Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Εντιμη συμβουλή ..

γράφει η Αρχοντία Κάτσουρα
«Αν θέλεις να σου δώσω μια ειλικρινή συμβουλή, ένα να ξέρεις: ένας ανειλικρινής άνθρωπος θα συμπεριφερθεί σε κάθε περίπτωση ανέντιμα και χωρίς ειλικρίνεια. Σου το λέω ειλικρινά».
Αυτή η γεμάτη ταυτολογίες ρήση περί εντιμότητας βγήκε από το στόμα ενός απολύτως ειλικρινούς και έντιμου... πειρατή, σε μια αμερικανική περιπέτεια σαν αυτές που μόνο το Χόλιγουντ ξέρει να φτιάχνει. Προσπαθούσε, λοιπόν, ο πειρατής να εξηγήσει σε έναν άπειρο νέο τι πρέπει να περιμένει από τους ανθρώπους. Προηγουμένως τον είχε εξαπατήσει με κάθε πιθανό τρόπο, για να πετύχει δικούς του σκοπούς.
Επί πέντε συναπτά έτη, βρισκόμαστε οι περισσότεροι σε μια επιεικώς δύσκολη θέση, με αποκορύφωμα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Στην πλειονότητά μας έχουμε υποφέρει πολύ. Αναρωτιόμαστε ποια είναι η αλήθεια και ποιος από όλους αυτούς, εντός και εκτός συνόρων, που επιθυμούν να μας σώσουν για το καλό μας -στον όρο «καλό» περιλαμβάνονται όλα: η ελευθερία, η περιουσία, το μέλλον των παιδιών μας, η δουλειά και η υγεία μας- μιλάει με ειλικρίνεια και εντιμότητα.
Ολοι νιώθουμε ανασφαλείς. Εμείς, οι απλοί πολίτες, που η καθημερινότητά μας δεν περιλαμβάνει ηρωικές στιγμές, συνόδους κορυφής και παρελάσεις, αλλά δουλειά -όταν υπάρχει-, απλήρωτους λογαριασμούς, μικρές οικογενειακές χαρές, ενίοτε πολύ μεγάλες λύπες. Υπέρμαχοι του «όχι» ή του «ναι», αναποφάσιστοι ή αποφασισμένοι, λίγο πριν ρίξουμε στην κάλπη την όποια απόφασή μας, κάπου στο βάθος της καρδιάς μας πνίξαμε τον φόβο ότι θα προδοθούμε. Τρέμαμε πως ό,τι και αν ψηφίσουμε, η ζωή μας θα λεηλατηθεί ακόμη μία φορά. Γι’ αυτό, τώρα που πλέον έχουμε ένα καθαρό αποτέλεσμα, ας σταματήσουν οι κραυγές, ένθεν κακείθεν. Και σεις, οι αρμόδιοι, που καλείστε να διαχειριστείτε την επόμενη μέρα, πείτε όσο περισσότερη αλήθεια αντέχετε. Γιατί οι πειρατές συμπαθητικοί και χαριτωμένοι είναι μόνο στο σινεμά.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *