Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Η Ντόρα εκθέτει τον Σαμαρά

 


Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και ιστορική αντίπαλος του Αντώνη Σαμαρά, Ντόρα Μπακογιάννη, είναι το πρώτο - και το μόνο μέχρι στιγμής - στέλεχος της ΝΔ που αποδόμησε την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά εναντίον των διερευνητικών επαφών και εναντίον της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σημειώνοντας ότι: Ο ίδιος ως πρωθυπουργός (2012-02014) όχι μόνο δεν διέκοψε τις διερευνητικές επαφές, αλλά έβαλε στην ατζέντα και την ανατολική Μεσόγειο, συναντήθηκε με τον Ρ. Τ. Ερντογάν και προχώρησε κανονικά σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ανώτατης Στρατηγικής Συνεργασίας.

 

Με σειρά συνεντεύξεών της η βουλευτής Χανίων της ΝΔ και αδελφή του πρωθυπουργού υποστήριξε ότι η παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά δεν θα έχει κανέναν πρακτικό αντίκτυπο και δεν μπορεί να επηρεάσει τη στάση της κυβέρνησης. Απέφυγε να κρίνει την παθητική στάση του Μεγάρου Μαξίμου αλλά έδειξε με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις της την πρόθεσή της να φρενάρει την προσπάθεια του Α. Σαμαρά για κατάρρευση κάθε προσπάθειας συνεννόησης με την Τουρκία.

 

 

Όσο σιωπηλοί είναι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο ομιλητική είναι η ίδια το τελευταίο 24ωρο. Παρά την εγκράτειά της και την προσπάθεια να μην ενοχλήσει ευθέως τον Κυρ. Μητσοτάκη, έκανε στην πράξη σαφές ότι δεν ανέχεται την αποφευκτική στάση απέναντι στην ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού που προσπαθεί να καθορίσει τη «γραμμή» της ΝΔ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

 

Η ίδια έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας ενεργητικής διπλωματίας που θα αποσκοπεί ουσιαστικά και όχι μόνο διακηρυκτικά στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρόσφατα, από το βήμα της Βουλής, είχε διατυπώσει τις απόψεις της με τρόπο που εκλήφθηκε από αρκετές πλευρές ως προειδοποίηση προς τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια να μην αδρανεί και να μην κωλυσιεργεί ακολουθώντας το καραμανλικό δόγμα της ακινησίας στην εξωτερική πολιτική.

 

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, εξ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας χθες βράδυ στο Action24, τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός στράφηκε κατά του «λόμπυ του κατευνασμού» της Τουρκίας, στο οποίο, προφανώς, θεωρεί πρωταγωνιστικό πρόσωπο την Ντόρα Μπακογιάνη.

 

 

 

Η πρώην ΥΠΕΞ διεγράφη από τη ΝΔ επί ηγεσίας Αντ. Σαμαρά το 2010, επειδή υπερψήφισε το πρώτο μνημόνιο κόντρα στην κομματική γραμμή. Έναν χρόνο πριν είχε χάσει από τον Αντ. Σαμαρά τη μάχη της διαδοχής του Κώστα Καραμανλή. Η ίδια δεν ξέχασε ποτέ ότι πρόκειται για τον πολιτικό που ανέτρεψε την κυβέρνηση του πατέρα της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993 και δεν συμφιλιώθηκε μαζί του ούτε όταν αυτός στήριξε μέσω του Άδωνι Γεωργιάδη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ.

 

Ενδιαφέροντα αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις της Ντόρας Μπακογιάννη:

 

«Ο κ. Σαμαράς έχει παγίως αυτές τις απόψεις με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας. Γιατί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν, άρα είχαν τον ίδιο στόχο με τον δικό μας. Μάλιστα με παρέμβαση του κ. Βενιζέλου τότε το αντικείμενο των διερευνητικών επεκτάθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ανώτατα συμβούλια συνεργασίας των χωρών προχωρούσαν. Όταν άσκησε την εξουσία, την άσκησε με τις πάγιες θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών». (τ/σ ΣΚΑΪ)

«Εμείς στη ΝΔ επειδή έχουμε την τύχη να έχουμε πολλούς πρώην πρωθυπουργούς, έχουμε εγκαίρως δηλώσει ότι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να καταθέτουν τις απόψεις τους είτε αυτές είναι σύμφωνες είτε όχι με τις απόψεις της ηγεσίας» (ρ/σ Alpha).

«Ούτε ένας βουλευτής δεν πρόκειται να αρνηθεί να συνταχθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός έχει μία μεγάλη ικανότητα να πείθει τους συνομιλητές του και την κοινοβουλευτική του ομάδα για το ορθόν των επιλογών του.» (τ/σ Action24 )  





πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *