Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

«Ψαλίδι» στους μισθούς έως και 25%




Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος το έθεσε κυνικά, αλλά και απολύτως, ειλικρινά: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ για την δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία. Καπιταλισμό έχουμε στην Ελλάδα και οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες καθορίζουν με ποιο τρόπο θα κινηθούν» ήταν η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε εαν το κράτος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα θα υπάρξει γενική μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας.


Δεν πρόκειται για ολίσθημα του υπουργού, πρόκειται για αποτύπωση της νέας πραγματικότητας στην αγορά εργασίας – μιας πραγματικότητας που, με άλλοθι την πανδημία, οδηγεί από τον επόμενο μήνα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σε «κούρεμα» μισθών μέσω του μοντέλου της εκ περιτροπής εργασίας.


Είναι η ελληνική εκδοχή του γερμανικού μοντέλου Kurzarbeit, με βάση το οποίο το κράτος επιλέγει όχι να στηρίξει και να επιδοτήσει την πλήρη απασχόληση, αλλά να χρηματοδοτήσει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και την εκ περιτροπής εργασίας. Η συνταγή «μισή δουλειά, μισός μισθός», έχει ήδη κατοχυρωθεί εν μέσω του  lockdown με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Βρούτση και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ήδη διαμηνύσει πως σκοπεύουν να την θέσουν σε άμεση εφαρμογή, από τον επόμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι έως και 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι μόλις επιστρέψουν στην δουλειά τους θα τεθούν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, θα δουλεύουν δύο εβδομάδες αντί για τέσσερις εβδομάδες τον μήνα, και οι αποδοχές τους θα μειωθούν κατά ένα ποσοστό 20% με 25%.


Για την ακρίβεια, το σχέδιο προβλέπει ότι για την 15ήμερη εργασία ο εργοδότης θα καταβάλει το μισό του μισθού που έπαιρνε προ πανδημίας ο εργαζόμενος και το κράτος θα καλύπτει έως και το 60% του υπόλοιπου μισθού. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος που προ κρίσης είχε πλήρη απασχόληση και μισθό 1.000 ευρώ, με την εκ περιτροπής εργασία θα παίρνει πλέον 500 ευρώ από τον εργοδότη του. Από τα υπόλοιπα 500 ευρώ το κράτος θα καλύπτει στο καλύτερο σενάριο, το 60%, δηλαδή 300 ευρώ. Ετσι, οι τελικές μηνιαίες αποδοχές του εργαζόμενου θα φθάνουν στα 800 ευρώ – άρα, θα έχει μείωση μισθού της τάξης των 200 ευρώ.



Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν επίσης ότι, ανεξαρτήτως του ποσοστού μερικής αναπλήρωσης, θα μπει και πλαφόν 650 ευρώ στο ύψος της κρατικής επιδότησης. Για τους υψηλόμισθους εργαζόμενους η μερική κρατική κάλυψη από το κράτος δεν θα ξεπερνά τα 650 ευρώ – εάν, δηλαδή, ένας εργαζόμενος προ κρίσης είχε μισθό 2.500 ευρώ, στην εκ περιτροπής εργασία θα πάρει από τον εργοδότη του 1.250 ευρώ. Από τα υπόλοιπα 1.250 ευρώ το κράτος θα καλύψει μόνον τα 650 ευρώ και όχι τα 750 ευρώ που αντιστοιχούν στο 60% του μισού μισθού. Αυτό σημαίνει πως ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα έχει πια συνολικές αποδοχές 1.900 ευρώ και θα δει τον μισθό του να μειώνεται κατά 600 ευρώ τον μήνα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να χρηματοδοτήσει αυτή την μερική αναπλήρωση μισθού μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE – το πρόγραμμα για την στήριξη της απασχόλησης που έχει προαναγγείλει η Κομισιόν και η υλοποίησή του θα συζητηθεί στο Eurogroup της Παρασκευής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει εντολή από το Μαξίμου να πιέσει για άμεσες αποφάσεις ως προς την σύσταση και λειτουργία του εν λόγω Ταμείου, καθώς θεωρείται δεδομένο πως η μερική επιδότηση της εκ περιτροπής απασχόλησης θα αποτελέσει τον κανόνα στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν από τον Ιούνιο.


Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, το πρόγραμμα SURE θα έχει ύψος 100 δις ευρώ, θα βασίζεται σε εθελοντικές εγγυήσεις που θα παράσχουν τα κράτη-μέλη και θα διαθέτει χαμηλότοκα δάνεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την στήριξη της απασχόλησης. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να λάβει από το SURE ποσό κοντά στο 1,5 δις, το οποίο με μόχλευση μπορεί να φθάσει και στα 2,5 δις ευρώ.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *