Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Κρούγκμαν: Είναι μια ήττα μόνο αν οι Έλληνες τη δεχτούν ως ήττα

Δελφικό παράγγελμα» η συμφωνία του Eurogroup  

«Εντάξει, έχουμε μια συμφωνία όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με ποιον... τι;», γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στους New York Times, σχετικά με την κατάληξη του κρίσιμου Eurogroup της Παρασκευής.  

 Στο άρθρο του με τίτλο «Δελφικό παράγγελμα», τονίζει πως «έχουμε τέσσερις μήνες χρηματοδότησης, καθώς και αυτό που μοιάζει με συμφωνία να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα στους δημοσιονομικούς στόχους προς στο παρόν υπό την απειλή μιας πιθανής επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης. Το ερώτημα είναι τι δεσμεύσεις το συνόδευσαν», και συνεχίζει:

   «Η Ελλάδα φαινομενικά υποχώρησε πολύ σε ό,τι αφορά τη διατύπωση: τα ζητήματα σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή αντίστοιχα με το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 προστέθηκαν πάλι, γεγονός που η Γερμανία πιθανώς θα ισχυριστεί ότι αντιπροσωπεύει μια δέσμευση να παραμείνει ο στόχος του 4,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Αλλά προφανώς η Ελλάδα  ισχυρίζεται ότι η συμφωνία προσφέρει νέα ευελιξία, πράγμα που σημαίνει ότι θα ισχυριστεί πως δεν έχει συμφωνήσει με κάτι τέτοιο. »

Έτσι, βρισκόμαστε σε ένα περίεργο σημείο: αυτό μοιάζει με μια ήττα για την Ελλάδα, αλλά από τη στιγμή που τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, είναι μόνο μια ήττα αν οι Έλληνες τη δεχτούν ως μία, που σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει σαφώς επιλυθεί. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα καλό αποτέλεσμα - είναι ώρα για την Ελλάδα να αναδιοργανωθεί». 


Πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *