Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Εξεταστική για υποβρύχια και Σκαραμαγκά ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την κατασκευή υποβρυχίων από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε προαναγγείλει.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση ζητείται να διερευνηθούν “τα γεγονότα που σχετίζονται με την επιζήμια παραχώρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις επιζήμιες για τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ συμβάσεις Β12/00 και Β21/02, με την επιζήμια για τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. κατάρτιση και υλοποίηση της Εκτελεστικής Συμφωνίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο, τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, την Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW), την ThyssenKrupp Marine Systems AG και την Abu Dhabi Mar LLC (ADM)”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι δραματική και ότι “ολοκαίνουρια υποβρύχια σκουριάζουν κυριολεκτικά παρατημένα σε εγκαταστάσεις οι οποίες διατηρούνται ακόμη σε ικανοποιητική κατάσταση αποκλειστικά χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των απλήρωτων εργαζόμενων.”

Πάνω από 1.200 εργαζόμενοι είναι πλέον εκτός εργασίας, ενώ παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, επισημαίνεται στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προστίθεται ότι το κόστος, το οποίο κλήθηκε να πληρώσει ο φορολογούμενος για την κατάσταση αυτή δεν είναι καθόλου αμελητέο.

“Από το πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρυχίων του ΠΝ η γερμανική «Howaldtswerke-Deutsche Werft» (εφεξής HDW) αρχικά και στην συνέχεια ο - «επενδυτής» της Κυβέρνησης Παπανδρέου - κ. Ισκαντάρ Σάφα εισέπραξαν περίπου 2,5 δισ. ευρώ κατά το χρονικό διάστημα 2000 - 2011. Μετά από 11 χρόνια και 2,5 δις ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο βλέπει τα υποβρύχια του ΠΝ να σαπίζουν, την παραγωγική δραστηριότητα των ναυπηγείων να εκμηδενίζεται, τους «επενδυτές» να εξαφανίζονται, ενθυλακώνοντας τεράστια ποσά, και τους εργαζόμενους καταδικασμένους στην ανέχεια”, αναφέρεται ακόμα.

“Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση κανείς δεν δικαιούται να παραμείνει σιωπηλός”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και ζητά την σύσταση εξεταστικής επιτροπής ώστε η Ελληνική Βουλή να εξετάσει σε βάθος τις αιτίες που οδήγησαν στο κλείσιμο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και στην εγκατάλειψη των Υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού με στόχο: “-να ξαναλειτουργήσουν άμεσα τα Ναυπηγεία με πλήρεις λειτουργίες και διευρυμένη δραστηριότητα στους τομείς της κατασκευής και της μεταλλουργίας, -να παραληφθούν τα υποβρύχια, -να αποκατασταθούν οι θέσεις εργασίας και, φυσικά, -να αναζητηθούν οι ευθύνες, πολιτικές καταρχήν και, εάν από την έρευνα στοιχειοθετηθούν, και ποινικές.”

“Θεωρούμε ότι το σύνολο των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει στην αναγκαιότητα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.”

Υπενθυμίζεται ότι σχετική ερώτηση είχε υποβάλει στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 8 Οκτωβρίου αλλά και στις 14 Οκτωβρίου . Η απάντηση, δε, του υπουργού Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου είχε προκαλέσει ενδοκυβερνητική κρίση για τις αιχμές που αφέθηκαν για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο "άδειασε" ο Υπουργός.













0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *