Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Θεσμική και προγραμματική αντεπίθεση από το ΠΑΣΟΚ

 


 γράφει ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

 

Υποκλοπές και ακρίβεια στην αιχμή του δόρατος του Νίκου Ανδρουλάκη • Κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είχε υποστηρίξει ότι οι κυβερνήσεις παραιτούνται όταν υπάρχουν σκάνδαλα με πρωθυπουργικές ευθύνες • Η εξέλιξη με τα ψηφοδέλτια και τους τομείς και οι εκτιμήσεις στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη για τη στρατηγική που θα προσελκύσει τους αναποφάσιστους

Περιοδείες και εκδηλώσεις, συνεδριάσεις κομματικών οργάνων, ανακοινώσεις ψηφοδελτίων και ολοκλήρωση των επεξεργασιών για το πρόγραμμα, είναι μερικές από τις άμεσες προτεραιότητες των προσεχών εβδομάδων για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στην αιχμή του δόρατος παραμένουν οι υποκλοπές, ως ένα αντικείμενο που αφορά τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο στη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζουν να αξιολογούν ως εξόχως σημαντικό, παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που καλλιεργούν κυβερνητικοί κύκλοι και ΜΜΕ.

 

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εκφορά και την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος στην κοινωνία, θεωρώντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει τη διαφορά, εφόσον οι προτάσεις του είναι κατανοητές στον κόσμο, τεκμηριωμένες και εύκολα εφαρμόσιμες. Οπως εξηγούν στην «Εφ.Συν.» συνομιλητές του, «ο ορθός λόγος, η προγραμματική υπεροχή και η θεσμικότητα στις αντιδράσεις είναι το τρίπτυχο που μπορεί να πείσει μια ευρεία διαφιλονικούμενη δεξαμενή αναποφάσιστων να μας ψηφίσει στις επερχόμενες κάλπες».

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, στο ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζονται για ένα πλέγμα παρεμβάσεων σε δύο επίπεδα, τις οποίες περιέγραφαν ως «θεσμική και προγραμματική αντεπίθεση». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η μία πρωτοβουλία σχετίζεται με μια κοινή παρουσία του κ. Ανδρουλάκη με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος εξαρχής είχε κάνει λόγο για σκανδαλώδεις πτυχές στην επίμαχη υπόθεση, υποστηρίζοντας επιπλέον, ότι «οι κυβερνήσεις παραιτούνται, όταν υπάρχουν σκάνδαλα με πρωθυπουργικές ευθύνες».

 

Οι δηλώσεις εκείνες και κατόπιν οι εξίσου επικριτικές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είχαν προκαλέσει πολιτικό θόρυβο αλλά και τη δυσφορία του μεγάρου Μαξίμου. Κι αυτό διότι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον διέγνωσαν ότι ελλοχεύει κίνδυνος απώλειας ενός τμήματος του μετριοπαθούς κεντροαριστερού ακροατηρίου, το οποίο το 2019 είχε κατευθυνθεί προς τη Ν.Δ. Ειδικότερα, τη Δευτέρα το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι νομικοί του σύμβουλοι Μιχάλης Καλαντζόπουλος, Μανώλης Βελεγράκης και Χρήστος Κακλαμάνης, οι οποίοι πρωτοστατούν σε όλες τις νομικές ενέργειες για την αποκάλυψη των λόγων παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με θέμα τις υποκλοπές. Θα έχει προηγηθεί αρθρογραφία του κ. Ανδρουλάκη (και του κ. Αλιβιζάτου) στον κυριακάτικο Τύπο, όπου θα περιγράφεται «η υπεύθυνη θεσμική στάση» που πορεύτηκε το ΠΑΣΟΚ τους τέσσερις τελευταίους μήνες σε αντιδιαστολή με τη «θεσμική παρακμή της Ν.Δ.».

 

Καλά πληροφορημένες πηγές μάς έλεγαν ότι η γραμμή που έχει υιοθετηθεί συνοψίζεται στο σχήμα «εκλογές με φως και όχι στο σκοτάδι», ενώ για το κυβερνητικό σχέδιο νόμου για την ΕΥΠ και το απόρρητο υπογράμμιζαν ότι αποδομεί το αφήγημα της κυβέρνησης, η οποία υποβάθμιζε ή λοιδορούσε τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, και συνιστά έτσι μια πολιτική υποχώρησή της. Επισήμαιναν, ωστόσο, ότι είναι άκρως προβληματική η παρέλευση τριών ετών για την ενημέρωση του θύματος για τους λόγους παρακολούθησής του, η μη ύπαρξη αναδρομικότητας και η καταστροφή του υλικού μετά από έξι μήνες, αλλά και το γεγονός ότι η ΑΔΑΕ περιέρχεται σε δευτερεύοντα ρόλο. «Ολα αυτά δείχνουν επιμονή στη συγκάλυψη», συμπληρώνουν, προϊδεάζοντας αρνητικά για τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

 

Στο σκέλος των προγραμματικών, ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέπτεται σήμερα την Αργολίδα όπου θα μιλήσει με την ευκαιρία της EXPO Πελοποννήσου, προτάσσοντας ζητήματα που ταλανίζουν τους αγρότες, την παρατεταμένη ακρίβεια και γενικότερα θέματα οικονομίας. Πριν από μερικές ημέρες, από την αγορά της Καλλιθέας όπου βρέθηκε είχε κατηγορήσει τη Ν.Δ. ότι επιδοτεί τα υπερκέρδη των μεγάλων παραγωγών ενέργειας και χαϊδεύει τις τράπεζες την ώρα που η αγοραστική δύναμη των πολιτών καταρρέει, ενώ με το βλέμμα στις εκλογές κάλεσε τον ελληνικό λαό να αντιληφθεί ότι υπάρχει «ένας άλλος δρόμος μακριά από τον λαϊκισμό και μακριά και από τον ελιτισμό που καταδικάζει τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους».

 

Eκδήλωση

Οι ιθύνοντες της Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν ώς τα τέλη του μήνα την πραγματοποίηση θεματικής εκδήλωσης για την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Ταυτόχρονα, ο κ. Ανδρουλάκης, εκμεταλλευόμενος τη βελτίωση της κατάστασης με το χειρουργημένο γόνατό του, θα περιοδεύσει στην Κρήτη όσο και στη Μακεδονία, σε Καβάλα και Πιερία.

 

Για το πρώτο ή δεύτερο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου προσανατολίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία έλαβε μικρή αναβολή, ώστε να δοθεί χρόνος για την εσωτερική διαβούλευση των βουλευτών για το πρόγραμμα, καθώς και για να διευκολυνθεί το έργο της Επιτροπής Ψηφοδελτίων που κλειδώνει λίστες και υποψηφιότητες. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην ανεύρεση γυναικών υποψηφίων σε ορισμένους νομούς, ενώ υπάρχουν και οι πονοκέφαλοι με πρόσωπα που πρέπει να μείνουν εκτός εξαιτίας πληθώρας ενδιαφερομένων.

 

Σε φάση ανακοινώσεων οδεύει τέλος η διαδικασία πλήρωσης των τομέων, που καθυστερεί λόγω κενών σε πόστα στα οποία ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος επιθυμεί στελέχη κύρους. Ηδη έχει γίνει γνωστό ότι τον Πολιτικό Σχεδιασμό ανέλαβε ο Παναγιώτης Δουδωνής, το Οργανωτικό οι Αναστασία Χατζηδάκη και Νίκος Δασκαλάκης και στον τομέα Ανάπτυξης φέρεται να κλείνει ο Ηλίας Κικίλιας.

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *