Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Η «δημοσκόπηση της πλατείας»

 


γράφει η Αρτεμις Σπηλιώτη

 

 

Οι διακοπές του Πάσχα στους τόπους καταγωγής μας αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για συναντήσεις με συγγενείς, φίλους, γνωστούς, ανθρώπους που συμπαθείς (ή και όχι) και συζητήσεις στο καφενείο της πλατείας. Αν και πολλά τα θέματα της επικαιρότητας –Ουκρανικό, λογαριασμοί ρεύματος– οι συζητήσεις περιστράφηκαν και φέτος γύρω από την πανδημία.

 

Λίγο - πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας, ξέρουμε ποιοι είναι υπέρ των εμβολίων, ποιοι είναι κατά, ποιοι είναι επιφυλακτικοί... Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «πλατείας», τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση καλή δεν τη λες. Επίσης, ήταν υψηλά τα ποσοστά εκείνων που πιστεύουν ότι για κάποιους επιστήμονες –κατά κύριο λόγο μέλη της Επιτροπής– η πολιτική υπερισχύει της επιστήμης. Μια μειοψηφία –ευτυχώς– προσπάθησε να μας πείσει ότι η διαχείριση της πανδημίας θέτει εν αμφιβόλω και τα επιστημονικά δεδομένα (έλα μου!) και μας κάλεσε να αντιμετωπίζουμε «κριτικά» το θέμα κορονοϊός. Όχι μόνο τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα. Να πάρουμε όλοι, δάσκαλοι, χτίστες, δικηγόροι, τραγουδιστές, τις επιστημονικές μελέτες, τις κλινικές έρευνες των εμβολίων ΜRnA και με... κριτική ματιά να αποφασίσουμε αν πέτυχαν τα εμβόλια ή αν θέλουν βελτίωση. Και αφού συγκρατήσαμε τη χημικό της παρέας, που έχει λόξα με την ιατρική και κάτι παραπάνω σκαμπάζει, να μη βουτήξει στο λιμάνι, μπήκαμε στο υπαρξιακό «κομμάτι» της πανδημίας.

 

«Μάθαμε», λοιπόν, ότι δεν μπορούν να σου στερούν το δικαίωμα να μη φοράς μάσκα και να επιλέξεις να πεθάνεις από κορονοϊό. Συμφωνώ, υπό τον όρο ότι θα μαζέψεις τα μπογαλάκια σου και θα ζήσεις απομονωμένος σε μια σπηλιά. Γιατί και κάποιος άλλος έχει δικαίωμα να μπανιαρίζεται και δυο φορές τον χρόνο. Αρκεί να είναι τουλάχιστον 20 μέτρα μακριά μου, ώστε να μην καταπατά τα δικά μου δικαιώματα.

 

Είναι τελικά εντυπωσιακό ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως η μάσκα είναι αυτή που τους στερεί βαθμούς ελευθερίας και όχι ο ναρκισσισμός, η εγωπάθεια, η αλαζονεία, η φιλαργυρία ή ο φθόνος…

  

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *