Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Αποφολίδωση


Του Δημήτρη Νανούρη


Η διεθνής πρακτική των φαρμακοβιομηχανιών έγκειται στη χειραγώγηση της αγοράς με όχημα την απροσχημάτιστη ή κεκαλυμμένη δωροδοκία των επαγγελματιών του χώρου της Υγείας. Το πλήθος των 4.000 Ελλήνων γιατρών που λειτούργησαν υπέρ πάρτης, κοσμώντας το πελατολόγιο της Νοβάρτις, αποκαλύπτει το μέγεθος της καθ’ όλα νομότυπης παρανομίας. Καλά που πληροφορηθήκαμε σχετικά από την έρευνα των αμερικανικών αρχών –και πέσαμε φυσικά απ’ τα σύννεφα–, καθώς υπό τα νεφελώματα της παρ’ ημίν παρακμής ο συγκεκριμένος αριθμός, που αντιστοιχεί σε τέσσερα συντάγματα, θα περνούσε ολωσδιόλου απαρατήρητος. Ο ειδικευόμενος στην επιστήμη του Ασκληπιού λαμβάνει μποναμά είδη γραφείου ή κομψά στιλό με τη στάμπα της εταιρείας.

Θεράποντες οικογενειακοί των συνοικιών δέχονται στηθοσκόπια και πιεσόμετρα προηγμένης τεχνολογίας και θαμπώνονται Χριστούγεννα, Πάσχα και ενίοτε κατά τας εθνικάς επετείους από καλάθια με οίνους και φίνα αποστάγματα. Οι επιμελητές των κλινικών στα νοσοκομεία χαίρουν ακριβότερων ρεγάλων, ενώ οι προϊστάμενοί τους διευθυντές, όπως κατέδειξε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου, απαιτούν και κερδίζουν ώς και ιδιόκτητους τάφους στο Α' Νεκροταφείο, αξίας μυριάδων χιλιάδων ευρώ. Τρέμω, παρεμπιπτόντως, με το ως άνω αλισβερίσι, διότι, αν κοτζάμ καθηγητάδες, αυθεντίες στο να ιαίνουν τον κοσμάκη από πάσαν νόσον, παζαρεύουν μνήματα πάνω στο άνθος της ηλικίας τους, πού πρέπει να κρυφτούμε εμείς οι κοινοί και ανυποψίαστοι θνητοί.

Οπισθόβουλοι, πλεονέκτες και ιδιωφελείς όλοι ετούτοι οι δωρολήπτες κατευθύνουν τη συνταγογραφία των ιδρυμάτων ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα της αμέμπτου ηθικής πολυεθνικής. Οι υπεύθυνοι των φαρμακείων στα νοσηλευτήρια, αλλά και οι κατέχοντες καίρια πόστα στη διοίκησή τους απολαμβάνουν επίσης υψηλές ταρίφες. Το ψάρι βρομάει απ’ το κεφάλι, επιμένουν οι αρχαίοι Κινέζοι και κάθε λαός προσάρμοσε τη σοφή ρήση στη δική του κοσμοαντίληψη. Θα ήταν εντελώς παράλογο, λοιπόν, οι παγκόσμιοι κολοσσοί να χρυσώνουν την ουρά και ένα προς ένα τα λέπια, αφήνοντας ανέγγιχτη την κεφαλή του ιχθύος να παστώνεται στ’ αλάτι και σε επιβλαβείς, τοξικές ουσίες, απότοκα της μόλυνσης των θαλασσών.


Σε ολόκληρη την Υφήλιο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις λιπαίνουν υπουργούς, συχνά και πρωθυπουργούς, με τόνους αγνό, παρθένο ελαιόλαδο, αφού μία και μόνη υπογραφή τους αρκεί να τους εξασφαλίσει οφέλη εκατομμυρίων. Πρόσφατα πορίσματα του FBI είναι παραπάνω από ενδεικτικά για την προθυμία που συναντούν. Παντού εκτός από κάποια πτωχή πλην υπερήφανη χώρα. Πρόκειται για την Ψωραλέξαινα ασφαλώς, το πολιτικό προσωπικό της οποίας εισέρχεται ζάπλουτο στον δημόσιο στίβο, υπηρετεί με αυταπάρνηση το κοινό καλό και έπειτα από ευδόκιμη θητεία δεκαετιών αποχωρεί ολοσχερώς άπορο. Ενδεείς και πένητες οι εκπρόσωποί του αποσύρονται στα χωρία τους μη έχοντες πού την κεφαλήν κλίναι. Το απαράμιλλο ήθος τους απαγορεύει στις πολυεθνικές έστω και να διανοηθούν να τους πλησιάσουν με ύποπτους σκοπούς. Αυτά σκέφτομαι με τους τακτικισμούς της κυβέρνησης και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης γύρω απ’ την υπόθεση Νοβάρτις. Μάρτης γδάρτης.  



















efsyn.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *