Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Ορεινές Κρητικές επαρχίες: Στα αόρια και τα βουνά που χτυπά η καρδιά της αυθεντικής Κρήτης

 


 

Από την καρδιά της Σητείας, στις κορυφές των Αστερουσίων και από το δροσερό Σπήλι, στον ξακουστό Αποκόρωνα! Οι επαρχίες της ορεινής ενδοχώρας της Κρήτης θα γίνουν η πυξίδα που οδηγεί στην ψυχή της.

 

Με θέα ψηλές κορφές, μικρές καταπράσινες κοιλάδες, καρποσαταλικά οροπέδια, πλαγιές βουνών και λόφων, τα αόρια όπως τα λένε, οι ορεινές επαρχίες της ενδοχώρας της Κρήτης, καλούν τον επισκέπτη να τις γνωρίσει, να μάθει και να εξερευνήσει το άλλο της πρόσωπο. Μακριά από τη θάλασσα και με οδηγό την ήπια, βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, αυτές οι τέσσερις επαρχίες στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, θα κλέψουν την καρδιά του επισκέπτη για πάντα!

 

Σητεία, Λασίθι – Ταξίδι στους στίχους του Ερωτόκριτου

 

Μπορεί τα «αστέρια» της Σητείας, όπως η πόλη της και το Βάι να αγκαλιάζουν την τεράστια ακτογραμμή της απ΄ το βορρά μέχρι το νότο και τα ανατολικά σύνορα της Κρήτης, όμως η ενδοχώρα αυτού του μικρού Δήμου, κρύβει αληθινά διαμάντια!

 

Εκεί η αυθεντικότητα βρίσκει το νόημα της και η Κρητική παράδοση τις ρίζες της. Αν κοιτάξει κανείς στην καρδιά της Σητείας θα βρει ένα δάσος από έναν απέραντο ελαιώνα, απλωμένο σε λόφους, μικρά βουνά, αόρια και λιλιπούτιους κάμπους. Τα χωριουδάκια, άλλα σκαρφαλωμένα σε πλαγιές, άλλα καλά κρυμμένα σε κατάφυτα λιόφυτα, σφύζουν από ιστορία και παράδοση. Οι λιγοστοί τους κάτοικοι, φρουροί του τόπου τους θα σας καλοδεχτούν όποια στιγμή και αν τους επισκεφτείτε!

 

 

Αμφιθεατρικά χτισμένο μοιάζει με καρτ-ποστάλ μιας άλλης εποχής, το χωριό Πεύκοι, πάνω από το φαράγγι Ανεγύρους, είναι ένα στολίδι για ολόκληρο το νομό Λασιθίου. Παραδοσιακές γειτονιές, παλιά σοκάκια και λουλουδιαστές αυλές, ταβερνάκια και καφενεία συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό. Μέσα από το χωριό ξεκινά ένα ξεχωριστό «Μονοπάτι της Ελιάς» που οδηγεί μέσα από μικρά ρυάκια και ρεματιές σε ένα μνημειακό ελαιώνα, με υπεραιωνόβιες ελιές. Κοντά στο χωριό υπάρχουν δύο εξαιρετικά σπήλαια, το σπήλαιο Απολούστρες αλλά και το σπήλαιο του Βρέικου που αξίζουν εξερεύνησης.  



Διαβάστε τη συνέχει ΕΔΩ

 

       

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *