Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Πώς ο Ντράγκι «άδειασε» τον Σόιμπλε


Οι σημερινές δηλώσεις του Ντράγκι, που ουσιαστικά «άδειασε» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την επιδίωξή του να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, δείχνει ότι οι αλαζονικές πολιτικές μπορεί να αποδειχθούν μπούμερανγκ, ακόμη και όταν προέρχονται από την ισχυρότερη οικονομικά χώρα της Ευρώπης. 
Ο κ. Ντράγκι κατηγόρησε με διπλωματική γλώσσα που «έσφαζε» την πίεση «κάποιων» να μειώσει η ΕΚΤ τη ρευστότητα που είχε δώσει στις ελληνικές τράπεζες (89 δις. ευρώ μέσω του ELA). Αυτή η πίεση, είπε ο Ντράγκι, ασκήθηκε, χωρίς να υπάρχει καν η δυνατότητα της ΕΚΤ από το καταστατικό της να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση (που θα οδηγούσε φυσικά στην άμεση χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών και στην υλοποίηση του σχεδίου του Σόιμπλε για Grexit).

Παράλληλα, ο Ντράγκι διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ λαμβάνει τις αποφάσεις της, θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. 
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι. ο Ντράγκι άδειασε τον Σόιμπλε και για τη σημερινή δήλωσή του. ότι το χρέος της Ελλάδας χρειάζεται «κούρεμα» και επειδή αυτό δεν επιτρέπεται από τις συνθήκες της Ευρωζώνης, θα μπορεί να γίνει μόνο αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ. Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι είναι αναμφισβήτητο πως πρέπει να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, αλλά, σε αντίθεση με τον Σόιμπλε, είπε ότι πρέπει να δούμε τον τρόπο που θα γίνει αυτό. μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωζώνης. 
Με άλλα λόγια, ο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορεί να επιτευχθεί μία πολύ σημαντική ελάφρυνση του χρέους – με μεγάλη παράταση των λήξεων και των επιτοκίων του – κάτι που επιμελώς αποφεύγει να σχολιάσει ο Σόιμπλε.

Στην ίδια γραμμή, άλλωστε, κινείται και η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία προτείνει τη μεγάλη επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και των λήξεων των ελληνικών δανείων, ως έναν τρόπο που θα οδηγήσει στο αποτέλεσμα αυτό.
Και με τους τρεις θεσμούς που είναι υπεύθυνοι για το ελληνικό πρόγραμμα – ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή – να τάσσονται πλέον υπέρ μίας μεγάλης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η πίεση στη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει στη λύση του θέματος είναι ασφυκτική και δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε σήμερα ότι έχει ελπίδες πως θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς αλλάζει η στάση βασικών παραγόντων. Η πίεση γίνεται ακόμη εντονότερη, καθώς ο Αμερικανικός παράγοντας συνεχίζει αδιάλειπτα να ζητά μία πραγματική λύση για το ελληνικό δράμα χρέους.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η κατακραυγή που προκάλεσαν σε ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και μέσα στη Γερμανία, οι κυνικές επιδιώξεις του Σόιμπλε για το Grexit, τότε οι ελπίδες για μία καλή λύση για την Ελλάδα αυξάνονται, εφόσον βέβαια γίνουν σωστοί χειρισμοί και από την ελληνική πλευρά.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *