Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Ευρωπαϊκή Δημοκρατία ή υποσαχάρια μπανανία;

 


γράφει ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

 

Αποδεδειγμένα, οι υποκλοπές είναι ένα σκάνδαλο που δεν έχει τελειώσει. Δεν πρέπει να κουράζει και δεν αποτελεί μύθευμα ούτε προσωπική ιστορία κάποιου. Είναι μια ανοιχτή πληγή για το κράτος δικαίου, η οποία πρέπει να κλείσει. Αυτό όμως δεν θα γίνει με τη συγκάλυψη. Θα γίνει με την πλήρη διερεύνηση και μόνο με θεσμικό τρόπο, μέσω της Δικαιοσύνης και των αρμόδιων αρχών. Οχι με σενάρια και συνωμοσιολογίες. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ν.Δ., μέχρι οι αποκαλύψεις να την περικυκλώσουν και να τη βραχυκυκλώσουν, επιχειρούσε να τους βγάλει όλους τρελούς.

 

Και φτάνουμε στις παραδοχές του πρωθυπουργού μέσα από μισόλογα και μια απόπειρα να εμφανιστεί δήθεν άμοιρος ευθυνών. Αποτελεί μικρή πρόοδο, που δεν αρκεί, το γεγονός ότι αναγνώρισε την ύπαρξη κέντρων παρακολούθησης όπως το Predator. Πρέπει όμως να βρει και να πει ποιοι τα χρησιμοποιούν.

 

Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ανακρίβειες όταν υποστηρίζει ότι πήγαν στην εξεταστική εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπορεύονται κακόβουλα λογισμικά. Ούτε τους ήθελε η «γαλάζια» πλειοψηφία ούτε πήγαν οι ίδιοι. Και επίσης, τρεις μήνες μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στον Αρειο Πάγο, εξακολουθεί να οχυρώνεται πίσω από το απόρρητο, ενώ βάσει νόμου μπορεί να προβεί στην άρση του ώστε να σταματήσει η παραφιλολογία και να μάθουμε την αλήθεια.

 

 

Οσα συμβαίνουν εσχάτως είναι συνταρακτικά και κανονικά θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό. Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό αλλά θεμελιακό: Θέλουμε όντως να θεωρούμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία, με διαφάνεια και σεβασμό σε ελευθερίες και δικαιώματα; Ή μας ταιριάζει μια μπανανία, όμοια με καθεστώτα της υποσαχάριας Αφρικής όπου αντί θεσμών κυριαρχούν το σκοτάδι, οι εκβιασμοί; Ας επιλέξουμε και ας αποφασίσουμε τι επιθυμούμε.

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *