Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Να αποσύρει η κυβέρνηση την τροπολογία για τις τιμές των φαρμάκων, ζήτησε ο Α.Τσίπρας

Δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα που έχει προκύψει γύρω από τις τιμές των φαρμάκων.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «φιλολαϊκιστική στάση» του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη τον οποίο εγκάλεσε και για τις «ανοησίες που είπε για τον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο"». Επίσης τόνισε ότι η τροπολογία δεν θα βελτιώσει την φαρμακευτική δαπάνη, κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει και «αν ενδιαφέρεται πραγματικά να έρθει σε 10ήμερο διάλογο».

"Ο υπουργός Υγείας εδώ και μέρες από τότε που κατέθεσε αιφνιδιαστικά την τροπολογία, για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν μας λέει όμως για ποιά δαπάνη μιλάει: για την δημόσια ή για την ιδιωτική;", διερωτήθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι "η κυβέρνηση και ο υπουργός υγείας δεν μπορεί να παίζει με την δημόσια υγεία"

«Η δημόσια δαπάνη έχει μειωθεί τα τελευταία δυο χρόνια κατά 52%. Αυτό έπρεπε να γίνει για να σταματήσει ένα πάρτι που ουδόλλως έχει σταματήσει. Η φαρμακευτική δαπάνη όμως έχει φτάσει το 1 δις ευρώ ετησίως λόγω της αύξησης της συμμετοχής του ασθενή», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας ενώ σχολίασε ότι από τα στοιχεία δεν προκύπτει ελάφρυνση της συμμετοχής του ασθενή, παρά την «φιλολαϊκιστική στάση του υπουργού».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία για την φαρμακευτική δαπάνη θα επιτρέπει στον υπουργό Υγείας «να μειώνει κατά το δοκούν τις τιμές όχι στο σύνολο των φαρμάκων αλλά σε ένα πολύ περιορισμένο αριθμό. Αυτό υποκρύπτει δυνητικά την πιθανότητα διαπλοκής ανάμεσα στις εν λόγω εταιρίες και τον υπουργό».

«Η επίμαχη τροπολογία δεν υπηρετεί ούτε την δημόσια υγεία ούτε τον πολίτη. Αλλά μόνο την μνημονιακή απαίτηση για 1% του ΑΕΠ στην φαρμακευτική δαπάνη. Επίσης εξυπηρετεί το ολιγοπώλιο των εταιριών», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ«όχι μόνο δεν στηρίζει την τροπολογία» αλλά καλεί «την κυβέρνηση να την αποσύρει».

«Μοναδικός γνώμονας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φαρμακευτική κάλυψη όλου του πληθυσμού», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας και πρότεινε «να γίνει 10ήμερος διάλογος για την φαρμακευτική δαπάνη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Αν νοιάζονται για όσα ισχυρίζονται να έρθουν σε αυτό τον διάλογο. Αν δεν έρθουν, και φέρουν την τροπολογία για ψήφιση χωρίς διαβούλευση, τότε θα είναι εμφανές ότι εξυπηρετούν συμφέροντα και θα είναι υπόλογοι για τις συνέπειες στην υγεία του λαού».

Μάλιστα, είπε πως «ήρθα εδώ [στην συνέντευξη Τύπου] για να του δώσω τα εύσημα. Ο κ. Γεωργιάδης είναι ο καλύτερος υπουργός για μια κυβένρηση που θέλει να διαλύσει την υγεία».

Αναφορικά με την επίθεση του Άδωνι Γεωργιάδη προς τον ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο», ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης» και πρόσθεσε: «Ανέδειξε ο κ. Γεωργιάδης θέμα για διαφήμιση με συνολικό ύψος 3.500 ευρώ "στο Κόκκινο" από δυο εταιρίες. Αυτό το ανέδειξε σε μείζον θέμα διαπλοκής. Τον καλώ να ξανασκεφτεί την ανοησία που είπε για το Κόκκινο, να ανασκευάσει και να ζητήσει συγγνώμη από τους εργαζομένους του ραδιοφώνου και από τις εταιρίες που ήθελαν να διαφημιστούν όπως και οπουδήποτε αλλού»

                        Άδωνις: Θεμιτός ο διορισμός Χούλη

Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας σε σημερινές του δηλώσεις επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του tvxs.gr, σύμφωνα με το οποίο διόρισε τον Σεπτέμβριο ως πρόεδρο της εθνικής επιτροπής για την κοστολόγηση των Φαρμάκων τον καθηγητή της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαο Χούλη, που ήταν όμως και μέλος του ΔΣ της γνωστής εταιρείας Lavifarm.,ωστόσο χαρακτήρισε το διορισμό «θεμιτό». 
 Ο κ. Χούλης είχε υπάρξει συντονιστής επιστημονικού συμποσίου που παρουσίαζε θεραπευτικά συστήματα της Lavifarm. Ξεκίνησε την θητεία του στο ΔΣ της εταιρείας το 1999. 
Ο διορισμός του κ. Χούλη προξένησε τόσο αλγεινή εντύπωση-ακόμη και σε νεοδημοκρατικούς κύκλους- από την φανερή σύγκρουση συμφερόντων και το ασυμβίβαστο ανάμεσα στις δύο ιδιότητες, ώστε με παρασκηνιακές κινήσεις το υπουργείο Υγείας απέσυρε την σχετική ανακοίνωση από την «Διάυγεια»... μέχρι νεωτέρας: Πράγματι τον Οκτώβριο, ο κ. Χούλης παραιτήθηκε από το ΔΣ της Lavifarm. Αλλά φυσικά παρέμεινε πρόεδρος της Επιτροπής που θα καταρτίσει την λίστα και τις τιμές των φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και αυτων της εταιρείας με την οποία συνδέεται και ήταν για 14 χρόνια μέλος της διοίκησης της!
Μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε την αποκάλυψη του tvxs.gr. Όταν ρωτήθηκε αν ισχύει το δημοσίευμα είπε: «Ισχύει. Δεν υπάρχει κανένας καθηγητής στο χώρο του φαρμάκου που να μην είχε ή έχει σχέση με κάποια εταιρεία. Γιατί ο χώρος του φαρμάκου είναι πάρα πολύ μικρός».
«Ο κ. Χούλης παραιτήθηκε» συνέχισε για να τον διακόψει ο δημοσιογράφος επισημαίνοντας του ότι παραιτήθηκε τον Οκτώβρη δηλαδή μετά το διορισμό του. Ο Άδωνις Γεωργιάδης αγνόησε την παρέμβαση λέγοντας ότι «τα δε προϊόντα της εταιρείας αυτής με την τιμολόγηση που κάνουμε χάνουν περίπου το 50% της αξίας τους».
Ερωτώμενος αν ο διορισμός αυτός είναι θεμιτός υποστήριξε: «Ναι είναι πολύ θεμιτό αφού μειώνει 50% την αξία τους. Άμα την ευνοούσε θα ήταν αθέμιτο».
«Αλλού αυτά. Όχι σε μένα» κατέληξε.

Πηγή: tvxs.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *