Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Άτολμα τα μέτρα της ΕΕ για να πέσουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να δει κατάματα το πρόβλημα και καταφεύγει σε ημίμετρα. Τι αποφάσισαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χωρίς πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπως αναμενόταν, οι αποφάσεις των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Όπως αναφέρει μήνυμα της τσεχικής προεδρίας στο Twitter, κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για:

 

Υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

Ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες

Συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων

Όπως όλα δείχνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε να «σπάσει» το μέτωπο των 15 κρατών-μελών που ζητούσαν γενικευμένο πλαφόν στο φυσικό αέριο με την Γερμανία να επιμένει στην αντίρρησή της για το πλαφόν.

 

 

Η πρόταση για ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο θα συζητηθεί στη συνάντηση της Παρασκευής, αλλά δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει ομόφωνη υποστήριξη.

 

«Διαπραγματευόμαστε με τους αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου. Εάν αυτό δεν φέρει αποτελέσματα, τότε θα εξεταστεί το πλαφόν. Η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος. Στην πραγματικότητα, είναι η πηγή του προβλήματος», δήλωσε ο Kadri Simson, Επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια.

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 37% μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

 

Η σημερινή συνεδρίαση για την ενέργεια θα δώσει τη σκυτάλη σε αυτή των 27 ηγετών την επόμενη εβδομάδα στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Πράγας, ενώ αναμένεται επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο προγραμματισμένο για τη Δευτέρα δείπνο εργασίας μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

 

Το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα και να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά. 














πηγή

  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *