Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Βουλιάζει η κυβέρνηση- Η κοινωνική έκρηξη και το πολιτικό τέλος του Ευάγγελου Βενιζέλου

Πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση δεν θα βγάλει το δύσκολο τρίμηνο που ακολουθεί εμφανίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη τις αξιωματικής αντιπόλιτευσης να δηλώνουν τη βεβαιότητα για νίκη στις εκλογές -όταν αυτές γίνουν- και να θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει έντονα πλέον με την αυτοδυναμία. Η κυβέρνηση μπορεί να έβγαλε σχεδόν δύο χρόνια, όμως τα περιθώρια ελιγμών πλέον στενεύουν και τα νέα μέτρα που έχουν κλειδώσει είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη.

Οι πλειστηριασμοί ρίχνουν κυβέρνηση

Το πρώτο μέτωπο που καλείται να αντιμετώπισει η κυβέρνηση είναι αυτό των πλειστηριασμών, με δεδομένη την απόφαση για άρση της απαγόρευσης που ίσχυε για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης 14.000 δανειολήπτες θα χάσουν τα σπίτια τους από τις αρχές του νέου έτους, παρά τις εξαιρέσεις και τα όποια κριτήρια μπουν. Θεωρείται βέβαιο ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι τέτοιες που “ρίχνουν” κυβέρνηση, ενώ ήδη στο Μαξίμου ανησυχούν για το κίνημα που θα δημιουργηθεί, τις ομάδες γειτονιών που οργανώνονται, ενώ αναζητούν ασφαλείς λύσεις και μέρη για να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί. Παράλληλα φοβούνται τις αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών που δεν θα κληθούν να ψηφίσουν το μέτρο -αρκεί να μην ανανεωθεί η απαγόρευση-, αλλά είναι βέβαιο ότι θα εκφράσουν και κοινοβουλευτικά τη δυσαρέσκειά τους.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο που θα αφορά τους πλειστηριασμούς κατοικιών πολιτών που έχουν μπει στο στόχασρτο του ΣΔΟΕ, προκειμένου να ερμηνευτεί ως ένα κοινωνικά δίκαιο μέτρο, κάτι όμως δεν φαίνεται να πείθει στο δημόσιο διάλογο. Επιπρόσθετα πρόκειται για μέτρο που μπαίνει επί της ουσίας από το παράθυρο, καθώς δεν τέθηκε από τους τροικανούς στις αρχές των διαπραγματεύσεων, αλλά μόνο έπειτα από σφοδρή πίεση τραπεζικών και κτηματομεσιτικών κύκλων.

Στο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το κύμα πλειστηριασμών με κινήματα σε γειτονιές και δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι “κανένα σπίτι δεν θα πέσει σε χέρια τραπεζίτη”, ενώ η Ευρωπαική εμπειρία, κυρίως στις χώρες του Νότου, δείχνει ότι οι πολίτες δύσκολα ανέχονται την “κλοπή” της περιουσίας τους.

Κάτι κινείται...

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι κάτι αλλάζει και μια κοινωνία που παρά τις όποιες εξάρσεις υπέμενε το μαρτύριο του μνημονίου, φαίνεται πλέον αποφασισμένη να αντισταθεί. Παράλληλα η κυβερνητική γραμμή της καταστολής των αγώνων έχει τα όρια της και τα μέτωπα που ανοίγει ο Αντώνης Σαμαράς είναι πολλά.

Η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων έδειξε ότι η υπομονή και η επιμονή έχει αποτελέσματα, ενώ η κυβέρνηση σε αντίθεση με τις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ και άλλων ομάδων εργαζομένων έχει βρεθεί σε δεινή θέση.

Πλέον θεωρείται βέβαιο ότι τον δρόμο των διοικητικών υπαλλήλων θα ακολουθήσουν κια άλλοι, αφενός γιατί είναι αποδοτικός συνδικαλιστικά και αφετέρου γιατί δεν έχουν να χάσουν κάτι. Έτσι σε κινητοποιήσεις αναμένεται να μπουν οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ και υπάλληλοι που δημοσίων οργανισμών που θα δούν τον δρόμο της εξόδου από την εργασία τους.

Το πλέον επικίνδυνο σημείο για την κυβέρνηση και πλεόν καθόλου απίθανο, είναι οι επιμέρους αγώνες να συντονιστούν, με τους εργζόμενους να έχουν νιώσει καλά στο πετσί τους τις μνημονιακές πολιτικές και τα αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού να έχουν ατονίσει.

Τελειώνει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Αποφασισμένοι να τελειώσουν πολιτικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο εμφανίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας παράλληλα και ποινικές ευθύνες για την υπόθεση των υποβρυχίων. Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για νέο Παπακωνσταντίνου, ενώ θεωρούν ότι η συζήτηση στη βουλή είτε υποχρεώσει τον Αντώνη Σαμαρά να υποστηρίξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είτε οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε ρήξη με τον κυβερνητικό της εταίρο, θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στο συνασπισμό των δύο κομμάτων.

Η πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναμένεται να κατατεθεί από ωρα σε ώρα στην Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση είναι έτοιμη και έχει συνταχθεί από ομάδα πολιτικών και νομικών με επικεφαλής τον Κώστα Χρυσόγονο. Θα στοχεύει στην αναζήτηση ευθυνών του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Βενιζέλος στο παρελθόν έχει πει ότι μόλις κατατεθεί η πρόταση του συριζα, θα αποκαλύψει τα συμφέροντα, που εξυπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την κίνησή του αυτή. Στο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να συζητηθεί το θέμα και πρόκειται να προκληθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να καταθέσει τα στοιχεία που ισχυρίζεται πως διαθετεί. Με αφορμή και την επίθεση του Άδωνι Γεωργιάδη στην αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα των φαρμακευτικών, στο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν το θέμα των ναυπηγείων να ανοίξει γενικά το θέμα της οικονομικοπολιτικής διαπλοκής και να γίνει σε όλους αντιληπτό ποια συμφέροντα υπηρετεί ο καθένας.

Η πρόταση όμως για την εξεταστική επιτροπή, στοχεύει και στην δημιουργία ρήγματος στην κεντροαριστερά, καθώς το πολιτικό τέλος του Ευάγγελου Βενιζέλου θα σημάνει και αλλαγή του άξονα ενός πολιτικού χώρου που που βρίσκεται σε μετάβαση. Το σχέδιο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για μετατροπή της κεντροαρστεράς σε συνιστώσα της ΝΔ πέφτει στο κενό και τα όρια στενεύουν και τη Δημοκρατική Αριστερά και τον Φώτη Κουβέλη. Έτσι το βάρος μετατοπίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ως ο μόνος σοβαρός συνομιλήτης.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο τρίμηνο είναι το πιο κρίσιμο για μια κυβέρνηση που βουλιάζει και τα κοινωνικά μέτωπα που ανοίγουν σε συνδυασμό με τη δεινή θέση του Ε.Βενιζέλου διαφοροποιεί τα στεγανά που πήγαν την κυβέρνηση για 17 μήνες. Υπό αυτές τις συνθήκες η επιβεβλημένη αναθεώρηση του προυπολογισμού, που προσδιορίζεται για τον ερχόμενο Απρίλιο θα καταρτιστεί μάλλον από μια νέα κυβέρνηση.









0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *