Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Σχέδια για Brexit χωρίς συμφωνία και… βλέπουμε



Μπορεί η «μητέρα των μαχών» εντός βρετανικής βουλής να έχει οριστεί για τα μέσα Ιανουαρίου, όμως η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι εργάζεται για να εκπονήσει σχέδιο σε περίπτωση που συμβεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. . Ασφυκτική πίεση από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος, όμως, έκανε πίσω από την πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού.

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης στο σημερινό τελευταίο υπουργικό η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις προετοιμασίες για μία έξοδο χωρίς συμφωνία, καθώς οι υπουργοί έχουν στα χέρια τους αντίστοιχα σχέδια.

Για το ενδεχόμενο αυτό, πάντως, έχουν υπάρξει πολλές προειδοποιήσεις τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών για θέματα ασφάλειας, όσο και από το υπουργείο Οικονομικών για τα δημοσιονομικά και από τους κλάδους των τροφίμων και των φαρμάκων για τις προμήθειες.

Ο «Independent» μεταδίδει ότι τα σχέδια προετοιμασίας χωρίς συμφωνία θα χρηματοδοτηθούν με περίπου δύο δισεκατομμύρια λίρες. Όπως αναφέρουν, εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση για το πώς θα διανεμηθεί η χρηματοδότηση αυτή των δύο δισ. από το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη ο υπουργός Υγείας, Μάτ Χάνκοκ, έχει ενεργοποιήσει τα σχέδια μη συμφωνίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις βασικών φαρμάκων, εξαιτίας των καθυστερήσεων στα σύνορα.

Πολλοί βουλευτές αντιτίθενται στο ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία και μία διακομματική ομάδα 60 βουλευτών έστειλε επιστολή στην πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι η κατάληξη αυτή θα προκαλούσε οικονομική ζημία.

Στον αστερισμό της… πρότασης μομφής
Χθες ήταν μία ακόμη εκρηκτική ημέρα με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να απειλεί με πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι, καλώντας τους βουλευτές να εκφράσουν τη δυσπιστία τους στο πρόσωπο της πρωθυπουργού.

Η Ντάουνινγκ Στριτ απέρριψε την πιθανότητα να βρεθεί χρόνος για να συζητηθεί η μη δεσμευτική πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού και προκάλεσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να κάνει πρόταση μομφής για την κυβέρνηση συνολικά.

Σε περίπτωση που οι Εργατικοί καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στο σύνολό της, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να σταματήσει τις όποιες εργασίες και να κάνει συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο Κόρμπιν δεν πήγε ένα βήμα παραπέρα την πρότασή του με τους Τόρις να «πανηγυρίζουν» κάνοντας λόγο για προτάσεις κενές περιεχομένου.

Από την πλευρά τους οι Εργατικοί δήλωσαν ικανοποιημένοι, καθώς εκτιμούν ότι η απειλή πρότασης μομφής πίεσε τη Μέι να ορίσει ημερομηνία για να έλθει η συμφωνία για το Brexit στη Βουλή.













efsyn.gr
  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *