Σε έκτακτη σύγκληση συνόδου των χωρών της Ευρωζώνης για την Τρίτη συμφώνησαν το βράδυ της Κυριακής, αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο τηλέφωνο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και αναμένεται να μιλήσει και με την Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει η Bild. Νωρίτερα την Τρίτη θα συγκληθεί Eurogroup για να προετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο.
Συμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα δοθεί το δίλημμα στον Αλέξη Τσίπρα του Grexit ή της αποδοχής της πρότασης των θεσμών.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, Τσίπρας - Ολάντ συνομίλησαν λίγη ώρα έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ελληνικού δημοψηφίσματος για την επικράτηση του «όχι». Άλλωστε, νωρίτερα την Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος είχε τονίσει πως ό,τι και αν ψηφίσουν οι Έλληνες, εκείνος θα συνεχίσει να θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ.
Ειδικότερα, ελάχιστα λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε ότι αύριο, Δευτέρα,η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συναντηθούν στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα.
Όπως ανακοίνωσε το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχουν συνάντηση στις 19.30 (ώρα Ελλάδας) μετά την οποία θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας για να εκτιμήσουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
«Η συνάντηση είναι μέρος της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αλλά και όπως ανέφερε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ θα πραγματοποιηθεί αύριο προκειμένου οι δύο ηγέτες να έχουν μια «κοινή εκτίμηση» όσον αφορά στην κατάσταση που θα διαμορφωθεί έπειτα από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για τις προτάσεις των Θεσμών, σημειώνοντας πως στο επίκεντρο θα βρεθεί και η «συνέχιση της στενής γαλλογερμανικής συνεργασίας πάνω στο θέμα».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου