Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Το «χτύπημα» Μητσοτάκη κατά της Φώφης στο παρά πέντε της κάλπης



Να μη τρέφει καμία αυταπάτη ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ότι έχουμε ιδεολογική συγγένεια με τον χώρο αυτό πολιτικά - έχουμε ισχυρό μέτωπο απέναντι στη συντήρηση και το λαϊκισμό που εκφράζουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ». Με αυτό το εμφανώς αμήχανο, και μοναδικό μέχρι στιγμής, σχόλιο του γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη επιχείρησε να αποκρούσει το Κίνημα Αλλαγής την «επίθεση φιλίας» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού – μια επίθεση, που αιφνιδίασε μεν το προεδρικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, επιβεβαίωσε δε μόλις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές τον αναλώσιμο χαρακτήρα που δίνει η ΝΔ στις οποιεσδήποτε γέφυρες με την κεντροαριστερά.

«Μην κοροϊδευόμαστε. Την ίδια ατζέντα έχουμε, τα ίδια λέμε, δεν υπάρχει δυσκολία σε ψηφοφόρο του ΚΙΝΑΛ ή του Ποταμιού να ψηφίσει τη ΝΔ», λέει ευθαρσώς και κατ’ επανάληψη τα δύο τελευταία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως «με την κ. Γεννηματά ήμαστε υπουργοί στην ίδια κυβέρνηση» και να διαμηνύσει στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και τους ψηφοφόρους της πως «δεν κατανοεί την λογική των ίσων αποστάσεων». «Τι θα πει ίση απόσταση; Όταν γνωρίζουμε τη ζημία που έκανε αυτή η κυβέρνηση, πως μπορεί ένας προοδευτικός πολίτης να λέει ότι είναι το ίδιο Τσίπρας και Μητσοτάκης;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο αρχηγός της ΝΔ ζητώντας την ψήφο των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού και παραπέμποντας ευθέως στην θεωρεία της «χαμένης ψήφου».


Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, που ερμήνευαν με ισχυρή δόση πολιτικού κυνισμού σήμερα το προσκλητήριο Μητσοτάκη, πρόκειται για μια θεωρία που εντάσσεται στην τακτική του για αναστροφή των διαχωριστικών γραμμών – στην προσπάθεια να δείξει πως η ΝΔ σηματοδοτεί την πρόοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ την υστέρηση. Στην προσπάθεια αυτή στο Μοσχάτο θεωρείται «κρίσιμο» το ποσοστό που μπορεί να πάρει η ΝΔ από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στόχος είναι διπλός: Αφενός να κερδηθούν καθοριστικές ψήφοι από τον χώρο του κέντρου, και αφετέρου να «στεγανοποιηθούν» οι όποιες πιθανές δεξαμενές για τον ΣΥΡΙΖΑ, να σπάσουν οι γέφυρες που έχει με τον προοδευτικό χώρο και να επιτευχθεί η πολιτική του «απομόνωση» τα τελευταία 24ωρα πριν από τις κάλπες.



Στην άλλη πλευρά, πίσω από την αμήχανη και νευρική σιωπή της Φώφης Γεννηματά, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που θεωρούν πως το προσκλητήριο Μητσοτάκη ξεπέρασε τα όρια του πολιτικού unfair. Στην πραγματικότητα, όπως λένε, ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να κινηθεί εκτός δημοκρατικού fairplay στην αυλαία της προεκλογικής περιόδου ταυτίζοντας την ψήφο στο ΚΙΝΑΛ με «χαμένη ψήφο».

Όμως ο αιφνιδιασμός γι αυτή την επιλογή, προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει εδώ και δύο εβδομάδες ότι παίζει το χαρτί της πόλωσης. Επιχειρεί να δημιουργήσει νέο διπολισμό και δικομματισμό, καθώς η εξάντληση της δεξαμενής των άκρων και της σκληρής δεξιάς τον αναγκάζει να στραφεί και αναζητήσει ψήφους στο κέντρο και την κεντροαριστερά. Σύμφωνα, δε, με κυβερνητικά στελέχη που επί μήνες προειδοποιούν για την λάθος τακτική του ΚΙΝΑΛ – την τακτική του υπόγειου «φλερτ» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη απλώς έπεσε μέσα στην παγίδα που η ίδια έστησε: Την παγίδα της συστράτευσής της στο μέτωπο του «φύγετε» και της «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ», και την υιοθέτηση της ατζέντας Βενιζέλου – Σαμαρά.

Το πόσο υψηλό θα είναι, ή δεν θα είναι, το τίμημα αυτού του εγκλωβισμού θα φανεί ενδεχομένως στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών το βράδυ της Κυριακής. Εχει την δική του σημασία όμως το γεγονός πως, δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ουδείς από το Κίνημα Αλλαγής μιλά πλέον για «διψήφιο» ποσοστό – πολύ περισσότερο, δε, άπαντες αποφεύγουν να πουν ακόμη κι εάν ο πήχης παραμένει στο 8,03%, το ποσοστό που είχε πάρει το ΠΑΣΟΚ ως «Ελιά» στις ευρωεκλογές του 2014. 










  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *