Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Π. Σκουρλέτης: Τα ναι και τα όχι τα καθορίζει ο ελληνικός λαός, χωρίς μνημόνιο και τρόικα (Video)





Κατερίνα Μπρέγιαννη
Ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα είναι σωτήριο μέτρο για τα δημόσια ταμεία και αναμένεται ο νόμος να κατατεθεί άμεσα μέσα στο Μάρτιο. Πρόσθεσε επίσης ότι μπήκε τέλος στου πλειστηριασμούς α' κατοικίας και δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος. Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά.
«Ήδη από την επόμενη των εκλογών έχει αρχίσει μπαράζ πιέσεων στους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας για να δημιουργήσουν τετελεσμένα είτε στον κατώτατο μισθό είτε στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων» κατήγγειλε ο υπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι το μοναδικό πολιτικό όπλο που έχουν οι εργαζόμενοι είναι τα συνδικάτα και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται «αμέριστα στο πλευρό τους». Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ανακτήσουν την φερεγγυότητα και την αξιοπιστία του συνδικαλιστικού μηνύματος και να εμπιστευτούν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Στόχος από την πλευρά του υπουργείου είναι οι έλεγχοι να ενταθούν.
Σχολιάζοντας τη νέα συμφωνία – γέφυρα με την Ευρώπη ο υπουργός εξήγησε ότι η τρόικα δεν υπάρχει πια, ως ενιαίο μόρφωμα. Ο κάθε ένας από τους θεσμούς επιτελεί διαφορετικό ρόλο και με διαφορετικό τρόπο τοποθετήθηκε απέναντι στα αιτήματα της χώρας. Συζήτηση με τον τρόπο που γνωρίζουμε ως τώρα δεν υπάρχει δηλαδή, με τις γνωστές επισκέψεις της τρόικα και τις αξιολόγησεις. "Διαπραγματευόμαστε με δύσκολους όρους γιατί προηγήθηκαν πρωθυπουργοί όπως ο κ. Σαμαράς, ο κ. Παπαδήμος και ο κ. Παπανδρέου" πρόσθεσε.
Ο Π. Σκουρλέτης εκτίμησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, ότι η συμφωνία είναι γενικόλογη, δεν είναι μνημόνιο και μεταφράζεται σε τέλος της προηγούμενης κατάστασης. Δεν υπάρχουν μέτρα από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά υπάρχουν και κάποια σκοτεινά σημεία. Τα σημεία αυτά θα καθοριστούν από τον συσχετισμό δυνάμεων. Αποφύγαμε τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3.5%. ενώ δεν πέρασαν για πρώτη φορά οι ακραίες φωνές των Γερμανών. «Δεν πηγαίναμε για ρήξη αλλά για προωθητικό συμβιβασμό».
«Έχουμε οικοδομήσει ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης με τους θεσμούς που περιγράφεται από τη δημοσιονομική ισορροπία, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» είπε και τόνισε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ένας τυπικός τρόπος ελέγχου. Δεσμεύει την Ευρώπη στην αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού. Αποδέχονται τη λογική των επιχειρημάτων μας. Επίσης επανεπιβεβαιώθηκε ότι τα 11,5 δισ του ΤΧΣ θα είναι για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει δίκαιη λύση για τα κόκκινα δάνεια.

Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και κατώτατος μισθός στοχεύουν στην κανονικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξομάλυνση της κατάστασης είπε υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε εντολή τη ρήξη αλλά έναν προωθητικό συμβιβασμό. Δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία συμπλήρωσε. Η κυβέρνηση έχει διπλή έννοια ώστε να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός γιατί θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι δεδομένες, η διαπραγμάτευση θα είναι συνεχής.
Η μείωση του κατώτατου μισθού και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που επέφερε η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν απέδωσαν ως μέτρα, δεν βοήθησαν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα στην Ελλάδα. Ενώ μείωσαν κατά 25% της αγοραστικής δύναμης και των εισοδημάτων και μείωση κατά 1% την παραγωγικότητα.
Διευκρίνισε επίσης, ότι το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ συνδυάζεται με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ως μέτρα που συμπληρώνουν το ένα το άλλο αλλά και με άλλα μέτρα, για να υπάρχει και η αντίστοιχη ανακούφιση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μην είναι δυσβάσταχτη η επαναφορά των κατώτατων μισθών. Αυτά τα μέτρα αποκαθιστούν μια κανονικότητα στοχεύοντας στην ανάπτυξη.
Επιπλέον ο Π. Σκουρλέτης είπε ότι δεν μπορεί να είναι αποσπασμένη η εργασία από την κοινωνική ασφάλιση, έτσι θα μεταφερθεί στο υπουργείο Εργασίας.
Σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του Μ. Γλέζου ανέφερε ότι: «Κατανοώ τα ερωτηματικά του Μ. Γλέζου αλλά τα πολιτικά πρόσωπα πρώτου μεγέθους πρέπει να διαφυλάξουν την ενότητα απέναντι στους δανειστές, ένα μέτωπο αραγές».


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *