Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Οι κροίσοι τρέφονται µε… κρίση

Την ώρα που οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και η μεσαία τάξη καταρρέει, το 1% του πληθυσμού ελέγχει το 39% του παγκόσμιου πλούτου και συνεχίζει να αυξάνει την περιουσία του

Του Μπάμπη Μιχάλη

51
Οχι μόνο ελέγχει το 39% του παγκόσμιου πλούτου σήμερα, αλλά όπως όλα δείχνουν θα αυξήσει αυτό το μερίδιό του κι άλλο στα επόμενα χρόνια. Ο λόγος, για το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, που όχι μόνο δεν καταλαβαίνει τίποτα από οικονομική κρίση αλλά αντιθέτως συνεχίζει να αυγατίζει τον πλούτο του ο οποίος προσεγγίζει πλέον τα 52,8 τρισ. δολάρια.

H τελευταία έκθεση της Boston Consulting Group με θέμα τον παγκόσμιο πλούτο («Global Wealth 2013») προσφέρει αν μη τι άλλο σαφή εικόνα για το πού κατευθύνεται όλος ο πλούτος που χάνει με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια η καταρρέουσα μεσαία τάξη -και μαζί της το κράτος πρόνοιας- σε Ευρώπη, ΗΠΑ και στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Ετσι, σε αντίθεση με τη συνεχιζόμενη οικονομική στασιμότητα στον πλανήτη, με την υπερχρέωση των κρατών και νοικοκυριών, ο συνολικός ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε πέρυσι κατά 7,8%, στα 135 τρισ. δολάρια.

Την αύξηση αυτή καρπώθηκε μικρότερο κομμάτι της παγκόσμιας εισοδηματικής πυραμίδας αφού το πλουσιότερο 1% ελέγχει πια το 39% του πλούτου, ενώ όσοι έχουν περιουσία μεγαλύτερη των 5 εκατ. δολαρίων ελέγχουν το 25% αυτού.

Oι πλούσιοι, πλουσιότεροι

Η τάση αυτή, της επικέντρωσης δηλαδή του παγκόσμιου πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί στα επόμενα χρόνια, αφού η περιουσία των πλουσίων αυξάνεται ταχύτερα απ’ ό,τι ο συνολικός παγκόσμιος πλούτος. Η μελέτη της Boston Consulting προβλέπει ότι ο παγκόσμιος πλούτος θα αυξηθεί κατά περίπου 4,8% ετησίως στα επόμενα πέντε χρόνια ενώ αντίθετα οι εκατομμυριούχοι θα δουν τον πλούτο τους να αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό.

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξάνεται πλέον κατά 10% ετησίως και προσεγγίζει ήδη τα 13,8 εκατομμύρια.

Οσοι μάλιστα έχουν περιουσία μεγαλύτερη των 5 εκατ. δολαρίων θα δουν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 8% ετησίως, ενώ όσοι έχουν περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια κατά 9%. Η τελευταία ομάδα θα αυξήσει μάλιστα το μερίδιό της στον παγκόσμιο πλούτο στο 6,8% το 2017 από 5,5% σήμερα.

Ποια είναι όμως η κινητήρια δύναμη που αυγατίζει συνεχώς τον πλούτο των πλουσίων. Η Boston λέει ότι αυτό εξαρτάται από τη χώρα. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η «χρυσή κότα» είναι το χρηματιστήριο και οι μετοχές. Ετσι, τα ιστορικά ρεκόρ χρηματιστηριακών δεικτών στις τελευταίες εβδομάδες έφεραν κέρδη κυρίως στο πλουσιότερο 5% της εισοδηματικής πυραμίδας του πλανήτη, που έχει στην ιδιοκτησία του το 60% των μετοχών που βρίσκονται σε ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια.

Αντίθετα, στις αναπτυσσόμενες χώρες ο βασικός κινητήρας παραγωγής πλούτου είναι η οικονομική ανάπτυξη και οι αποταμιεύσεις, παρότι τόσο το μερίδιο του πλούτου που είναι τοποθετημένο σε μετοχές όσο και αυτό που είναι παρκαρισμένο σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους αυξάνεται ραγδαία. Το ποσό του πλούτου που επενδύθηκε για παράδειγμα σε μετοχές πέρυσι στην Ασία αυξήθηκε κατά 21,9%.

Πάντως μια άλλη έρευνα, «Insights on Wealth and Worth», στην οποία περιλαμβάνεται δημοσκόπηση Αμερικανών πολιτών που έχουν περιουσία μεγαλύτερη των 3 εκατ. δολαρίων έδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό πλουσίων επιλέγει ως τοποθέτηση των χρημάτων του το… ρευστό.

Παρότι οι 9 στους 10 δήλωσαν ότι η περιουσία τους είναι ασφαλής σήμερα, παρότι το 70% αυτών νιώθουν ασφαλείς για την οικονομική τους κατάσταση, το 56% αυτών δήλωσε -σαν άλλη, διχασμένη προσωπικότητα- ότι διατηρεί ένα σημαντικό ποσό της περιουσίας τους σε ρευστό.

Το χειρότερο –τουλάχιστον γι” αυτούς που συνεχίζουν να πιστεύουν ακόμη ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που θα αναθερμάνει την παγκόσμια οικονομία- είναι, βέβαια, ότι μόνο το 16% αυτών των εκατομμυριούχων δήλωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει αυτό το ρευστό στους επόμενους δύο μήνες, ενώ μόνο το 40% ότι προγραμματίζει επενδύσεις για την επόμενη διετία.

Πού πάει όμως όλο αυτό το χρήμα; Πέρα από μαξιλάρια και στρώματα, ένα σημαντικό τμήμα φαίνεται ότι συνεχίζει να κατευθύνεται στους αγαπημένους προορισμούς των πλουσίων, τους υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους. Μάλιστα η Boston Consulting εκτιμά ότι ο «υπεράκτιος» πλούτος του πλανήτη αυξήθηκε πέρυσι κατά 6,1%, στα 8,5 τρισ. δολάρια. Κορυφαίος προορισμός ήταν βέβαια η Ελβετία, ενώ κορυφαία πηγή κεφαλαίων η Δυτική Ευρώπη… που μαστίζεται εδώ και δύο χρόνια από ύφεση.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *