Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Οριστική ρήξη ΗΠΑ με τον ΠΟΥ



Σφοδρή επίθεση στην Κίνα με κατηγορίες που κυμαίνονται από κατασκοπία μέχρι παραβιάσεις των δημοκρατικών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ εξαπέλυσε σε δηλώσεις του ο Ντόνλαντ Τραμπ, ανακοινώνοντας αφενός την οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ και αφετέρου σειρά μέτρων και κυρώσεων κατά Κινέζων υπηκόων και αξιωματούχων.

Βαριές κουβέντες από τον ένοικο του Λευκού Οίκου κατά της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα «επέδραμε στα αμερικανικά εργοστάσια» υπονομεύοντας το βιομηχανικό τομέα της χώρας. Υποστήριξε δε ότι το Πεκίνο έχει τον απόλυτο έλεγχο του ΠΟΥ, ανακοινώνοντας ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τον διεθνή οργανισμό.


«Κατέκλεψαν τις ΗΠΑ όπως δεν το έχει κάνει κανείς μέχρι τώρα» δήλωσε ο Τραμπ εξαπολύοντας με σφοδρότητα επίθεση κατά της Κίνας.

Όσον αφορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είπε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι «αγνόησαν» τις υποχρεώσεις τους και πίεσαν τον ΠΟΥ να παραπλανήσει τον κόσμο όλο όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιος. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια στον ΠΟΥ, ενώ η Κίνα μόνο 40 εκατομμύρια.


Παρουσιάζοντας το Πεκίνο ως τον βασικό εχθρό του στο υπόλοιπο της θητείας του, ο Τραμπ κατηγόρησε τη χώρα της Ασίας για «κατασκοπία προκειμένου να κλέψει τα βιομηχανικά μας μυστικά, τα οποία είναι πολλά», ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία των Αμερικανών επενδυτών από τις κινεζικές πρακτικές και μίλησε για «παράνομη διεκδίκηση εδαφών στον Ειρηνικό Ωκεανό» που απειλεί τη διεθνή ναυσιπλοία.

Όσον αφορά το νομοθέτημα με το οποίο η Κίνα περιορίζει το καθεστώς αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, την κατηγόρησε ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών και θέτει σε κίνδυνο και όλους τους Κινέζους πολίτες και τα δικαιώματά τους.

Έτσι ανακοίνωσε:

Η Ουάσιγκτον για να τιμωρήσει το Πεκίνο θα αναθεωρήσει όλες τις διαπραγματεύσεις που κάνουν οι ΗΠΑ με την Κίνα για εμπορικές συμφωνίες και το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων.

Προανήγγειλε την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες για το Χονγκ Κονγκ.

Ακυρώνει το προτιμησιακό καθεστώς που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ, τόσο όσον αφορά το καθεστώς έκδοσης υπόπτων όσο και των ελέγχων εξαγωγών.
Προανήγγειλε κυρώσεις σε αξιωματούχους στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ για τον άμεσο ή έμμεσο ρόλο τους στον περιορισμό της αυτονομίας της περιφέρειας.

Θα απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ αλλοδαπών από την Κίνα και αναμενόταν να ανακοινώσει μέτρα για τους Κινέζους φοιτητές εκ των οποίων περίπου 350.000 που πάνε στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Θα ακολουθήσει μια σειρά ανακοινώσεων.

Το Πεκίνο μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει με τους αναλυτές να αναμένουν αντίποινα από την Κίνα και πως η κρίση μεταξύ των δύο χωρών θα επιδεινωθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε καμία δήλωση για την υπόθεση της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις, η οποία ανέδειξε για μια ακόμη φορά τον ρατσισμό στην αμερικανική κοινωνία. Λάδι στη φωτιά άλλωστε έχει ρίξει και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσα από το Twitter, επιτιθέμενος στους διαδηλωτές και δίνοντας πράσινος φως στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ εναντίον τους. 

















πηγή     

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *