Δάνειο άνω των 50 δις ευρώ σ' ένα πρόγραμμα τουλάχιστον τριετίας και με ισχυρές πιθανότητες παράτασης και πέραν του τέλους του 2018 - θα περιλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι έως την Κυριακή θα υπάρξει συμφωνία και όχι ρήξη.
Η επιστολή Τσακαλώτου στον ESM με το αίτημα για νέο «μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα» που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν αναφέρει ποσό για το ύψος του δανείου που ζητά η Αθήνα - με βάση ωστόσο την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την επόμενη τριετία θα φθάσουν τουλάχιστον στα 52 δις ευρώ, χωρίς να αποκλείεται, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να αγγίξουν ακόμη και τα 70 δις ευρώ.
Για πακέτο που θα ξεπερνά τα 50 δις ευρώ κάνει λόγο σε σημερινή του ανάλυση στους Finacial Times και ο Πήτερ Σπίγκελ, ενώ καθοριστικό ρόλο στο τελικό ύψος του δανείου θα παίξει η αποτίμηση των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μετά την επιβολή και των capital controls.
Οι εν λόγω αποτιμήσεις θα ξεκινήσουν εάν και μόλις γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας από την Κομσιόν και την ΕΚΤ - γεγονός, που προϋποθέτει την κατάρτιση μας κοινά αποδεκτής λίστας μέτρων και μεταρρυθμίσεων η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως το πρωί της Παρασκευής.
Οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση της λίστας έχουν ήδη ξεκινήσει, με το βάρος από ελληνικής πλευράς να πέφτει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη.
Κοινοτικές πηγές, παρά τους πολεμικούς τόνους του τελευταίου 24ώρου, υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να υπάρχει συμφωνία επί της λίστας μεταρρυθμίσεων του τρίτου πακέτου μεταξύ Ελλάδας και θεσμών πριν αυτή φθάσει στο τραπέζι του Eurogroup προς έγκριση. Κατά τις ίδιες πηγές, για τον λόγο αυτόν Κομισιόν και ΕΚΤ έχουν προσφερθεί να διαθέσουν εμπειρογνώμονες στην ελληνική πλευρά για την κοινή τεχνική επεξεργασία των προτάσεων, ενώ ανάλογη προσφορά έχει γίνει και από την πλευρά του Παρισιού με την αποστολή στις Βρυξέλλες εξειδικευμένων στελεχών του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
Εάν υπάρξει συμφωνία, τα πρώτα μέτρα θα ψηφιστούν στην ελληνική Βουλή μέσα κιόλας στην επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει και στην επιστολή του στον ESM ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να αρχίσει να τρέχει άμεσα το παράλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα - γέφυρα για την κάλυψη των αναγκών της χώρας τουλάχιστον έως τον Αύγουστο.
Το ύψος του «μικρού» αυτού προγράμματος υπολογίζεται μέχρι στιγμής στα 7 με 8 δις και θα έχει ως άμεσα προαπαιτούμενα την ψήφιση μέτρων που αφορούν τα φορολογικά και τις συντάξεις.
Πηγές από τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη αναφέρουν ότι εάν οι διαβουλεύσεις κλείσουν επιτυχώς και επικρατήσει το «καλό σενάριο», τότε η ΕΚΤ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπορεί να αυξήσει το όριο του ELA κοντά στα 100 δις ευρώ (από τα 89 δις που είναι σήμερα) προκειμένου να επέλθει μια πρώτη ομαλοποίηση στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να επιστραφούν στην Αθήνα και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος SMP και φθάνουν περίπου στα 3,5 δις. ευρώ.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου