Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Ελληνική αρνητική πρωτιά στην αύξηση χρέους στην ευρωζώνη το 2020

 


Εκτόξευση χρέους καταγράφηκε στην ευρωζώνη το 2020, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία και οι χώρες αναγκάστηκαν να δαπανήσουν χρήματα για να αναστρέψουν τις συνέπειές της. Πρώτη στη λίστα με το χρέος της να φτάνει σχεδόν το 200% του ΑΕΠ η Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης το χρέος έφτασε το 97,3% του ακαθάριστου προϊόντος, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί έως τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα αυξηθεί κι άλλο, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον έλεγχο του πληθωρισμού.

 

Στο ίδιο διάστημα το 2019 το χρέος στην ευρωζώνη ήταν 85,8%, ενώ στο τέλος του Ιουνίου 2020 ήταν 95%.

 

Η χώρα μας ήταν αυτή με το μεγαλύτερο χρέος έναντι του ΑΕΠ τον Σεπτέμβιου, με 199,9%, ενώ ακολουθεί μακράν πίσω από την Ελλάδα η Ιταλία με 130,8%. Το μικρότερο δημόσιο χρέος κατέγραψε το Λουξεμβούργο με 26,1%.

 


 

Πρωτιά είχε η Ελλάδα και στην αύξηση του δημόσιου χρέους στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020, με ποσοστό 8,5%, ενώ ακολουθείται από την Κύπρο (6,2%), η Ιταλία (4,9%), η Πορτογαλία (4,8%), η Λιθουανία (4,6%) και η Βουλγαρία (4%).

Μείωση είχαν η Αυστρία (3,4%), η Φινλανδία (1,7%), η Τσεχία (1,5%), το Βέλγιο (0,9%) και η Ιρλανδία (0,7%).

 

 

Πάντως σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, το ίδιο διάστημα του 2020 όλες οι χώρες μέλη είχαν αύξηση του δημόσιου χρέους τους. Πρώτη η Κύπρος, με 22,9%, δεύτερη η Ιταλία (17,4%) και τρίτη η Ελλάδα (17,3%).

 


 

Σύμφωνα με τους κανόνες δημοσιονομικής ορθότητας που έχει επιβάλει η Ε.Ε., το δημόσιο χρέος μιας χώρας-μέλους δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ και το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 3%, ωστόσο η Κομισιόν λόγω της πανδημίας τηρεί μια περισσότερο ελαστική στάση, βάζοντας «στον πάγο» το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόσβσκις, «το ζήτημα του χρέους είναι πολύ σοβαρό, καθώς υπάρχει αύξηση τόσο σε επίπεδο δημόσιου όσο και ιδιωτικού χρέους».  





πηγή 

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *