Μπορεί τα υπερστελέχη με την πολυετή εμπειρία να είναι απασχολημένα με τις επενδύσεις τους, αλλά μήπως να σπαταλούσαν λίγο χρόνο για να μας εξηγήσουν πώς ο μέσος πολίτης θα πληρώσει έναν λογαριασμό ρεύματος που ισούται με 4 μισθούς;
γράφει ο Μάνος Χωριανόπουλος
Στην Ελλάδα, επιτελικό κράτος σημαίνει η ΔΕΗ να έχει αποκτήσει “κύκλους” που απαντάνε σε δημοσιεύματα για λογαριασμό του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, την ώρα που οι πολίτες βλέπουν κύκλους από τους λογαριασμούς ρεύματος.
Οι “κύκλοι” λοιπόν απάντησαν στο δημοσιέυμα της εφημερίδας “Δημοκρατία”, που έκανε λόγο για “Αυτοκρατορικό ανάκτορο” που χτίζει στην Τζιά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, σε οικόπεδο έκτασης 8.500 τμ. Η έκταση των δυο κατοικιών που κτίζονται θα είναι συνολικά 759,15 τμ.
Σύμφωνα με τους “κύκλους”, αφού διευκρινίζεται ότι η αγορά οικοπέδου έγινε πριν αναλάβει τη διοίκηση της ΔΕΗ και ότι η έγκριση από το αρχιτεκτονικό συμβούλιο έγινε πριν τις τελευταίες εκλογές, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στάσσης πριν αναλάβει καθήκοντα στη ΔΕΗ επί τουλάχιστον μια 15ετία διατέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος (CEO) της Enel, στο εξωτερικό, με μισθούς πολλαπλάσιους σε σχέση με τις σημερινές απολαβές του στη ΔΕΗ. Σημειώνουν δε πως η απόκτηση της έκτασης και η ανέγερση δύο κατοικιών συνολικού εμβαδού 759 τ.μ. έχει καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα. Ο κ. Στάσσης είναι πολιτικός μηχανικός και το 2018, μια περίοδο που η Ελλάδα έβγαινε σταδιακά από την οικονομική κρίση, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια επένδυση στο real estate σε ένα νησί του Αιγαίου, με στόχο την εκμετάλλευση των κατοικιών.
Ο κ. Στάσσης λοιπόν είναι ένα καλοπληρωμένο υπερστέλεχος που κάνει επενδύσεις real estate. Δεν είναι ο μόνος σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, υπερστελεχών, πορφυρογέννητων με βιογραφικά βαρέων βαρών.
Ίσως όλα αυτά τα βαριά βιογραφικά των εκατομμυρίων, των μπόνους (στον εαυτό τους) και των παχυλών μισθών να μας έκαναν την τιμή να μας απαντήσουν σε μερικές απλές ερωτήσεις.
Πρώτον, γιατί σε έναν πολίτη που για παράδειγμα μένει σε σπίτι 30 τ.μ. ήρθε το ρεύμα 700 ευρώ ή μια οικογένεια που πλήρωνε πέρσι 350 ευρώ, τώρα καλείται να πληρώσει 2000 ευρώ;
Δεύτερον, πώς μπορεί αυτός ο πολίτης να πληρώσει αν για παράδειγμα παίρνει μισθό 700 - 800 ευρώ;
Τρίτον, ήξεραν ή δεν ήξεραν ότι θα έρθουν στους πολίτες λογαριασμοί που κανείς δεν μπορεί να πληρώσει. Ποιο ήταν το σχέδιό τους, εκτός από το να επιδοτήσουν με ποσά της πλάκας τα νοικοκυριά;
Τέταρτον, ποιος είναι και πότε θα βραβευθεί αυτός που εξήγησε πώς υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής;
Μπορεί τα 700 ευρώ, να είναι αστείο ποσό για τα golden boys, αλλά καλό θα είναι τα τόσο ικανά και καλοπηρωμένα στελέχη και οι κύκλοι τους να είχαν πιο γρήγορα αντανακλαστικά και όσον αφορά την αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος.
Ίσως πάλι στη ΔΕΗ να είναι απασχολημένοι με το πλάνο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ και ο κ. Στάσσης να μην προλαβαίνει να ασχοληθεί με άλλα ζητήματα. Λεφτά υπάρχουν αλλά όχι για τους πολίτες προφανώς.
Μπορεί οι “κύκλοι” λοιπόν να νομίζουν ότι απάντησαν, αλλά στην πραγματικότητα έδειξαν ότι δεν κατανοούν τη φύση του ζητήματος.
Σε μια κοινωνία ανισοτήτων, οι μισθοί των υπερστελεχών παρουσιάζονται από τις ελίτ ως απόδειξη αξιοκρατίας σε σύγκριση με το κεφάλαιο που προέρχεται απο κληρονομιά.
Είναι όμως διαφορετικό οι ηγεσίες να διαχειρίζονται τις υπαρκτές ανισότητες προσπαθώντας να τις αντιμετωπίσουν ή να τις αμβλύνουν και άλλο να τρίβεις στη μούρη του λαού τον πλούτο σου, την ώρα που η ανεπάρκειά σου τον αφήνει απροστάτευτο.
Όταν πληθύνουν ακόμα περισσότερο οι τάξεις των εξαθλιωμένων, δεν θα στείλουν τον πρέσβη των φτωχών για διαπραγματεύσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Οδηγούμαστε σε εκρηκτικές καταστάσεις και δυστυχώς ενώ παίρνουμε λεπτομερείς απαντήσεις για το πώς θα επενδύσει τα χρήματά του ο κ. Στάσσης, κανείς δεν μας λέει γιατί πολλοί συμπολίτες μας λαμβάνουν λογαριασμούς, που θα έπρεπε να πληρώνουν μόνο αν έμεναν σε σπίτια σαν αυτά που χτίζει ο κ. Στάσσης στη Τζιά και δεν έσβηναν ποτέ τα φώτα.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου