Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Τσίπρας: Το success story είναι η κωδική ονομασία του 3ου Μνημονίου

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε, όχι απλώς εικονικό αλλά και ανύπαρκτο το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ εκτίμησε πως το «success story» είναι η κωδική ονομασία του τρίτου Μνημονίου. «Η εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη λύση και ζητούμενο είναι να πάει ο τόπος σ' αυτήν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να σωθεί», επεσήμανε, μεταξύ άλλων.
«Είναι πια κοινός τόπος, το να επιμένεις, όπως ο κ. Σαμαράς, σε μια πολιτική που όλοι πλέον, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, ομολογούν πως είναι λανθασμένη και καταστροφική, «είναι περισσότερο από σφάλμα - είναι έγκλημα».
«Έγινε πια σε όλους ξεκάθαρο, ότι το περίφημο "success story" δεν είναι παρά η κωδική ονομασία για το τρίτο Μνημόνιο», υπογράμμισε. 
Δείτε εδώ το βίντεο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε αν κάποιος πιστεύει στα αλήθεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ύφεσης όσο συνεχίζονται τα μνημόνια, «τη στιγμή μάλιστα που αυτό έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί από τον κ. Σαμαρά, από το Νοέμβριο του 2012». «Δυστυχώς ο πρωθυπουργός δεν σας ρώτησε. Επέλεξε να περιγράψει μελλοντικούς παραδείσους, όταν η χώρα ζει μια κόλαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως ακόμη και η κ. Μέρκελ άρχισε να λέει ότι δεν ευθύνεται αυτή για τα προβλήματα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, εκτιμώντας πως το πράττει  για να αποσείσει τις ευθύνες της, επειδή βλέπει ότι δεν υπάρχει επιτυχία στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται. Αν υπήρχε επιτυχία θα έσπευδε να εισπράξει το «μπράβο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ανύπαρκτο το πρωτογενές πλεόνασμα
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ανύπαρκτο» το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο μιλάει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι το αμφισβητεί και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε ό, τι αφορά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος σημείωσε: «Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι για μας σταθερή πολιτική επιλογή - δεν είναι δέσμευση προς τρίτους. Δεν είναι όμως και στόχος για την επίτευξη του οποίου θα συνεχίσουμε μια πολιτική διάλυσης της οικονομίας. Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε για να μπορεί η οικονομία μακροπρόθεσμα να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων. Όχι κάτι που για να το πετύχουμε βραχυπρόθεσμα, θα καταστρέψουμε τις ζωές των ανθρώπων». 
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, μην έχοντας κάτι άλλο να αναδείξει, έχει καταστήσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε βασικό επικοινωνικά όπλο και υποτιθέμενο τελικό στόχο της οικονομικής πολιτικής. Διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι έχει πρωτογενές πλεόνασμα ενώ δεν καταβάλλει δαπάνες συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις και ενώ δεν επιστρέφει ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, συνολικού ύψους 683 εκατ. ευρώ σε πολίτες και επιχειρήσεις.
Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση εγγράφει αυθαίρετα στον προϋπολογισμό ως «μη τακτικό έσοδο» την επιστροφή του κέρδους 1,5 δισ. τον Ιούλιο που είχαν αποκομίσει από την αγορά ελληνικών ομολόγων οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Όμως, ξεχνά να πει στον ελληνικό λαό ότι το έσοδο αυτό πηγαίνει κατευθείαν στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Το πλεόνασμα, λοιπόν, για το οποίο μιλάει ο κ. Σαμαράς δεν είναι απλώς εικονικό. Είναι πραγματικά ανύπαρκτο.Είναι καινοτομία της δημιουργικής λογιστικής, που απλώς θυμίζει ανάλογα “θαύματα” του παρελθόντος τα οποία πληρώνουμε μέχρι σήμερα», ανέφερε.
«Στον αντίποδα του μνημονιακού παραλογισμού, εμείς έχουμε σχέδιο να πετύχουμε βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα όχι σπέρνοντας τη καταστροφή, αλλά με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο κ. Τσίπρας. «Ανακόπτοντας τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα. Με την εφικτή σύλληψη της τεράστιας και της σκόπιμα διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης. Και πιο συγκεκριμένα, από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων και της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, από τον άμεσο αναπροσανατολισμό του ελεγκτικού έργου του ΣΔΟΕ στο πεδίο των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των βεβαιωμένων πράξεων φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, από την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων και από τη μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά και τις μεγάλες περιουσίες με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου».
Οι πυλώνες του εθνικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ
Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η προστασία της κοινωνίας αποτελούν πυλώνες του ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ. Τόνισε πως στόχος του είναι είναι η ανόρθωση της οικονομίας με τρόπο βιώσιμο. Δηλαδή, με δημόσιες επενδύσεις, αλλά και με την ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
«Αυτός είναι, άλλωστε, και ο μόνος τρόπος για την άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε.
«Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη συντεταγμένη και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου», ανέφερε, κάνοντας λόγο για τρεις αμοιβαία ενισχυόμενους πυλώνες που συναρμόζουν το εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.
«Πρώτον, μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που ήδη συμπύκνωσα στο τρίπτυχο: πρωτογενές πλεόνασμα, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ρευστότητα στην αγορά, δεύτερον, με την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και τρίτον, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης σε πέντε αλληλένδετα και συμπληρωματικά παραγωγικά συμπλέγματα, από τα οποία αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας»
Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φορέων είπε ότι ήρθε να συζητήσει μαζί τους ουσιαστικά, να κάνει διάλογο και πως δεν είναι «περαστικός» ή «τράνζιτ», όπως κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά όταν επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας, επισκέφθηκε τον  περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας, το θέμα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, και η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ζήτημα στο οποίο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και κατά τη συνάντησή του με το δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. 
Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Μεγάλης κομβικής σημασίας η στήριξη της αυτοδιοίκησης
http://tvxs.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *