Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Νέο ξεκίνημα με... μοίρασμα υπουργείων

Σε παζάρια για τις υπουργικές θέσεις μετατράπηκαν γρήγορα οι διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών εταίρων ότι έλαβαν το μήνυμα των εκλογών και θα αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους. Η νέα κυβερνητική προγραμματική συμφωνία, την οποία επαγγέλθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο κ. Βενιζέλος φαίνεται ότι παραπέμπεται στις καλένδες, ενώ υπουργεία προσφέρονται σε βουλευτές πρόθυμους να επιστρέψουν στην κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πείραμα προσεταιρισμού ανεξάρτητων βουλευτών πετύχει, Σαμαράς και Βενιζέλος σχεδιάζουν να το επεκτείνουν στην εξασφάλιση των 180 εδρών που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου, αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές.
Η τύχη του Γ. Στουρνάρα είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα του επερχόμενου ανασχηματισμού: η απομάκρυνση του “σάκου του μποξ”- όπως ο ίδιος αυτοαποκαλείται- θα έδινε μια εικόνα αλλαγής των επαχθών οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, αλλά εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι ο Στουρνάρας υποστηρίζεται από δανειστές και Σοίμπλε: όταν ο Γερμανός υπουργός του είπε “forget it Yannis”, για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο Γιάννης το ξέχασε αμέσως. Το άλλο είναι ότι οι πρόσκαιρες θετικές εντυπώσεις από την πιθανή απομάκρυνση Στουρνάρα θα εξανεμιστούν γρήγορα, καθώς ούτε διάθεση ούτε περιθώρια υπάρχουν για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις από το 2015, αν η τρόικα το επιτρέψει με την .. βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου θα χρησιμοποιήσει δηλαδή ως επιχείρημα ότι αν Βερολίνο και σία δεν δεχθούν τις ελαφρύνσεις αυτές, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ανεξάρτητα από το πότε θα πραγματοποιηθούν.
Στα κυβερνητικά προβλήματα πρέπει να προστεθούν τα άλυτα διλήμματα φυσιογνωμίας που καλούνται να επιλύσουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Ο πρώτος δέχεται εισηγήσεις να στραφεί προς τα δεξιά για να απευθυνθεί στο 16,5% των ψηφοφόρων που έφυγαν από την ΝΔ, στροφή στην οποία επιμένει και ο ... αγνοούμενος Μπαλτάκος, που έσκασε μύτη μετά τις εκλογές. Κάτι τέτοιο όμως θα έβαζε σε δοκιμασία τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ.
Για το τελευταίο, το κρύψιμο πίσω από το.. φύλλο Ελιάς ίσως ήταν ο ελιγμός που απέτρεψε την εκλογική πανωλεθρία, αλλά στα σχέδια αλλαγής του ονόματος του ΠΑΣΟΚ αντιδρά ο Γ. Παπανδρέου και άλλα στελέχη του κόμματος. Έτσι προς το παρόν ο κ. Βενιζέλος θα κοιτάξει να ανταμείψει τον κ. Γ. Λοβέρδο που επιστρέφει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με ένα καλό υπουργείο, αν είναι και κάποιο που θα χειριστεί κονδύλια του ΕΣΠΑ ακόμη καλύτερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις να δοθεί κάποια θέση υπουργού ή υφυπουργού στον κ. Η.Μόσιαλο από την Ελιά. Όμως η κίνηση που θα δώσει σήμα και σε ανεξάρτητους βουλευτές ότι μπορούν να κερδίσουν πολλά, αν υποστηρίξουν την κυβερνητική πλειοψηφία στην περίπτωση προεδρικής εκλογής.
Ήδη οι κυριακάτικες εφημερίδες είναι γεμάτες από υπολογισμούς για το αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπορούν να συγκεντρώσουν τους 180 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου. Τα δύο κόμματα θα διαθέτουν σε λίγο 155 βουλευτές καθώς στους 152 που έχουν θα προστεθούν οι Λοβέρδος και Αηδόνης στο ΠΑΣΟΚ καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ που θα αντικαταστήσει τον εκλεγέντα δήμαρχο Λαμίας Ν. Σταυρογιάννη- ανεξάρτητο βουλευτή που είχε διαγραφεί από τον Α. Σαμαρά. Μάλιστα η “Καθημερινή” στους 155 βουλευτές της κυβέρνησης προσθέτει και τους 14 της ΔΗΜΑΡ παρουσιάζοντας ως σοβαρό ενδεχόμενο να προταθεί ο Φ. Κουβέλης για πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα απομένει η αλίευση ακόμη 11 βουλευτών, από τους 18 ανεξάρτητους της Βουλής.
Οι υπολογισμοί της κυβέρνησης στηρίζονται και στο γεγονός για αρκετούς από τους τελευταίους η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ισοδυναμούσε με την απώλεια της βουλευτικής έδρας καθώς δεν πρόκειται να επανεκλεγούν. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στις εξελίξεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες, από τους οποίους εκτιμάται ότι μπορεί να προσελκυστούν βουλευτές, αν η κρίση συνεχιστεί.
Το βέβαιο είναι ότι τα αποτελέσματα των εκλογών τείνουν να διαμορφώσουν ένα νέο σκηνικό, μετά την εκλογική ήττα των δύο κυβερνητικών εταίρων, την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την κρίση στους ΑΝΕΛ και την ΔΗΜΑΡ. Σε αυτές τις συνθήκες αναμένονται με ενδιαφέρον και οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που καλείται να δημιουργήσει νέες κοινωνικές αλλά και πολιτικές συμμαχίες, ακυρώνοντας και τα κυβερνητικά σχέδια.


http://tvxs.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *