Σάββατο 9 Μαΐου 2020

75 Χρόνια από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, κόκκινες σημαίες χωρίς πλήθος, στην κόκκινη πλατεία, για την ημέρα της νίκης των λαών κατά του φασισμού.!



Πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου, η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας είναι γεμάτη μόνο από σημαίες. Σε πένθος, λόγω κοροναϊού, η ανθρωπότητα γιορτάζει τα 75 χρόνια από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, μετρώντας τα θύματα από την πανδημία, που έχουν πλέον ξεπεράσει τις 273.000.

Ορισμένες χώρες βγαίνουν δειλά-δειλά από τον εγκλεισμό, χωρίς να φαίνεται ακόμη το φως στην άκρη του τούνελ, παρά μόνο τα σημάδια μιας κοινωνικής και πολιτικής καταστροφής. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το «τσουνάμι μίσους και ξενοφοβίας… Βρίσκουμε αποδιοπομπαίους τράγους, συντηρούμε το φόβο (…)..Η αποκρουστική ιδέα ότι μπορούμε να θυσιάσουμε» τους ηλικιωμένους, ως ανήκοντες στις πιο ευπαθείς ομάδες,  άρχισε να εξαπλώνεται».


Στη Γερμανία, η οποία γιόρταζε φέτος για δεύτερη φορά την επέτειο από το 1945, ο πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να πάρει το μάθημα  από τον πόλεμο, προχωρώντας προς «περισσότερη συνεργασία» στην καταπολέμηση του νέου κοροναϊού, και «όχι λιγότερη». «Δεν πρέπει να δεχτούμε η ειρηνευτική τάξη που τέθηκε σε εφαρμογή από το 1945 να εξαφανισθεί ως καπνός κάτω από τα μάτια μας», συμπλήρωσε ο Γερμανός πρόεδρος, ο οποίος κάλεσε τους συμπατριώτες του να θεωρήσουν την 8η Μαΐου ως τη ημέρα «ευγνωμοσύνης» για τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας και όχι πικρίας για την ήττα.


Με συνολικά περισσότερους από 75.000 νεκρούς, εκ των οποίων 2400 τις τελευταίες 24 ώρες, οι ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της νόσου. Με 3100 θανάτους την μέρα, στα μέσα Απριλίου, η χώρα έφτασε στη κορυφή, αλλά  είναι σήμερα αποκλεισμένη σε ένα «πλατώ» απωλειών, από το οποίο δεν μπορεί να κατέβει. Το υπουργείο Άμυνας οργάνωσε μία εικονική «Ημέρα Νίκης στην Ευρώπη», με μία εκπομπή σε ζωντανή μετάδοση στον ιστότοπο του και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Ευρώπη, η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 150.000 ανθρώπους, με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία να έχουν ξεπεράσει τους 30.ο00 νεκρούς. Ακολουθούν η Ισπανία (26.070) και στη Γαλλία (25.987), σύμφωνα με απολογισμό που έκανε, το βράδυ της Πέμπτης, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με βάση -προφανέστατα υποτιμημένα- στοιχεία από επίσημες πηγές.

Η Βασίλισσα Ελισσάβετ ήταν να απευθυνθεί, χθες βράδυ, στους Βρετανούς, για δεύτερη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Αντί των πάρτι στους δρόμους και των πομπών των βετεράνων, που ακυρώθηκαν, η κυβέρνηση διέταξε τον πληθυσμό να γιορτάσει κατ’οίκον. Ο πρωθυπουργός Boris Johnson, επιζήσας, ο ίδιος, από τη νόσο, κάλεσε του Βρετανούς να κάνουν υπομονή, τρεις ημέρες πριν από το διάγγελμά του, στο οποίο αναμένεται να ανακοινώσει μία «πολύ περιορισμένη» χαλάρωση ορισμένων περιορισμών.



Αυτό το Σαββατοκύριακο που συμπίπτει με την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης, σηματοδοτεί τον σταδιακό απεγκλωβισμό στην Ευρώπη, με μια σειρά από χώρες, να ξεκινούν ή να συνεχίζουν, η καθεμία με τη σειρά της και με τον τρόπο της και σταδιακά, προς άρση των περιορισμών: τη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ελλάδα και την Ουκρανία.

Αντίθετα, η Ρωσία, που έμοιαζε για καιρό προφυλαγμένη, γνωρίζει μία απότομη άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων και παραμένει έγκλειστη. Η πρωτεύουσα, η Μόσχα, παρέτεινε τον εγκλεισμό της έως τις 31 Μαΐου, ενώ κατεγράφησαν την Παρασκευή περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα.

Παραδόξως, η Κίνα δήλωσε ότι την Παρασκευή θα υποστηρίξει τη δημιουργία «μετά το τέλος της επιδημίας» μιας επιτροπής υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο την αξιολόγηση «της παγκόσμιας απάντησης» στην πανδημία.
Αυτή η αξιολόγηση, που δεν θα αφορά ειδικά κάποια χώρα, αλλά δυνητικά, το σύνολο των χωρών του κόσμου, θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί με τρόπο «ανοιχτό, διαφανή και συμπεριληπτικό» και «την κατάλληλη στιγμή», σύμφωνα με το Πεκίνο, το οποίο υπόκειται σε πολλές επικρίσεις και κατηγορίες, κυρίως, των ΗΠΑ, για έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση της νόσου που εμφανίσθηκε στο έδαφός της, τον Δεκέμβριο του 2019.

Στην Ασία, η κατάσταση ομαλοποιείται. Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου επιστρέφει στη Νότια Κορέα. Μπαρ, κινηματογράφοι και γυμναστήρια ξανάνοιξαν στο Χονγκ Κονγκ. Στην Αίγυπτο, ο πανίσχυρος πρόεδρος Abdel Fattah Al-Sissi επικύρωσε μια σειρά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, που επεκτείνουν τις εξουσίες του.

Στο μεταξύ, σημειώνει η εφημερίδα Le Monde, o  καθένας συνεχίζει να προσαρμόζεται με το δικό του τρόπο στον κορoναϊό: τα ινδικά ζευγάρια παντρεύονται διαδικτυακά, δίχως πλουσιοπάροχα συμπόσια, αλλά ενώπιον χιλιάδων «προσκεκλημένων». Οι Μεξικανοί διαμαρτύρονται για την έλλειψη μπύρας. Οι συνηθισμένοι στις καταστροφές Σομαλοί ασχολούνται με το ραμαζάνι, δίχως να ανησυχούν για τον ιό. Και οι Γάλλοι πωλητές ποδήλατου τρίβουν τα χέρια τους από χαρά, καθώς οι πωλήσεις απογειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Στη Γαλλία επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου υπολογίζει τη διανομή 200 εκατ μασκών την εβδομάδα. Στην Ελλάδα αναμένεται να λειτουργήσει το αόρατο χέρι της αγοράς. 



























0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *