Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Ο κ. Μπακογιάννης και η Χρυσή Αυγή




Το κακό τρίτωσε. Και αυτή τη φορά ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας με το χρίσμα της Ν.Δ., Κώστας Μπακογιάννης, δεν μπορεί να επικαλεστεί καμιά δικαιολογία.

Μια από τις προβεβλημένες εκπροσώπους του συνδυασμού του εμφανίστηκε προχθές τα μεσάνυχτα σε τηλεοπτική εκπομπή να υιοθετεί όχι μόνο τις αιτιάσεις της Χρυσής Αυγής περί «αποκλεισμού» της ναζιστικής οργάνωσης, αλλά και να αναπαράγει τις γνωστές κατασκευασμένες προπαγανδιστικές εικόνες με τις γιαγιάδες του Αγίου Παντελεήμονα να επισκέπτονται τα ΑΤΜ υπό την προστασία εύσωμων χρυσαυγιτών.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο η «περιοδεία» του κ. Μπακογιάννη στη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα και η επιδεικτική φωτογράφισή του με συνοδό-οδηγό τον Σπύρο Γιαννάτο, γνωστό από τη δράση του στην περιοχή την εποχή που ήταν πρόεδρος της περιβόητης «Επιτροπής Κατοίκων», την οποία αξιοποίησε για τους δικούς της λόγους η Χρυσή Αυγή την περίοδο 2008-2011 (βλ. σχετ. Δ. Αγγελίδης, «Βόλτα παρέα με ακροδεξιούς στον Αγιο Παντελεήμονα», «Εφ.Συν.», 6.12.2018).

Τότε ο υποψήφιος δήμαρχος είχε αντιδράσει έντονα, με τη δικαιολογία ότι ήταν τυχαία η συνάντησή του με τον Γιαννάτο: «Στην αυτοδιοίκηση η πολιτική γίνεται στους δρόμους. [...] Στην εποχή μας, ευτυχώς, μετά από αγώνες, όταν συναντάς ανθρώπους, δεν ζητάς πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων».

Αδιάψευστη τοποθέτηση

Ακολούθησε η διάψευση του κ. Μπακογιάννη για τον ισχυρισμό της Αναστασίας Μανούκα, μητέρας της κατηγορούμενης Νικόλ Μπενέκη στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ότι η κόρη της θα είναι υποψήφια στον συνδυασμό του.



Αλλά αυτό που συνέβη προχθές το βράδυ δεν υπάρχει τρόπος να διαψευσθεί. Το σχετικό βίντεο είναι διαθέσιμο «on demand» από χθες το μεσημέρι στον ιστότοπο του καναλιού «Action24». Πρόκειται για την εκπομπή «Χ2» με τον Γιάννη Πολίτη, ο οποίος φιλοξενούσε υποψήφιους ευρωβουλευτές, αλλά και μια υποψήφια δημοτική σύμβουλο με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη, τη δικηγόρο Νίκη Αραμπατζή.

Η κ. Αραμπατζή ανέλυσε το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, υιοθετώντας την ψεύτικη εικόνα που προβάλλει η ίδια η οργάνωση για τον εαυτό της:

«Η Χρυσή Αυγή πού βρίσκει έρεισμα; Βρίσκει έρεισμα όταν βλέπει ο κόσμος ότι δεν υπάρχει κράτος, όταν βλέπει ο κόσμος ότι δεν μπορεί μέσα από τους κρατικούς μηχανισμούς να έχει αποτέλεσμα σε αυτό που θέλει. Θα σας πω ένα λαϊκό παράδειγμα, που είναι γνωστό σε όλους. Στον Αγιο Παντελεήμονα πώς αναπτύχθηκε το φαινόμενο της Χ.Α.; Με τις γιαγιές που πηγαίνανε μαζί στα ΑΤΜ, γιατί ένιωθε η γιαγιά ανασφάλεια λόγω της εγκληματικότητας. Αρα, λοιπόν, αν δεν δώσουμε λύσεις στους πολίτες, είναι λογικό ο πολίτης από αντιδραστικότητα να στρέφεται σ’ αυτά τα μορφώματα».

Κατασκευασμένη εικόνα

Αλλά είναι πλέον πασίγνωστο ότι η εικόνα με τις γιαγιάδες στα ΑΤΜ υπό τη φρούρηση χρυσαυγιτών είναι κατασκεύασμα της ίδιας της οργάνωσης. Απ’ ό,τι φαίνεται, μόνο ο κ. Μπακογιάννης και οι συνεργάτες του δεν έχουν αντιληφθεί ότι το περιβόητο πρωτοσέλιδο «ρεπορτάζ» στο «Πρώτο Θέμα» έδειχνε ως «προστατευόμενες γιαγιάδες» τη μητέρα και τη θεία του χρυσαυγίτη Αλέξανδρου Πλωμαρίτη, επικεφαλής της οργάνωσης στον Αγιο Παντελεήμονα και ήδη καταδικασμένου τελεσίδικα για τις ρατσιστικές του δηλώσεις. Ηταν δηλαδή σκηνοθετημένο από τους ναζιστές.



Και δεν έμεινε σ’ αυτή την απαράδεκτη αναφορά η κυρία Αραμπατζή. Επιτέθηκε και σε όσους έχουν «αποκλείσει» από τον δημόσιο διάλογο τη Χρυσή Αυγή. Και ενώ φρόντισε να συμφωνήσει στο ότι «δεν είναι δυνατός κανένας διάλογος μαζί τους», στη συνέχεια είπε το ακριβώς αντίθετο: «Ομως πιστεύω βαθιά ότι ο αποκλεισμός από τον δημόσιο διάλογο της Χρυσής Αυγής είναι λάθος και θα σας πω γιατί. Διότι ο κόσμος με αυτόν τον τρόπο τους θεοποιεί. Οταν δεν εκτίθενται αυτοί οι άνθρωποι στον δημόσιο διάλογο να δείξουν ποιοι είναι, να δείξεις εάν έχεις επιχειρήματα, αν είσαι πολιτικός ή αν προέρχεσαι από χώρους του ποινικού δικαίου, ο κόσμος δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό... Γι’ αυτό και βλέπετε υψηλά τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Δοξάζονται κρυπτόμενοι. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι λάθος του πολιτικού μας πολιτισμού να τους αποκλείουμε από τον διάλογο. Γιατί αν βγαίνανε στις εκπομπές και είχαν τον χρόνο που είχαμε όλοι εμείς, τα ποσοστά θα ήταν σ’ αυτά όταν ξεκίνησε η Χρυσή Αυγή».

Μάταια επιχείρησε ο Γιώργος Καμίνης να θυμίσει ότι η απόφαση όλων των δημοκρατικών κομμάτων να σταματήσουν τον «διάλογο» με τους ναζιστές ξεκίνησε από την επίθεση του Κασιδιάρη στη Λ. Κανέλλη και τη Ρ. Δούρου και γενικεύτηκε μετά την άσκηση της δίωξης στη Χρυσή Αυγή με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Η κυρία Αραμπατζή επέμεινε. Ο λόγος τώρα στον κ. Μπακογιάννη!
  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *