Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η λιτότητα «Δούρειος Ίππος» για τη συνοχή της ευρωζώνης


Τα πάντα στο σημερινό Eurogroup είναι ανοιχτά, μετά τη γερμανική στάση απέναντι στο ελληνικό αίτημα παράτασης της δανειακής συμφωνίας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για πρόταση «Δούρειο Ίππο» προκειμένου να λάβει η χώρα μας χρήματα χωρίς να τηρήσει τους όρους της προηγούμενης συμφωνίας. Η Ευρώπη που αντιδρά, αρχίζει να βλέπει την εμμονή της Γερμανίας στη λιτότητα – που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει – ως Δούρειο Ίππο για τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματο, από την άλλη.
«Ένα μπρα ντε φερ σε παράταση με «τελεσίγραφα», «κόκκινες γραμμές» και σκληρή διαπραγμάτευση που θα περάσει σήμερα από τη «μύτη της βελόνας» του Eurogroup, όπου όμως η ελληνική πλευρά προσέρχεται, έχοντας κάνει το καθοριστικό βήμα διαβούλευσης παρά το «τείχος» Σόιμπλε, αποτελεί το κρίσιμο παζλ με στόχο την αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε χθες πολλά χιλιόμετρα τηλεφωνικών επικοινωνιών με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, συνέχισε τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με φόντο την πασιφανή αδιαλλαξία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, και τη συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων του Eurogroup», γράφει το «Έθνος», που κυκλοφορεί με τίτλο «Η μητέρα των μαχών».
«Δούρειος ίππος για τη συνοχή της Ευρωζώνης αποδεικνύεται η δογματική προσήλωση της Γερμανίας στη σκληρή λιτότητα για τους ευρωπαϊκούς λαούς, όπως κατ' εξοχήν εκδηλώνεται στο θέμα της Ελλάδας και στην άρνηση του Σόιμπλε να συνεργαστεί για μια αμοιβαίως επωφελή λύση», γράφει η σημερινή «Αυγή». «Ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού στο EuroWorking Group δυναμίτισε εξ υπαρχής τη δυνατότητα για συζήτηση επί του κειμένου που υπέβαλε ο Γ. Βαρουφάκης σε συνεργασία με τους προέδρους του Eurogroup και της Κομισιόν (Ντάισελμπλουμ, Γιούνκερ) προβάλλοντας εξωπραγματικές αξιώσεις, αλλά τελικώς οι γέφυρες συνεννόησης έμειναν στη θέση τους. Μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ σημειώθηκαν υποχώρηση της γερμανικής αδιαλλαξίας και κατ' αρχήν συμφωνία στη βάση του ελληνικού αιτήματος», σημειώνει.
«Όσο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παίζει με τις λέξεις δυσκολεύοντας μία συμφωνία για το ελληνικό πρόβλημα, συσκοτίζονται κάποιες πικρές αλήθειες που αφορούν όλη την ευρωζώνη», αναφέρουν στο κεντρικό σχόλιο τους «Τα Νέα». «Η Ελλάδα έπειτα από 5 χρόνια Μνημονίου, έχει περιστείλει τα δημοσιονομικά ελλείμματα – αλλά είναι πια μία άλλη χώρα. Μία άγρια κοινωνία: σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, 4 εκατ. πολίτες επιβιώνουν πλέον κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Την ίδια στιγμή στην ηγέτιδα της Ευρώπης τη Γερμανία της ευημερίας, ο αριθμός των φτωχών ξεπερνάει τα 12 εκατομμύρια», αναφέρει η εφημερίδα. «Είναι προφανές ότι η πολιτική που έχει επιβάλει το Βερολίνο σε όλη την ευρωζώνη πρέπει να αναθεωρηθεί-προτού διαλύσει την Ευρώπη», καταλήγουν «Τα Νέα».
Με τον τίτλο «Διψάει για αίμα ο Σόιμπλε», η εφημερίδα «Δημοκρατία», γράφει πώς «οι ψυχώσεις της Γερμανίας διχάζουν την Ευρώπη». «Η καγκελαρία θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα επειδή τόλμησε να διεκδικήσει τα αυτονόητα», εκτιμά η εφημερίδα.
Την ίδια στιγμή η «Εφημερίδα των Συντακτών», σημειώνει ότι εν όψει του παζαριού κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη, παγωμένα μέχρι νεωτέρας θα μείνουν τα νομοθετήματα για ληξιπρόθεσμα και κόκκινα δάνεια. «Η διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και Βρυξελλών καθιστά για την ώρα απαγορευτικές τις μονομερείς ενέργειες», γράφει η εφημερίδα.
Τέλος, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στήριξης των κινέζικων επενδύσεων, όπως γράφει η «Καθημερινή». «Η Ελλάδα θα είναι πάντα εδώ για την Κίνα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας επί του καταστρώματος του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού που έχει αγκυροβολήσει στον Πειραιά. «Ο Τσίπρας απέστειλε σαφές μήνυμα ότι όχι μόνο στηρίζει τις επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα αλλά επιδιώκει και περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών», γράφει η «Καθημερινή».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *