Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Γιατί οι άνθρωποι γίνονται βίγκαν;



Γράφει η Μάρθα Κίσκιλα

Ο «βιγκανισμός», όπως λέγεται η απουσία από την διατροφή του ανθρώπου οποιουδήποτε ζωικού προϊόντος, συστήθηκε με αυτόν τον κάπως πληθωρικό τρόπο στην Ελλάδα. H διατροφική συνήθεια του βιγκανισμού ανήκε για πολλά χρόνια στο περιθώριο, με μια πολύ μικρή μερίδα του πληθυσμού να επιλέγει να τρέφεται κατ' αυτό τον τρόπο. Ο βιγκανισμός διαφέρει από τη χορτοφαγία (που είναι εδώ και χρόνια διαδεδομένη), καθώς ένας vegan τρέφεται αποκλειστικά με φυτικά προϊόντα και δεν κόβει απλά το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Με άλλα λόγια, τροφές όπως το μέλι και τα γαλακτοκομικά είναι εξίσου απαγορευμένες, αφού είναι κι αυτές ζωικά παράγωγα.

Στην ηλικία των 14 ετών, ο Donald Watson παρακολούθησε την σφαγή ενός χοίρου στο οικογενειακό του αγρόκτημα, ο οποίους ούρλιαζε την ώρα της σφαγής. Από τότε σταμάτησε να τρώει κρέας. Αργότερα, ως ενήλικας το 1944, ο Watson συνειδητοποίησε ότι κι άλλοι άνθρωποι ακολουθούσαν την ίδια διατροφή κι έτσι γεννήθηκε ο βιγκανισμός.


Τα τελευταία χρόνια, το κίνημα του βιγκανισμού βιώνει μια απρόσμενη άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (πολλοί γονείς μάλιστα επιλέγουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ως vegans). Ήρθε όμως για να μείνει; Το βέβαιο είναι ότι αυτό που εμφανίστηκε σε πολλές χώρες του κόσμου ως περιθωριακό κίνημα έχει αποκτήσει τον χαρακτήρα της τάσης ή έχει γίνει τρόπος ζωής. Γιατί όμως τόσοι πολλοί άνθρωποι άνθρωποι γίνονται βίγκαν;

Όπως και άλλες εναλλακτικές κινήσεις τροφίμων, ο βιγκανισμός προκύπτει από συγκεκριμένες αποφάσεις που παίρνουν τα άτομα σχετικά με την διατροφή τους. Ειδικότερα, οι βίγκαν πιστεύουν ότι είναι ηθικό να αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα, αλλά πιστεύουν επίσης ότι είναι πιο υγιεινό και καλύτερο για το περιβάλλον. Επίσης, όπως και η ιστορία του Donald Watson, ο βιγκανισμός έχει τις ρίζες του στις πρώτες εμπειρίες της ζωής.

Οι ψυχολόγοι πρόσφατα ανακάλυψαν ότι όσο περσότερη συναναστροφή με διαφορετικά κατοικίδια έχει κανείς μικρός, τόσο πιο εύκολα σταματάει το κρέας ως ενήλικας. Το μεγάλωμα με διαφορετικά είδη κατοικίδιων ζώων αυξάνει την ανησυχία για το πώς τα ζώα αντιμετωπίζονται γενικότερα.

Ο βιγκανισμός ως «απειλή»

Ο διάσημος Anthony Bourdain είχε αναφέρει ότι όσοι αποφεύγουν το κρέας «είναι εχθροί οτιδήποτε καλού που σχετίζεται με το ανθρώπινο πνεύμα». Και υπάρχουν και πολύ άλλοι άνθρωποι που διαφωνούν με τη στάση των βίγκαν και τους βρίσκουν «ενοχλητικούς». Πιθανότατα αυτό συμβαίνει επειδή δεν αποτελούν την πλειοψηφία.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το κρέας αποτελεί σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η κυβέρνηση συνιστά να τρώμε 2-3 μερίδες τη μέρα, από όλα τα είδη (από μοσχάρι μέχρι λαβράκι). Ως άνθρωποι όμως έχουμε συνηθίσει να είμαστε προκατειλημμένοι με τα ‘ατομα που δοκιμάζουν κάτι «καινούριο» και αυτός είναι και ο λόγος που ο βιγκανισμός θεωρείται απειλή από πολλούς, σύμφωνα με το Conversation.



Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στα αισθήματα απειλής, υποτιμώντας το «διαφορετικό». Δύο στους τρεις βίγκαν αντιμετωπίζουν καθημερινά δυσμενείς διακρίσεις, ένα στους τέσσερις υποστηρίζει ότι έχει χάσει κάποιους φίλους και ένας στους δέκα πιστεύει ότι τους έχει επηρεάσει στο εργασιακό περιβάλλον.

Αλλά αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στη σεξουαλική ζωή. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι οι κρεατοφάγο ελκύονται λιγότερο από τους βίγκαν. Επίσης, οι γυναίκες βρίσκουν τους άνδρες που είναι βίγκαν λιγότερο ελκυστικούς, καθώς το φαγητό του κρέατος τους φαίνεται πιο «αρσενικό».

«Κλείνοντας» το χάσμα

Μπορεί η χορτοφαγική διατροφή να μην είναι τόσο εύκολη σαν τρόπος ζωής, αλλά οι κρεατοφάγοι έχουν πολλά περισσότερα κοινά από όσο νομίζουν με τους βίγκαν. Οι βίγκαν ασχολούνται κυρίως με την υγιεινή διατροφή, αλλά και έξι στους δέκα Αμερικανούς θέλουν τα γεύματά τους να είναι πιο υγιεινά και η έρευνα δείχνει ότι οι φυτικές τροφές συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ορισμένων καρκίνων και διαβήτη τύπου 2.

Παράλληλα, ένας στους δέκα Αμερικανούς επιδιώκει μια διατροφή που να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος μεταξύ των νεότερων γενεών, γεγονός που υποδηλώνει ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να απομακρυνθούν από την κατανάλωση κρέατος. Επιπλέον, με τα χρόνια θα αρχίσει να αυξάνεται η τιμή του κρέατος. Η παραγωγή κρέατος αντιπροσωπεύει περίπου το 15% όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η κοπή βοσκοτόπων καταστρέφει 6.7 εκατομμύρια στρέμματα τροπικών δασών ετησίως. Ενώ υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με τα πραγματικά στοιχεία, είναι σαφές ότι η αύξηση του πληθυσμού αυξάνει τη ζήτηση για ποιοτική πρωτεΐνη.

Αξιοποιώντας την ευκαιρία, οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει νέες μορφές φυτικών κρεάτων που έχουν αποδειχθεί ελκυστικές και για τους κρεατοφάγους. Ο εμπορικός αντιπρόσωπος της Beyond Meat λέει ότι το 86% των πελατών του είναι κρεατοφάγοι.

Η κληρονομιά του Watson

Ακόμη και κατά την περίοδο των διακοπών, όταν τα κρέατα όπως η γαλοπούλα και το χοιρινό αποτελούν το επίκεντρο στις οικογενειακές γιορτές, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση της προώθησης της χορτοφαγικής διατροφής. Το Λονδίνο, για παράδειγμα, θα φιλοξενήσει την πρώτη του αγορά με προϊόνταν που απευθύνονται στην βίγκαν κοινότητα.

Ο Donald Watson, ο οποίος γεννήθηκε μόλις τέσσερις ώρες βόρεια του Λονδίνου, θα ήταν περήφανος. Πέθανε το 2006 στην ηλικία των 95 ετών.
    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *