Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Ο Στουρνάρας «χτυπά» (πάντα) προεκλογικά…



Η παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα ήρθε σε, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον πολιτικό timing: Δέκα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ταυτόχρονα με την ψήφιση της 13ης σύνταξης, της μείωσης του ΦΠΑ και των 120 δόσεων στην Βουλή, και λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι έρχονται «ακόμα περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου».

Ακριβώς αυτή την συγκυρία επέλεξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για να διαμηνύσει, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως με τα ισχύοντα δεδομένα δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα – για «παροχές», όπως τις χαρακτήρισε – πέραν εκείνων που ήδη περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019.


«Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας πως «τούτο σημαίνει ότι, αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στην πράξη, τάχθηκε ευθέως κατά της πολιτικής που επέλεξε η κυβέρνηση για μεταμνημονιακή διανομή εισοδήματος, και στήριξε την κριτική του για το πακέτο των θετικών μέτρων στην «νευρικότητα» που, όπως είπε, επικρατεί στις αγορές.«Η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις», είπε, προσθέτοντας ότι «η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».

Και στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να συνταχθεί και με την κριτική στάση μερίδας των ευρωπαίων σε ό,τι αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης για άμεση μείωση του στόχου του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα – το γνωστό σχέδιο, που βασίζεται στην δημιουργία ειδικού «ταμείου εγγυήσεων» προς του δανειστές με χρήση πόρων από το μαξιλάρι ασφαλείας. «Εχω υποστηρίξει», δήλωσε, «σθεναρά την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η όποια αλλαγή από τους συμπεφωνημένους στόχους θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης τους».


Προφανώς δεν χρειάζονται πολλά περισσότερα για να γίνει αντιληπτό το μήνυμα Στουρνάρα: Ο κεντρικός τραπεζίτης διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική αναδιανομής στους «πολλούς» που επλήγησαν από τα μνημόνια, συντάσσεται με την κριτική της ΝΔ – δηλαδή προτάσσει και εκείνος την μείωση δαπανών για δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα κοινωνικά μέτρα – και προεξοφλεί πως η ελληνική οικονομία δεν θα εμφανίσει φέτος υπερπλεόνασμα.

Σε οικονομικούς όρους, κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν πως προκαλεί ερωτήματα η επιχειρηματολογία Στουρνάρα, ο οποίος επικαλείται ως απόδειξη για την δημοσιονομική στενότητα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο. Ακριβώς αυτά τα στοιχεία, όμως, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, που δημοσιοποιήθηκαν μόλις σήμερα δείχνουν ξανά υπεραπόδοση. Συγκεκριμένα, δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,46 δισ. στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου με υπέρβαση του στόχου κατά 790 εκατ. ευρω.

Εδώ, η απάντηση δίνεται από το tweet του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατόπιν συνεννόησης, σύμφωνα με πληροφορίες, με το Μαξίμου: «Εκ παραδρομής σήμερα», έγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «ο κ. Στουρνάρας διάβασε τους προϋπολογισμούς της δίκης του θητείας ως Υπουργού Οικονομικών, όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει στον δικό μας προϋπολογισμό και δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες θα διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει».

Από πολιτική σκοπιά  κυβερνητικά στελέχη σημείωναν με νόημα πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπερέβη , για μια ακόμη φορά, σε προεκλογικό χρόνο τη θεσμική του ιδιότητα για να κάνει μια πολιτική παρέμβαση που βρίσκεται καθαρά κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές και αντανακλά τις θέσεις των δανειστών και της ΝΔ. Και υπενθύμιζαν την, μάλλον μνημειώδη πλέον, αντίστοιχη παρέμβασή του πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2014 – τότε, που ενώπιον της επερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ακροβατώντας  στα όρια του θεσμικού του ρόλου, μιλούσε δημόσια για πρόβλημα ρευστότητας και προειδοποιούσε ότι «ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος»…










0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *