email μου είναι γεμάτο και το 90% είναι από αυτούς που εκφράζουν γνώμη υπέρ μου. Ποτέ δεν είχε δεχθεί τόση πλημμυρίδα υποστήριξης. Παρόλα αυτά, στο θέμα της Ελλάδας, είναι πολύ περίπλοκες οι ερωτήσεις και δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις. [...] Η οικονομία της χώρας είναι ερειπωμένη. Αυτή είναι η ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον Ελληνικό λαό. Γι αυτό είναι ένα αναγκαίο πρόγραμμα ακόμα και εάν σημαίνει κακουχίες για τον πληθυσμό. Ωστόσο, πάνω από όλα το ερώτημα είναι: Ποια είναι η πιο καλή λύση για την Ευρώπη;»

Για το τελευταίο περιπετειώδες Eurogroup και τη Γαλλία

«Στην αποφασιστική συνεδρίαση, 15 χώρες της ευρωζώνης υποστήριξαν τη γερμανική θέση. Μόνο η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος είχαν διαφορετική άποψη. Δεν είναι ασυνήθιστο να μη συνάδουν απόλυτα οι θέσεις Γαλλίας και Γερμανίας. Είναι καμία φορά αυτό που συμβαίνει με εμένα και τη σύζυγό μου, όταν δεν έχουμε την ίδια γνώμη. Και δεν είμαστε καν παντρεμένοι με τη Γαλλία, αλλά σε κάθε περίπτωση η Γαλλία και η Γερμανία ξεπέρασαν τις διαφορές τους τελικώς. Χωρίς τη Γερμανία και τη Γαλλία, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Αυτό είναι που έχει σημασία». 

Εξελίσσεται η Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο;

«Όχι. Ως επί το πλείστον τα στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί από το 2010. Απλώς ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, δυστυχώς. Μέχρι τώρα, η ελληνική οικονομία και η οικονομία δεν έχουν αναπτυχθεί σχεδόν καθόλου προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, αυτό που έχει δραματικά αλλάξει από τις αρχές του χρόνου είναι η ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς, οι ανάγκες τώρα είναι τουλάχιστον 80 δισ. Για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι ένα αδιανόητο ποσό».

Για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα 50 δισ. προίκα του

«Πολλοί στην Ελλάδα θεωρούν ότι αυτή είναι άλλη μια προσπάθεια για να μετατραπεί η χώρα σε αποικία», ρωτάει το Spiegel.
«Αυτά είναι ανοησίες», απαντά ο Σόιμπλε. «Η ιδέα ήταν να βρεθεί ένας τρόπος για μια ευρεία χρηματοδότηση του μελλοντικού προγράμματος. Όταν μιλήσαμε γι αυτό την Κυριακή το βράδυ (στο Eurogroup), είπα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο: Δεν γίνεται αυτό για να σας βλάψουμε, αλλά για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα. Αλλιώς το χρέος θα είναι μη βιώσιμο. Και χωρίς να είναι βιώσιμο, δεν θα αποδώσει».  

Για τη στάση του έναντι των εταίρων του 

«Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, συμπεριφερόσασταν σαν αυστηρός πατέρας που προσπαθούσε να εκλογικεύσει τα κακομαθημένα παιδιά του», ρωτάει ο δημοσιογράφος.
«Είναι θέμα ισορροπίας», απαντά ο Σόιμπλε. «Στο σπίτι ήμασταν τρία παιδιά και όταν τσακωνόμασταν, ο πατέρας μου πάντα έλεγε ότι ο ισχυρότερος πρέπει να υποχωρήσει. Και αυτό έγινε με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Αυτός που βρίσκεται σε καλύτερη θέση πρέπει να βοηθήσει τον πιο αδύναμο. Αυτό προσπάθησα να κάνω».   

Γιατί το φάρμακο που δεν βοήθησε επί πέντε χρόνια θα αποδώσει τώρα; 

«Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το φάρμακο δεν χορηγούνταν όπως έλεγε η συνταγή. Γι αυτό είναι τώρα σημαντικό αυτά τα μέτρα που συμφωνήθηκαν πριν από καιρό, να εφαρμοστούν. Τον Δεκέμβριο η τρόικα έκανε σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει 15 σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει».
-«Το θέμα είναι εάν οι μεταρρυθμίσεις είναι υπερβολικά πολλές για τη χώρα. Η οικονομία έχει βουλιάξει, η ανεργία είναι στο 25% και το σύστημα υγείας καταρρέει. Η χώρα δεν μπορεί να κάνει αυτά που ζητάτε...» λέει ο δημοσιογράφος.
«Εγώ βλέπω τα πράγματα διαφορετικά. Το 2009 η Ελλάδα είχε ένα έλλειμμα 15%... Η χώρα ζούσε πέρα από τις δυνατότητες της και υπήρχε μεγάλη ανάγκη για μεταρρύθμιση. Η Ελλάδα εξακολουθεί να πληρώνει για μια δημόσια διοίκηση που παραμένει στους πρωταθλητές στην Ευρώπη όσον αφορά το κόστος έναντι του ΑΕΠ. Η χώρα έχει δαπάνες για το συνταξιοδοτικό που είναι πολύ πιο πάνω από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν βήμα-βήμα. Και επί τη ευκαιρία, αυτό απέδωσε σε άλλες χώρες που έζησαν την κρίση. Μόνο στην Ελλάδα δεν απέδωσαν.  
-«Παρόλα αυτά στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία όλοι υπέφεραν. Και στην Κύπρο ακόμα υποφέρουν...» λέει ο δημοσιογράφος.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολο, αλλά πρέπει να αρχίσει με την αναδιάρθρωση και να προχωρήσεις μέχρι το τέλος. Αυτές οι χώρες το έκαναν. Από τη δεκαετία του 1990 οι χώρες της Βαλτικής και της κεντρικής Ευρώπης ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες. Εμείς στην ευρωζώνη είμαστε στο μονοπάτι της επιτυχίας και αυτό είναι πολύ πιο βιώσιμο από ό,τι, για παράδειγμα, σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι σε άλλες χώρες, ωστόσο η ευρωζώνη- με εξαίρεση την Ελλάδα- είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι άλλες χώρες που καμιά φορά μας επικρίνουν». 

Το Grexit, παραμένει πιθανότητα; 

«Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είπε ότι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή»
-Θέλουμε να ξέρουμε εσείς τι σκέφτεστε...
(Γελάει) «Ό,τι έπρεπε να ειπωθεί γι αυτό το θέμα έχει ήδη ειπωθεί». 

Για τη σχέση του με την Ανγκελα Μέρκελ

Ανγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Γερμανικό ΚοινοβούλιοAP Photo/Michael Sohn
«Η καγκελάριος και εγώ δεν έχουν εμπλακεί σε παιχνίδια ρόλων. Δεν είναι το στυλ της καγκελαρίου ούτε το δικό μου. Ο καθένας έχει τις πεποιθήσεις του. Στην διάρκεια των ευρωεκλογών του 1999 εγώ ήμουν επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και η κ. Μέρκελ ήταν η γενική γραμματέας. Είχαμε μια αφίσα που έδειχνε και τους δυο και έγραφε: "Οχι πάντα της ίδιας γνώμης, αλλά στο ίδιο μονοπάτι". Ετσι παρέμεινε μέχρι σήμερα ακόμα και εάν οι ρόλοι μας άλλαξαν. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι αυτό [...] Οι διαφορετικές απόψεις είναι μέρος της δημοκρατίας. Σε αυτή την περίπτωση βρίσκεις από κοινού λύση. Σεαυτή τη διαδικασία ο καθένας έχει κάποιο ρόλο να παίξει. Η Ανγκελα Μέρκελ είναι καγκελάριος και εγώ είμαι υπουργός Οικονομικών. Οι ευθύνες των πολιτικών απορρέουν από τα αξιώματα που κατέχουν. κανείς δεν μπορεί να τους εξαναγκάσει. Εάν κάποιος το έκανε, θα πήγαινα στον πρόεδρο και θα του ζητούσα να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου.»
- «Σκέφτεστε να το κάνετε;» 
- «Όχι. Πως σας ήρθε αυτή η ιδέα;»
- «Έχει αλλάξει η σχέση σας με την κ.Μέρκελ;»
«Η κ. Μέρκελ και εγώ έχουμε ένα σταθερό σημείο αναφοράς: γνωρίζουμε ότι μπορεί ο ένας να βασιστεί στον άλλον».  


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *