Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Αποτύχαμε στην ανοσία - Μετά τι;

 


Σχεδόν το 50% του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με την πιθανότητα να νοσήσει από κορονοϊό εκτινάσσοντας τις ανάγκες για νοσηλεία ή διασωλήνωση.

 

γράφει ο Γιώργος Σακκάς

 

"Η αρχική αισιόδοξη άποψη από επιστημονικές μελέτες, ότι τα εμβόλια μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση ή και εξαφάνιση του ιού και με αυτόν τον τρόπο να διακοπεί η διασπορά, που αποτελεί και το σημαντικότερο στόχο για την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, αυτό δεν έγινε. Δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα".

 

Με αυτή την ειλικρινή αναφορά της χθες, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επί τη ουσίας κατάργησε το αφήγημα και της Ελληνικής η Κυβέρνησης ότι μέσω του εμβολιασμού ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού, η χώρα μας δεν θα είχε ανάγκη από μέτρα περιορισμού του κορονοϊού.

 

Το κύριο ερώτημα λοιπόν, είναι τί γίνεται από δω και πέρα. Η ανάγκη για περιοριστικά μέτρα είναι δεδομένη, όταν ήδη νοσηλεύονται περίπου 4000 ασθενείς με covid, οι ΜΕΘ πάνω από το 91% είναι ήδη κατειλημμένες και οι απλές κλίνες covid κατά 60%. Σε λίγες μέρες δεν θα είναι δυνατή ούτε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ!

 

 

 

Οι μεγαλοστομίες του Πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο, ότι διανύουμε "το τελευταίο μίλι", ούτε επιστημονική βάση είχαν, ούτε επιβεβαιώθηκαν. Μάλλον περισσότερο κακό έκαναν καθώς εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σκέφτηκαν το απλοϊκό: ας εμβολιαστεί ο διπλανός μου και αυτό θα προστατεύσει και μένα".

 

Σχεδόν 9 μήνες που το εμβόλιο μπορεί να χορηγείται στο σύνολο του πληθυσμού, η "Επιχείρηση Ελευθερία" κινείται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς. Ακόμη και όσοι πολίτες ολοκλήρωσαν τις 2 πρώτες δόσεις, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι αν θα κάνουν την τρίτη. Κι αυτό το παραδέχτηκε χθες και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

Όπως ανέφερε: "σε σχέση, μέχρι στιγμής, με τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης, οι δικαιούχοι είναι 2.100.000. έχουν ήδη εμβολιαστεί 660.000 και έχουν κλείσει ραντεβού περισσότερο από 400.000". Πάνω λοιπόν από τους μισούς εμβολιασμένους πολίτες που μπορούν να κάνουν την απαραίτητη τρίτη δόση αρνούνται.

 

Φαίνεται λοιπόν πως η αναφορά για ανοσία λόγω εμβολιασμού ή λόγω νόσησης της τάξης του 70% είναι υπεραισιόδοξη.

 

Χθες ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι "Περισσότερα από 6.800.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,8% του γενικού πληθυσμού και 74,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μια δόση είναι 69,6% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότερα από 6.500.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 61,8% επί του γενικού πληθυσμού και 71,2% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 66.2% του γενικού πληθυσμού και 76% του ενήλικου πληθυσμού".

 

Οι διαφορές είναι τεράστιες, αν σκεφτεί κανείς ότι λόγω της μετάλλαξης Δ πάνω από το 50% του πληθυσμού μπορεί να μολυνθεί από κορονοϊό. Από τον πληθυσμό αυτών δε, ένα ποσοστό ακόμη και μικρό της τάξης του 1% θα χρειαστεί διασωλήνωση και από αυτού πολλοί θα καταλήξουν. Μιλάμε δηλαδή για πάνω από 50 χιλιάδες σοβαρά περιστατικά τους επόμενους μήνες χωρίς να υπολογίσουμε συννοσηρότητες από άλλες εποχικές λοιμώξεις και μη.

 

Η επιβολή μέτρων περιοριστικού χαρακτήρα για το σύνολο της κοινωνίας είναι μονόδρομος. Είναι τουλάχιστον ουτοπικό η Κυβέρνηση να θέλει να περάσει ένα διαφορετικό μήνυμα.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *