Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα υγείας ?

 Η δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας ακρωτηριάζεται



γράφει ο Γιώργος Μπουλμπασάκος*

 

Οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας παρότι παρουσιάζονται ως μεταρρυθμίσεις, στην ουσία απορρυθμίζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

 

Οδηγούν στην μετατροπή ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού σε αντικείμενο ιδιωτικής αγοράς. Διευρύνουν τις ανισότητες στην πρόσβαση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και θα αυξήσουν έτι περαιτέρω τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες μετρά την Βουλγαρία και την Λιθουανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό θα συμβάλλει και η διαφαινόμενη αποτυχία της συγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Ο προσωπικός γιατρός του κυβερνητικού σχεδίου-αλήθεια γιατί προσωπικός και όχι οικογενειακός-θα προστεθεί στην αλυσίδα των αποτυχημένων προηγούμενων προσπαθειών.

 

Δεν εντάσσει όλες τις πρωτοβάθμιες δομές στο σύστημα, δεν προβλέπει οδοντιατρική κάλυψη και το κυριότερο δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών. Πολίτες ,ιδιαίτερα των αστικών κέντρων μένουν ακάλυπτοι και συγχρόνως απειλούνται και με οικονομική επιβάρυνση εάν δεν μπορέσουν να εγγραφούν.

 

Στο έτερο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη επιχειρείται η υπονόμευση μίας βασικής αρχής του ΕΣΥ.

 

Η δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας ακρωτηριάζεται. Η ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ είναι ένας άλλος κρίκος προς την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

 

Δυστυχώς αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις τις ζήσαμε και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ευνόησε σκανδαλωδώς τον ιδιωτικό τομέα παρότι το δημόσιο σύστημα χάρις στην αυτοθυσία του προσωπικού του και την ανθεκτικότητα των δομών του ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της κρίσης.

 

Όλοι γνωρίζουν ότι το ΕΣΥ φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά είχε και έχει την στήριξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων και πρωτίστως το αγκάλιασε όλη η ελληνική κοινωνία.

 

Το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής σε πρόσφατη δημόσια εκδήλωση παρουσίασε τις προγραμματικές του θέσεις για την υγεία. Ο Πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης κατέθεσε ένα συνολικό σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψιν τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της υγείας ,τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις του συστήματος αλλά και τις ποσοτικές και ποιοτικές αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

 

Δυστυχώς από την κυβέρνηση συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και οι πενιχροί πόροι πού προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης απλά επιβεβαιώνουν την βαθιά συντηρητική πολιτική της.

 

Εμείς καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις που στηρίζονται στην σοσιαλδημοκρατική αντίληψη για ένα δημόσιο σύστημα υγείας .Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα:

 

- Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος του μέσου όρου της Ε.Ε.

 

Διάθεση του 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές.

 

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για κτηριακές υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό να γίνονται με διαφάνεια και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

 

- Η αναγκαία αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών του ΕΣΥ να προκύψει από την αναβάθμιση του μισθολογίου και από την διεύρυνση της απογευματινής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Μέτρο που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ οδηγεί και στην δραστική μείωση της λίστας αναμονής για χειρουργεία και εξετάσεις.

 

- Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα -ανθυγιεινά.

 

Μόνο με την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και την αναγέννηση του ΕΣΥ θα σταματήσει η αιμορραγία της χώρας από άξιο επιστημονικό δυναμικό.

 

Ως κόμμα που νομοθετήσαμε και λειτουργήσαμε μία από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της μεταπολίτευσης αισθανόμαστε την ευθύνη απέναντι στους πολίτες και την ελληνική κοινωνία.

 

Προσωπικά αλλά κυρίως συλλογικά μας εκφράζει αυτό που είπε ο Μολιέρος πριν από πολλά χρόνια:

 

«Είμαστε υπεύθυνοι όχι μόνο για ότι πράττουμε αλλά και για ότι παραλείπουμε να πράξουμε».

 

(Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος είναι Γραμματέας Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής)

  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *