Του Γιάννη Συμεωνίδη
Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν διάφοροι «θρύλοι» και μυθεύματα για την ΕΡΤ, όπως για τον αριθμό των εργαζομένων της. Το www.koutipandoras.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι με βάση το επίσημο δελτίο δύναμης προσωπικού της 3ης Ιουνίου 2013 στη δημόσια ραδιοτηλεόραση εργάζονταν 2.907 άτομα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (2.656) απασχολούνταν με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Ως τακτικό προσωπικό εργάζονταν 2.174 υπάλληλοι (1.993 με σύμβαση αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι 181 με ορισμένου). Συγκεκριμένα, στη διοίκηση διαχείρισης απασχολούνταν 697 άτομα, τεχνικοί ήταν 742, ενώ στο τακτικό προσωπικό προγράμματος συγκαταλέγονταν 735 άτομα. Ως έκτακτο προσωπικό δούλευαν 24 ιδιαίτερες γραμματείς, 677 δημοσιογράφοι, 11 ειδικοί σύμβουλοι και 16 εργαζόμενοι ειδικών θέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος αποδοχών που λάμβαναν οι εργαζόμενοι, ακόμα κι εκείνοι με 30 χρόνια προϋπηρεσίας, δεν ξεπερνούσαν τα 1200 ευρώ ύστερα από τις περικοπές που κινήθηκαν μεσοσταθμικώς στο 35%.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εκ βαθέων
Το www.koutipandoras.gr βρέθηκε στο Ραδιομέγαρο της Λεωφόρου Μεσογείων και συνομίλησε, μεταξύ άλλων, με τεχνικούς και μεταφραστές, οι οποίοι πληροφορήθηκαν για το κλείσιμο της ΕΡΤ βλέποντας από τηλεοράσεως το διαβόητο πλέον διάγγελμα του Σίμου Κεδίκογλου. Τουλάχιστον, μάλιστα, μέχρι το πρωινό της Τετάρτης δεν είχε βρεθεί ούτε ένα διευθυντικό στέλεχος που να βγει να τους ενημερώσει επισήμως για το μέλλον τους.
Η Ελισάβετ Σπυρίδη εργάζεται ως διοικητική υπάλληλος στην ΕΡΤ. Την πετύχαμε την ώρα που μάζευε από το γραφείο της τα προσωπικά της αντικείμενα. Δέχθηκε να μας μιλήσει λίγη ώρα πριν κλείσει οριστικώς πίσω της την πόρτα που είχε ανοίξει για πρώτη φορά πριν από 12 χρόνια: «Η ΕΡΤ είναι το σπίτι μας. Για τους περισσότερους συναδέλφους μου δεν ήταν εργασία, αλλά ιδέα. Δεν περιγράφεται με λόγια το να περνάς μπροστά καθημερινώς, πηγαίνοντας προς το γραφείο σου, την ιστορία της ΕΡΤ. Αυτό που έγινε μας ξεπερνά, αφορά όλους τους Έλληνες που μεγάλωσαν με τα προγράμματα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».
«Στρουμφάκια», «Λούκι Λουκ, «Μάγια η Μέλισσα», «Μαφάλντα» και πόσες άλλες σειρές με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές τηλεθεατών. Με όλες αυτές κι ακόμα περισσότερες έχει ασχοληθεί τα τελευταία 30 χρόνια που εργάζεται στη δημόσια τηλεόραση η Σοφία Στεργιοπούλου, μέχρι χθες προϊσταμένη του Τμήματος Υποτιτλισμών και Μεταγλωττίσεων της ΕΡΤ. Μέχρι, μάλιστα, να «παγώσει» κι εκείνη με το διάγγελμα Κεδίκογλου προετοίμαζε δύο σίριαλ, ένα ντοκιμαντέρ και μετέφραζε συμβόλαια: «Η ΕΡΤ ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία δεν επιβάρυνε καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό. Με το κλείσιμό της, εξάλλου, θάφτηκε η αποτυχία της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΠΑ».
Ο κουρδικής καταγωγής δημοσιογράφος Τζεμίλ Τουράν συνεργάζεται με την ΕΡΤ τα τελευταία 30 χρόνια. Έχοντας ζήσει και τις χειρότερες στιγμές της πρόσφατης τουρκικής ιστορίας κάνει συγκρίσεις που δεν περιποιούν τιμή στη χώρα μας: «Είχα να δω μαύρο στην οθόνη δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από το 1980, όταν ο στρατηγός Κενάν Εβρέν έκανε το πραξικόπημά του. Αυτό που συμβαίνει στην ΕΡΤ αποτελεί μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Θέλουν να την πουλήσουν μπιρ παρά και να την κάνουν πεσκέσι στους ιδιώτες. Ούτε στην Τουρκία δεν τόλμησαν ποτέ να κλείσουν τη δημόσια τηλεόραση, η οποία δεν είναι μόνο μηχανήματα και κτίρια, αλλά κυρίως άνθρωποι».
Οι τεχνικοί της ΕΡΤ έχουν να υπερηφανεύονται για πολλές επιτυχίες τους, με κορυφαία τη δημιουργία, στο IBC, ουσιαστικώς ενός τηλεοπτικού σταθμού από την αρχή, και μάλιστα σε διάστημα μόλις τριών μηνών, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας,, αλλά και για το ότι, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, από το Ραδιομέγαρο εκπέμπονταν περίπου δέκα τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί. Αν συνυπολογιστεί, μάλιστα, πως οι πομποί αναμετάδοσης της ΕΡΤ σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τις 1.650 αντιλαμβάνεται κανείς το συνολικό όγκο εργασίας των…τεμπέληδων τεχνικών, όπως ο Δημήτρης Σιόλος, ο οποίος εργάστηκε 15 χρόνια για το δημόσιο ραδιόφωνο και 13 για τη δημόσια τηλεόραση. Το www.koutipandoras.gr τον εντόπισε στο κέντρο ροής προγράμματος («master control») να εκφράζει τη δυσφορία του για την απαξίωση που τυγχάνουν από την κυβέρνηση κι ορισμένα μέσα ενημέρωσης ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ύστερα από τόσα χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας και υπερωριών για τις οποίες δεν ανταμείφθηκαν ποτέ. «Δεν περιμέναμε ευχαριστώ, αλλά όχι και να μας απολύσουν», αναφέρει χαρακτηριστικώς.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου