Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Τσίπρας: Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση με εξωκομματικά στελέχη

«Το μνημόνιο μπορεί να το καταργήσει μόνο ο λαός με την ψήφο του», δήλωσε, μεταξύ άλλων o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσε από το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ και ολοκληρώθηκε λίγο πρίν τις 15:30 την Κυριακή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απολυτή πλειοψηφία στη νέα Βουλή», τόνισε ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας πάντως ότι επιδίωξη είναι να στηριχθεί η κυβέρνηση αυτή από ευρύτερες δυνάμεις. 
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη «θεωρία των δύο άκρων», ο κ. Τσίπρας τόνισε πως αυτή έχει κατασκευαστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά, εξαιτίας της μικροπολιτικής της σκοπιμότητας να δυσφημίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως, όμως, επειδή «κρυφή επιθυμία» του «κόμματος του κ. Σαμαρά» είναι μια «μελλοντική συνεργασία με την ακροδεξιά».
«Ο λαλίστατος κ. Κεδίκογλου δεν βρήκε τίποτα να πει για την επίθεση των χρυσαυγιτών στο Πέραμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι κατά τα άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σπεύδει αμέσως να σχολιάσει την παραμικρή δήλωση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως, υπογράμισε, ακόμη και μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη σιωπή της κυβέρνησης για την επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη του ΚΚΕ, η ΝΔ εξέδωσε μία «αισχυντηλή» δήλωση, με την οποία ουσιαστικά «επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ». 
Απευθυνόμενος «στο δημοκρατικό κόσμο της Ν.Δ» τόνισε πως αυτές είναι «εξαιρετικά επικίνδυνες επιλογές για τη δημοκρατία και για τη χώρα».
Ανέφερε ακόμη πως τα γεγονότα στο Πέραμα αναδεικνύουν «την πραγματική μορφή αυτής της συμμορίας που παρουσιάζεται με ένα προσωπείο φιλολαϊκό», όπως είπε.
Αυτοδυναμία στις εκλογές
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απολυτη πλειοψηφία στη νεα Βουλή», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας παράλληλα γνωστή την επιδίωξή του να στηριχθεί η κυβέρνηση αυτή από ευρύτερες δυνάμεις.
«Δεν θα προχωρήσουμε στο σχηματισμό μας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά μιας κυβέρνησης που θα είναι όλων των Ελλήνων και θα στελεχωθεί από άξιους και έντιμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας βέβαιος πως «σε αυτή τη δυσκολη πορεία θα βρεθουν κι άλλες δυνάμεις που θα στηρίξουν το δυσκολο έργο» του κόμματος.
Στο σημείο αυτό μάλιστα απηύθυνε κάλεσμα στις δυνάμεις της Αριστεράς, που, όπως είπε, είναι αδιανότητο να προτάσσουν διαφορές σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι συνεχιση των μνημονίων ή αλλαγή πορείας και σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα ξαναφέρει την αξιοπρέπεια στη χώρα. Επανέλαβε ακόμη την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης και κουρέματος του χρέους και ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν βάζει νερό στο κρασί του».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν ανυπομονεί να βρεθεί στην εξουσία», αλλά όπως επεσήμανε, οι εκλογές και η αλλαγή στην κυβέρνηση είναι όρος για την επιβίωση των χαμηλά εισοδηματικά στρωμάτων και την κυριαρχία της χώρας.
Ο κ. Σαμαράς θα φύγει μαζί με το μνημόνιο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «οβιδιακές μεταμορφώσεις», καθώς όπως τόνισε, «ξεκίνησε από σφρόδρα αντιμνημονιακός και μετά πέρασε στην πολιτική της επαναδιαπραγματευσης. Μετά ανακάλυψε ότι ήταν αμαρτωλος και πήγε και είπε στην κ. Μερκελ και είπε 'ουδείς αναμάρτητος'. Σημερα συνειδητοποιεί ότι πρέπει να φύγουμε από το μνημόνιο. Συμφωνουμε μαζί του. Πρέπει να φύσουμε από το μνημόνιο μονο που από το μνημόνιο δεν θα φύγουμε με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς θα φύγει μαζί με το μνημόνιο που θα μείνει στην ιστορία ως ένα πρόγραμμα που έσπειρε πόνο και εξαθλίωση».
Επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα πέσει από τη λαϊκή κινητοποίηση. «Δεν περιμένουμε να φύγει η κυβέρνηση από μόνη της. Η κυβέρνηση δεν θα πέσει από δολιοφθορά, αλλά από τη λαϊκή κινητοποίηση», ανέφερε.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό και για απαξίωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται στην Βουλή για να απαντήσει στις ερωτήσεις που του απευθύνει. «Είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία η απαξίωση δημοκρατικών θεσμών» δήλωσε. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε μάλιστα τον κ. Σαμαρά  "transit επισκέπτη" αναφερόμενος στην ολιγόωρη επίσκεψη του τελευταίου στην Θεσσαλονίκη και τον κάλεσε «να μην κρύβεται». Επανέλαβε μάλιστα παλιότερη πρότασή του να αποδεχθεί ο κ. Σαμαράς μια δημόσια συζήτηση, είτε στη Βουλή, είτε σε τηλεοπτικό στούντιο.
Ακύρωση συμφωνιών που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον
Ερωτηθείς για τις αποκρατικοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ότι εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση θα επανεξετάσει «μία προς μία τις εκποιήσεις». Δήλωσε μάλιστα πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και τα νομικά μέσα, αλλά και το ηθικό έρεισμα ώστε να ακυρώσει συμφωνίες που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.
Σε ό,τι αφορά την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ τόνισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και παρατήρησε ότι «όπου υπηρξε ιδιωτικοποίηση του νερού υπήρξε μεγάλη αύξηση των τιμολογίων και κυρίως κίνδυνος για τη δημοσια υγεία».
Κρίσιμη μάχη οι δημοτικές εκλογές
Για τις δημοτικές εκλογές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανοιχτός σε συνεργασίας και ότι οι υποψήφιοι του δεν θα είναι σώνει και καλά κομματικά στελέχη. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι συνδυασμοί που θα στηριχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρουν να βρίσκονται στο δεύτερο γύρο. «Είναι μία κρίσιμη πολιτική μάχη που πρέπει να κερδίσουμε», σημείωσε.
«Πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση θα παίξει κομβικό ρόλο και στην προστασία του λαού μας και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από το μνημόνιο, όμως θα παίξει κομβικό ρόλο και στο σχέδιο της εθνικής ανασυγκρότησης. Για να παίξει όμως κομβικό ρόλο πρέπει να υπάρξουν σημαντικές, ριζικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ακόμη ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται «δήμαρχοι οι οποίοι θα έχουν διάθεση να συγκρουστούν με ανιδιοτέλεια πέρα και έξω από συμφέροντα, πέρα και έξω από την κυρίαρχη διαπλοκή» και γενικότερα «ένα κύμα ριζοσπαστικής αλλαγής  και σε πρόσωπα και σε ιδέες και σε αντιλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
«Εμείς θα στηρίξουμε πρόσωπα με κριτήριο την εντιμότητα, την ικανότητα, την ανιδιοτέλεια και βεβαίως τη συμφωνία στις βασικές προγραμματικές θέσεις σε συνδυασμούς που θα χαρακτηρίζονται από ριζοσπαστική διάθεση και αγώνα για σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές. Στη βάση της προοδευτικής, ριζοσπαστικής, δημοκρατικής, αλλά και πατριωτικής, εγώ θα έλεγα, προοπτικής για τον τόπο και για την τοπική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με ερώτηση που του έγινε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σενάρια επιστημονικής φαντασίας πίσω από τα οποία κρύβεται το γεγονός ότι η κυβέρνηση νοιώθει σαν τον τερματοφύλακα πριν από τα πέναλτι. «Κάποιοι φοβούνται μην χάσουν τις καρέκλες της εξουσίες», σχολίασε.
Το πουκάμισο
Σε αναφορά δημοσιογράφου για τις συζητήσεις που προκάλεσε η εμφάνισή του με πουκάμισο γνωστής μάρκας κατά την πορεία στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να πει ότι «υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα από το τι μάρκα πουκάμισο φοράμε». Παρατήρησε πάντως ότι η συζήτηση που γίνεται σε μια μερίδα των ΜΜΕ «δείχνει μία αγωνία να διαμορφώσουν -με τετοιου είδους δευτερεύουσας σημασίας γεγονότα- ένα κλίμα που απαντά σε επικοινωνιακές στοχεύσεις».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *