Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ο ξένος Τύπος για την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη

Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου, φιλοξένησαν χθες Τετάρτη εκτενή ρεπορτάζ για τη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και για την αθώωσή του για δεύτερη φορά.
Οι New York Times αναφέρουν σε κεντρικό τους δημοσίευμα «Ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης αθωώθηκε για δεύτερη φορά για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων της λίστας Λαγκάρντ», ενώ επισημαίνουν ότι η αποκάλυψη της λίστας από το περιοδικό HOT DOC οδήγησε στο να αποδοθούν κατηγορίες σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων προσώπων.
Στο ίδιο κλίμα και το δημοσίευμα του Gaurdian, ο οποίος κάνει λόγο για νίκη της ελευθερίας του Τύπου, ενώ αναλυτικό ρεπορτάζ έχει και το διεθνές πρακτορείο Reuters, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη έχουν προκαλέσει την οργή των ελλήνων πολιτών και το ενδιαφέρον των ξένων Μέσων Ενημέρωσης.
O Οργανισμός Index, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο βράβευσε τον Κώστα Βαξεβάνη για τη μάχη του γα την ελευθερία του Τύπου και την ανάδειξη της λίστας Λαγκάρντ αναφέρει επίσης ότι ο δημοσιογράφος αθωώθηκε για δεύτερη φορά, μετά την έφεση που είχε ασκήσει η εισαγγελία επί της πρώτης αθωωτικής απόφασης πριν από περίπου έναν χρόνο.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο Κώστας Βαξεβάνης αθωώθηκε. Ήταν μια εξωφρενική υπόθεση, αλλά σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την ελευθερία της έκφρασης στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη», ανάφερε σε μήνυμά του ο οργανισμός.
Την ικανοποίηση της για την εξέλιξη της υπόθεσης εξέφρασε και η επικεφαλής του Οργανισμού OSCE για την ελευθερία του Τυπου, Ντούνγκα Μιγιάτοβιτς η οποία έγραψε στο twitter απευθυνόμενη στον Κώστα Βαξεβάνης «Είμαι πολύ χαρούμενη που αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες ο Κώστας Βαξεβάνης. Συνέχισε τη δύσκολη αλλά σημαντική δουλειά σου».
Η Μιγιάτοβιτς τοποθετήθηκε και επίσημα λίγο αργότερα λέγοντας: «είμαι πολύ ευχαριστημένη που ο Κώστας Βαξεβάνης αθωώθηκε. Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να προστατεύουν την ερευνητική δημοσιογραφία. Είναι σημαντικό οι δημοσιογράφοι να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς το φόβο της δίωξης».
«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αθήνας είναι μια νίκη για τη δημοσιογραφία» συμπλήρωσε.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *