Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Γιατί η Gazprom απέσυρε την προσφορά της για τη ΔΕΠΑ

Ηχηρό χαστούκι για την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο αποτέλεσε η απόφαση της ρωσικής Gazprom να μην καταθέσει προσφορά για την απόκτηση της ΔΕΠΑ.
Τα στελέχη της κυβέρνησης αρχικά απέδωσαν την αποχώρηση στις ενστάσεις που υπέβαλε η Κομισιόν στο ρωσικο ενεργειακό κολοσσό. Ωστόσο σύμφωνα μαρτυρία στελέχους του ενεργειακού κλάδου την οποία επικαλείται το Reuters, το πρόβλημα δεν ήταν η Κομισιόν αλλά οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης.
«Το χειρίστηκαν με ερασιτεχνικό τρόπο. Η κυβέρνηση είχε διμερείς συνομιλίες με την Gazprom και στο τέλος οι Ρώσοι αποσύρθηκαν» είπε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Εκπρόσωπος του ρωσικού ομίλου, έκανε λόγο για μη επαρκείς εγγυήσεις σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ, καθώς η εταιρεία φέρεται να βαρύνεται με πληρωμές προς τους πελάτες της.
«Δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μέχρι τη στιγμή ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Όλες οι διαδικασίες εξαγοράς μετά το κλείσιμο του διαγωνισμού ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη και ένα έτος. Ήδη η εταιρεία βαρύνεται με εκκρεμείς πληρωμές από τους πελάτες της. Επίσης εκκρεμεί η αναδιάρθρωση για τον διαχωρισμό του ΔΕΣΦΑ. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δεν έλαβαν εγγυήσεις σχετικά με τις κρατικές ρυθμίσεις για την ΔΕΠΑ. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Tύπου της Gazprom, κ. Sergey Kupriyanov, προσθέτοντας ότι «το αντίτιμο της συμφωνίας επρόκειτο να οριστικοποιηθεί από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων. Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε να μην κατατεθεί πρόταση για τη ΔΕΠΑ».
Οικονομικοί παράγοντες σημείκωναν χαρακτηριστικά ότι ήταν ανεπίτρεπτο να μην γνωρίζει η κυβέρνηση τις ενστάσεις της Κομισιόν. Αλλά δεν είναι και το μοναδικο μελανό σημείο. Η κυβέρνηση είχε σηκώσει υπερβολικά ψηλά τον πήχυ στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων. Τόσο επικοινωνιακά από την άποψη ότι το επενδυτικο κλίμα αλλάζει και η Ελλάδα μετατρέπεται σε επενδυτικό “Ελντοράντο”, όσο και άποψη ουσίας. Τα οφέλη της ιδιωτικοποίησης ανέρχονταν σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Αποσύρθηκαν και άλλοι από το διαγωνισμό

Την ίδια ώρα, πηγές του πρακτορείου Reuters τόνιζαν πως και η ρωσική Sintez αποσύρεται από τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
«Η Sintez αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση», ανέφερε αξιωματούχος προσκείμενος στην εταιρεία, ενώ την είδηση επιβεβαίωσαν και δύο έλληνες αξιωματούχοι που εμπλέκονται στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.
Άλλη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο πως και το ελληνο-τσέχικο σχήμα PPF-Τέρνα δεν υπέβαλε τελικά δεσμευτική προσφορά, αφήνοντας ως μοναδικό υποψήφιο για τον ΔΕΣΦΑ την εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν.
«Η Ελλάδα δεν έλαβε καμία προσφορά για τη ΔΕΠΑ και έλαβε μία προσφορά από τη SOCAR του Αζερμπαϊτζάν για τον ΔΕΣΦΑ», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εμπλέκεται στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

http://www.koutipandoras.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *